25 kilo afvallen in halfjaar

timthumb.phpRuim een halfjaar geleden ben ik getriggerd geweest door een chatgesprek met een jonge dame en toen is er de kolder in mijn kop geschoten. En ben ik gaan joggen en op mijn eten gaan letten. Ik woog ruim 105 kilo, al zeiden vrienden en collega’s dat het niet aan mij te zien was, was wel vors maar niemand gaf me 105 kilo +.

Maar de laatste tijd vroegen al een aantal mensen mij hoe ik het had gedaan en of ik ze wou vertellen wat mijn dieet precies inhield en of ik het wou opschrijven wat ik dagelijks at. In het begin was mijn antwoord standaard: ”verlief worden op een foute vrouw”. Dat heeft het misschien aan bijgedragen buiten mijn trigger om, maar voeding, beweging en discipline was wel uiteindelijk en nog steeds het antwoord. Altijd op zoek naar een balans van wat je maximaal per dag kan eten en vooral wat!

Elke begin is cruciaal om het afval mechanisme van je lichaam in werking te krijgen en tijdelijk te houden tot dat je doel bereikt hebt. Mijn begin was beweging, om bijna dagelijks te gaan joggen, zeer langzaam opbouwen zonder geestelijke tegenzin te krijgen en tussendoor de nodige minimale gymnastiek die je thuis en op het werk kan doen, zo als een paar keer per dag opdrukken en als je thuis gewichten hebt, die ook gebruiken. In ieder geval minimaal 3 keer per week buiten gaan joggen om de bloedsomloop op gang te brengen.

En wat eten betreft is het best simpel als je daar op instelt en zeer selectief bent bij het boodschappen doen. Groenten, vlees vis, eieren, kaas en noten. En daar kan je hoe weinig het ook lijkt heel veel mee doen en je fantasie is je enige beperking. Dat is in ieder geval het begin.

Of je ontbijt of niet maakt weinig uit tot niets uit. Mijn ontbijt bestaat uit heel veel koffie in de ochtend, maar als je echt wilt ontbijten is een omelet met spek (gehakt) en kaas aangevuld met groenten zo als champignons, uien, tomaten, paprika, enz enz, je kan het net zo makkelijk of moeilijke maken zo als je wilt, je fantasie is je enige beperking.

Als je maar geen brood, aardappels, pasta, rijst en geen producten die zetmeel bevatten nuttig. Die ook vaak verwerkt zijn in beleg en in vele andere producten verstopt zit. Alles waar geen suiker in zit of je lichaam in suiker zou kunnen omzetten, zo als frisdrank met suiker en zeker geen vruchtensappen en fruit voor de eerste paar maanden, dus ook in het begin geen wortelen en mais, maar voor de rest is de sky the limit. Dus als je wilt ontbijten is een Engels ontbijt met een stevige omelet een goed begin.

Voor de middag doe ik een kilo of liter bak vol met gesneden tomaten, komkommer als basis. En er naast kan je er paprika, of wat voor groenten dan ook in verwerken met als dressing van ruim olijfolie, wijnazijn of citroen, oregano, zout en peper, en om het extra op smaak te brengen: feta kaas, mozzarella, gekookte eieren, gerookte zalm, tonijn uit blik kan je ook in doen om het wat voller en steviger te maken.

Voor het avond eten doe ik veel vlees of vis, meestal gegrild of gebakken met groenten zo als broccoli, spruitjes, uien, spekkies, courgettes en vaak op de gekookte groenten. Je kan ook de lichtgekookte groente eventueel ook in de oven doen met gesmolten kaas er over heen, zo als cheddar, Parmezaan, mozzarella of gewoon Hollandse kaas. Soepen met zelfgemaakte gebakhalletjes en alle groenten die je op een Haagse markt kan kopen, zo als knoflook, basilicum, selderij, enz enz…. let wel om geen bouillonblokje te gebruiken, omdat die vaak zetmeel en suiker bevatten, dus vergeet niet om de ingrediënten te lezen als het om samengestelde producten gaat, omdat al verwacht je het niet zit het vaak in. (Let wel op als je worsten koopt zo als braadworsten en salami of er geen zetmeel en of gemodificeerd zetmeel inzit).

Daarbij is een abonnement op de sportschool ook onvermijdelijk. Een combinatie van gewichtheffen om je spiermassa op te bouwen en cardio om vet af te breken en lichamelijke processen in werking te zetten. Een uur met gewichten en ijzers worstelen en een halfuur crosstrainer of loopband, In het begin gewoon langzaam opbouwen zonder je lichaam te overbelasten en dat het tegenzin gaat geven, gewoon doen wat je leuk vind en tot het leuk
blijft, zo lang je maar beweegt en gaat zweten. Met de loop van de weken en maanden gaat het van zelf naar meer. De eerste keer dat ik weer ging joggen deed ik ook maar 200 meter en dan weer rustig lopen en zo weer verder en de volgende dag 300 meter tot het vanzelf dag per dag steeds meer word en zo ook met gewichten. Meestal doe ik 4 setjes van 10 bewegingen per spiergroep en dan ruim 10 spieren per dag. De ene dag armen en schouders en de andere dag borst en spieren naar gelang wat je wilt laten trainen en groeien, maar voor de beste advies kan je natuurlijk bij de sportschool vragen of op internet zoeken, trainingsschema’s zijn wat betreft best persoonlijk. Ik deed eigenlijk waar ik zin in had met de nodige variaties om armen en schouders breder te laten worden.

Als je eenmaal merkt dat je begint af te vallen en het afval mechanisme in gang is gezet dan zou je eventueel een of twee dagen per week met eten kunnen zondigen met brood en pasta onder anderen. Maar de eerste maand zeker niet en afhankelijk hoeveel je sport. Het voordeel van dit dieet is dat je niet aan afgemeten hoeveelheden voedsel hoeft te houden. In principe kan je net zo veel eten als je wilt en als je mayonaise gebruikt, gebruik in ieder geval de allervetste 80% maio zo als de Zaanse mayonaise, of deze van Ton is nog de allerbeste, of zelf maken zou nog het beste zijn, omdat in die andere magere variante vaak verdikt is met zetmeel.

Als je vragen hebt zet het hier onder in een reactie. Voor mij heeft het in ieder geval gewerkt, misschien ook voor jou 😉

Samenvatting:

Ontbijt: Ometet met kaas, spek, gehakt of kip, kalkoen en champignon, tomaten, paprika. Omelet met kaas kan ook, of alleen gekookte eieren. Ontbijt kan je makkelijk overslaan als je het liefst met koffie begint.

Lunch: Een kilo of ruime liter bak vol met gesneden groeten zo als tomaten, komkommer, venkel, radijs, paprika, enz enz. Als dressing doe je ruim olijfolie, wijnacijn, zout pepers, verse basilicum, oregano enz. enz. eroverheen zou je nog eieren er in kunnen doen, feta kaas of mozzarella, spekjes, gerookte zalm, tonijn uit blik.

Avondeten: Vlees of vis met groenten en veel sla

Maakt niet uit hoeveel je eet, als je maar totaal geen aardappels, pasta, brood en rijst eet. Ook geen fruit, mais en wortelen.

Wat je voor het ontbijt, lunch en avondeten mag eten, mag je ook door elkaar eten of omwisselen. Fantasie is je enige beperking.