Een tripje naar de binnenkant van je eigen hersenen

De echte hippietijden zijn voorbij, al een tijdje natuurlijk. De meeste mensen denken niet meer op de vrije manier van vroeger en maken zich meer druk over het virtuele leven van facebook en andere social media platforms dan het leven om zich heen. De natuur lijkt steeds verder van ons af te komen staan en we worden steeds meer en meer regeltjes opgelegd. Tegenwoordig worden we zelfs verboden om bepaalde producten uit de natuur te nuttigen. De wietpas is eigenlijk een logische opvolging van de ban op magische paddenstoelen van een paar jaar geleden. Vergeet niet dat veel van de dingen die nu blasé zijn vroeger heel geaccepteerd waren en zelfs een belangrijke rol gespeeld hebben in het ontwikkelen van onze samenleving. Vele schrijvers, muzikanten en kunstenaars hebben zich laten inspireren door de verschillende geestverruimende schatten die onze natuur te bieden heeft. Gelukkig is de Nederlander creatief genoeg en laat zich niet altijd zo maar iets verbieden.

Paddenstoelen bijvoorbeeld groeien gewoon in de Nederlandse natuur en ook paddenstoelen met psylocibine kun je vinden op bospaadjes en in de duinen. Mocht je echter geïnteresseerd zijn om eens de stairway to heaven te beklimmen en op zoek te gaan naar magische paddenstoelen, is het wel aan te raden hier heel voorzichtig mee te zijn aangezien heel veel paddenstoelen op elkaar lijken en sommige je met een tripje naar het ziekenhuis zullen belonen in plaats van een tripje naar de binnenkant van je eigen hersenen zoals Aldous Huxley het zo mooi weet te beschrijven. Van Huxley is bekend dat hij op zijn verzoek zelfs op zijn sterfbed nog LSD toegediend kreeg van zijn vrouw Laura.

The man who comes back through the Door in the Wall will never be quite the same as the man who went out. He will be wiser but less sure, happier but less self-satisfied, humbler in acknowledging his ignorance yet better equipped to understand the relationship of words to things, of systematic reasoning to the unfathomable mystery which it tries, forever vainly, to comprehend.  Aldous Huxley

In Nederland is de verkoop van magische paddo’s sinds 2008 verboden en zijn alleen magic truffels te verkrijgen. Deze truffels bevatten ook psylocibine maar vallen niet in de categorie van paddenstoelen en zijn daarom dus niet verboden. Echter is het in Nederland nog wel mogelijk om alle benodigdheden te kopen om je eigen paddo’s te kweken. Op deze manier weet je zeker dat je de goede hebt en dat je geen gevaar loopt. Na een beetje navraag heb ik door een oude vriend uitgelegd gekregen hoe precies te werk te gaan wanneer je zelf eens een bakje paddo’s zou willen kweken. Het is eigenlijk allemaal heel simpel en vandaar dat ik besloten heb dit met jullie te delen.

  • Het eerste wat je nodig hebt zijn de paddo sporen. Het is het gemakkelijkst om sporen te bestellen die al in een injectienaald zitten aangezien droge sporen vaak te droog zijn om direct te ontkiemen.
  • De sporen moeten eerst in een gezonde omgeving (voedingsbodem) worden geïnjecteerd om te kunnen groeien tot gezond mycelium, ook wel zwamvlok genoemd. (Het vegetatieve stadium van de paddenstoelen wat de vruchtlichamen kan voortbrengen). Wat het gemakkelijkst te gebruiken is voor de voedingsbodem zijn roggen. Deze roggen kun je in een jampotje doen om hier vervolgens de sporen in te injecteren. Echter moeten de roggen wel goed gesteriliseerd worden. Om de roggen te steriliseren moeten deze gemixt worden met water. De verhouding moet 50% zijn. Let op dat de jampot niet voor meer dan 40% gevuld is aangezien de roggen zullen uitzetten tijdens de sterilisatie. Draai de jampot dan niet helemaal dicht en plaats hem dan 90 minuten in een snelkookpan op 15 psi. Na de 90 minuten moet de jampot goed geschud worden voor deze helemaal ik afgekoeld. Hierna kun je hem af talen koelen tot kamertemperatuur.
  • Nu zijn de roggen gesteriliseerd en kunnen de sporen worden geïnjecteerd. Dit is simpel gezegd puur een kwestie van het verspreiden van de inhoud van de naald met de sporen over de roggen. Let er wel op dat de jampot met roggen zo snel mogelijk weer gesloten wordt en dat er bij alle handelingen zo schoon en snel mogelijk gewerkt moet worden om de boel niet te infecteren. Na het injecteren van de sporen moet de jampot weer goed geschud worden om de sporen goed te verdelen over de roggen.
  • De jampot met de sporen moet nu 2 tot 4 weken in een donkere en warme plek geplaatst worden. De temperatuur moet tussen de 25 en 28 graden zijn. Nu zal het mycelium beginnen te ontwikkel en je zult na een paar dagen al de eerste witte vlokjes kunnen zien. Het is verstandig elke 4 a 5 dagen de pot weer even goed te schudden en de roggen kruimelig te houden. Dit zal ook helpen de groei te versnellen en na een paar weken zal de gehele inhoud van de pot wit zijn.
  • Nu de voedingsbodem helemaal wit is van het mycelium, is het tijd om hier een beschermlaag op te maken. Deze laag is bedoeld om te zorgen dat het mycelium niet helemaal uitdroogt. De gemakkelijkste manier om dit te doen is om een laagje vermiculiet op de bodem te plaatsen. Vermiculiet is verkrijgbaar in de meeste tuinwinkels en is een poreuze steensoort die veel vocht vast kan houden. Neem de jampot uit de donkere plek en schud hem erg goed. Hierna kun je hem legen in een doorzichtige plastic bak met een deksel. Boven op de laag roggen met mycelium kun je nu ongeveer een centimeter vermiculiet strooien. Wanneer de laag er goed verspreid op ligt kun je het deksel sluiten en de bak terug zetten in de donkere en warme plek. Hier zal het mycelium langzaam door de laag vermiculiet heen groeien. Dit duurt ongeveer een week. Wanneer het witte mycelium op ongeveer 30% van de bovenlaag te zien is het tijd voor de laatste en meest interessante stap.
  • De plastic bak kan nu namelijk uit de donkere plek gehaald worden en in een lichte plek geplaatst worden met kamertemperatuur. Het beste is om hiervoor een grote, transparante plastic zak te gebruiken. Onderin de zak kan een laagje perliet worden gedaan met een beetje water om de luchtvochtigheid op peil te houden. Perliet is net als vermiculiet een soort gesteente wat in de meeste tuinwinkels ook wel gevonden kan worden. De plastic bak kan in de zak, bovenop het perliet geplaatst worden en de deksel kan verwijderd worden. Sluit de plastic zak maar zorg dat deze een paar gaatjes heeft om frisse lucht binnen te laten.
  • Vanaf nu gaat het allemaal snel en zul je binnen anderhalve week al de eerste paddenstoeltjes zien verschijnen. Na een week of 2 zal de bak vol staan en kun je de eerste oogst paddo’s plukken!

Natuurlijk is dit uiteindelijk best een lang proces, maar het is echt fantastisch om de paddenstoelen te zien groeien die je zelf gekweekt hebt. Er is ook een simpelere manier voor wanneer je geen zin hebt om dit niet allemaal te doen. Je kunt namelijk ook gewoon een kant en klare paddo kweekset kopen en hier hoef je alleen maar de bak open te trekken en het in de bijgeleverde zak te zetten en klaar is kees. Maar om te kunnen zeggen dat je de paddo’s zelf hebt gekweekt van eigenlijk niets, geeft het toch een extra beetje magie.

Wanneer je de gekweekte paddo’s gaat uitproberen, wees dan de eerste keer een beetje voorzichtig met de hoeveelheid aangezien je niet echt kan voorspellen hoe sterk ze eventueel zouden kunnen zijn.

Succes ermee en alvast een goede reis gewenst natuurlijk! En natuurlijk hoor ik graag van lezers die het gaan proberen hoe de ervaring was. 🙂

12 gedachten over “Een tripje naar de binnenkant van je eigen hersenen”

  1. Aangezien ik jaren lang last heb gehad van paniekaanvallen (gelukkig voor 95% vanaf) laat ik het wel uit me hoofd om dit soort dingen te proberen. Doe mij maar een lekker drankje dan heb ik het al genoeg naar m'n zin 🙂

  2. Pajaritos is erg lekker, kan het iedereen aanraden die het voor het eerst doet <3

  3. Nooit gebruikt, heb er ook niet zo'n behoefte aan. Drink liever een lekker glas whiskey.

  4. We kunnen er ook een "duo experiment" van maken, de "psychonaut" in me is al weer enthousiast geworden? 🙂

Reacties zijn gesloten.