Zou jij kunnen geloven dat je niet bestaat?

jij bestaat nietHet boek jij bestaat niet is een zeer gevaarlijk en wreed boek die je hele wereld op zijn kop zet en niets meer is wat het leek. Niet zo lang geleden zou Roeland de Loof, de schrijver van dit boek zomaar op de brandstapel zijn beland als ketter van verschillende religies en de hele gangbare werkelijkheid. Dit boekt maakt duidelijk wat we zijn en ervaren met de tegenwoordige stand van de wetenschap en religie. Ik vond het zeer helder en heel begrijpelijk geschreven boek en ook zo bedoeld als heel laagdrempelig, best grote lettertype en ruimtes tussen de stellingen door om je te laten denken, zo geschreven dat bijna iedereen het zou kunnen lezen en volgen.

Spiritualiteit en wetenschap naast elkaar en de basis van wat wij bewust en niet bewust mee maken duidelijk uitgelegd met de mogelijkheid naar andere referenties als je daar in zou willen verdiepen. Je word niet lastig gevallen met cijfers en moeilijke wetenschappelijke formules, maar wel met onze zichtbare werkelijkheid waar niets lijkt te zijn zo als wij het zien. Het is zeer ontnuchteren en ook wel met humor geschreven en ook relativerend naar de mogelijkheden die wij nog niet kennen. Dit boek zal door atheïsten en skeptischi als een godsgeschenk ontvangen worden.

Het maak namelijk gehakt van vele religie en zelfs van die hele reïncarnatie theorie, zo erg dat ik als ”spiritueel” mens diepe weerstand van binnen voelde, zo als het hele boek eigenlijk doet. Je voelt dat het denken in je hoofd, het ikkje van alles probeert te beredeneren om dit boek geen gelijk te geven, maar rationeel gezien maakt Roeland de Loof een duidelijke scheiding van wat we nu eigenlijk weten wat wetenschappelijk gestaafd is en wat allemaal aannames en de culturele, religieuze, maatschappelijke en menselijke conditionering zijn die we als vanzelfsprekend aannemen. Geeft de werking van verlichting aan, hoe emoties en gevoel op basale niveau werken om die illusie in stand te houden. Religieuze verlichting en andere gerelateerde staat van zijn is namelijk operatief te reproduceren of zelfs met The “God Helmet” van Michael Persinger.

Roeland de Loof maakt aannemelijk dat we onze gedachtes over God, de hemel, reïncarnatie simpelweg prehistorische en middeleeuwse overleveringen zijn die tot dienst hadden als astrale politie te dienen, om mensen een worst voor te houden om een goed leven op aarde te leven, anders zou er straf van boven volgen. De nieren zijn er om urine te produceren en de hersenen produceren gedachtes en toch probeert dit boek een brug te maken naar een pure religie zonder aannames en de ”waarheid” in je te verlichten. Je kan dit boek lezen als een statistisch feit en als waar nemen, maar als het kwartje echt valt zal de wereld nooit meer het zelfde zijn.

Het boek ‘Jij bestaat niet‘ is te bestellen door overmaking van Euro 24,50 op giro 416584 die op naam staat van Dirah Academie te Tilburg en het sturen van een mailtje naar roeland@dirah.nl met daarin je volledige adres. De portkosten (Euro 2,30) worden door ons betaald.

8 gedachten over “Zou jij kunnen geloven dat je niet bestaat?”

 1. Hoezeer de verbondenheid met de maatschappij ook spreekt uit de teksten, toch speelt op de achtergrond een fundamentele houding die zeer diep gaat, maar anderzijds niet los staat van dat maatschappelijk engagement. Deze houding komt vooreerst al tot uiting in de titel van het boek en in de cover. ‘Wachten op God’ appelleert aan het toneelstuk van de Ierse schrijver Samuel Beckett, ‘Wachten op Godot’, waarin de bizarre conversatie tussen de twee hoofdpersonages, Vladimir en Estragon, staat voor het hopeloos zoeken naar zingeving. Godot komt niet, maar wachten op Godot vult wel de tijd, gesymboliseerd door het enige herkenningspunt, een boom. De cover van het boek toont overigens een eenzame, bladerloze boom.

 2. Ha! Ik voel me al lange tijd ‘gek’ omdat ik het gevoel heb dat ik niet besta! Wat overigens een geweldig gevoel is!!!! Bevrijdend! Bevrijd van mijn ikje!

 3. Dat het geen niet klopt met hoe jij je voelt en wat je b.v. in de spiegel ziet snap ik heel goed. Ik voel mij ook totaal iemand anders dan de gene die ik iedere keer in de spiegel zie, dit heb ik eigenlijk altijd al gehad.

  Dus op de vraag “”Zou jij kunnen geloven dat je niet bestaat?” is mijn antwoord ja en nee. Ja de binnenkant hoe ik me voel bestaat, alleen het jasje wat ik meedraag klopt niet met het geen hoe ik mij voel en mezelf voor ogen heb en bestaat voor mij niet.

  Ik zie de mens daarom ook als soort massaproduct. In zo’n productieproces gaat wel een wat mis. De verkeerde motor word in de verkeerde auto gemonteerd. Je ziet een prachtige Lamborghini staan, alleen bij het starten van de motor kom je er achter dat er een 1.0 14V Daihatsu motor in ligt (of andersom natuurlijk).

  En zoals ik al een keer eerder zei. Ik snap b.v. ook niet wat het geen in je “hoofd” is wat zegt “oh dit vind ik eng, dit durf ik niet”. Je gedachte die in gevecht is met zichzelf.En dan hoor je meteen ook “Ah joh wat moet er nou gebeuren dan”.

  Wat zit er in “mij” wat mij mij maakt. Zou ik daar ooit achter komen. Zou je daarmee in contact kunnen komen. Nee ik zou mezelf waarschijnlijk nooit snappen.

  1. ”Dus op de vraag “”Zou jij kunnen geloven dat je niet bestaat?” is mijn antwoord ja en nee” Dat is precies de dualiteit in waar we leven en wat we constant ervaren zonder dat we daar wat aan kunnen doen, maar ”Wat zit er in “mij” wat mij mij maakt” Kijk om je heen, Alles wat deze ervaring mogelijk maakt 😉

Reacties zijn gesloten.