Jij hebt totaal geen vrije wil

Of jij een vrije wil hebt of niet is een oeverloze discussie die zelfs in de hoogste kringen van de ”wetenschap” worden gevoerd. Hersenonderzoeker bij de afdeling Psychologie van de Universiteit van Amsterdam Victor Lamme zegt dat de vrije wil niet bestaat en Godsdienstfilosoof Taede Smedes zegt dat we wel een vrije wil hebben. Maar ik zeg dat we geen vrije wil hebben en dat begint elke ochtend als we wakker worden. Hebben we de vrije wil om wakker te worden of niet!? Volgens mij niet, je word gewoon wakker en ben je bewust dat je er bent en die genen die een ochtendhumeur hebben of zich 10 keer omdraaien alvorens toch echt wakker te worden hebben last om het bewustzijn in zich te laten dalen.

Ik heb elke ochtend geen keuze of ik wakker word of niet, je bent wakker en bewust dat je wakker bent of je bent het niet en je lichaam en hersenen slapen nog. Vrije wil is heel betrekkelijk, vrije wil meet je niet met een hersenscan hoewel het bewezen is dat pas na een halve seconde dat je wat doet het zichtbaar is in de hersenen, wat impliceert dat de daad word gedaan voor je lichaam er bewust van is, al is veel van wat er gebeurd en wat het doet onbewust, en merken we het zelfs achteraf niet op. Het is een moeilijk idee om te hendelen en fijne voer tot discussie. Of  je een kop koffie gaat drinken of niet is nog discutabel maar in het groter geheel als je een order van je chef krijgt is vrije wil al een lastiger punt en hoe groter de verbanden hoe meer je gevangen bent in de maatschappelijk golf van het leven in een oceaan van individuen. Of is vrije wil een kwestie van durven!? Het feit blijft dat we uiteindelijk toch allemaal dood gaan, daar hebben we geen keus in!

Denk jij dat je uiteindelijk een vrije wil hebt in deze maatschappelijke en culturele setting van het leven?

Deze uitzending van Pauw en Witteman is van maart 2010 en let wat Victor Lamme zegt over Balkenende en het CDA, profetische woorden 😆

6 gedachten over “Jij hebt totaal geen vrije wil”

 1. Ik ben in ieder geval van mening dat "de vrije wil" een excuus van de ratio is; achteraf rationaliseren we onze keuzes die gemaakt zijn vanuit het onbewustzijn. Zo creëren we onze eigen "bewustzijn"…….

 2. Je hebt natuurlijk wel een hand in wanneer je dood gaat, je kan je zelf gewoon van kant maken uit vrije wil.

  Werken hoef je ook niet, je kan gewoon met een tentje in een of ander bos gaan zitten en je eigen eten bij elkaar sprokkelen.

  1. Daar heb je bijna een punt, al maak je het onvermijdelijke eerder gebeuren, dood ga je toch. Maar als je eenmaal in het bos bent zal je moeten sprokkelen om te overleven en ik vraag me af tot hoe ver is het vrije wil als je iets moet doen om te overleven, je zal er soms geen zin hebben maar je doet het toch omdat het gewoon moet gebeuren 😉

   1. Het leven is dus net als ademhalen. Je kan het een tijdje niet doen maar uiteindelijk ga je toch weer ademhalen.

    Ik denk ook niet dat mensen het aankunnen om helemaal vrij te zijn. Als iedereen maar naar zijn vrije wil zou kunnen en mogen handelen is het eind zoek. Ik denk dat het een uitbarsting van geweld en narigheid zou zijn. Mensen zijn onvolwassen en gunnen elkaar het licht niet in elkaars ogen.

Reacties zijn gesloten.