Vrijheid van meningsuiting: heb ik dat?

Heb ik vrijheid van meningsuiting? Nee! En dat kan ik anno 2011 in Nederland volmondig bevestigen en onderbouwen, evenwichten verschuiven en grenzen vervagen. Zodanig dat ik me niet meer vrij voel om te kunnen zeggen wat ik wil, als ik gevrijwaard wil zijn van een hoop gezeik, aangiften en rechtszaken. Vrijheid van meningsuiting is de vrijheid van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder controle vooraf door de staat. Zie Wikipedia.

Niet dat ik zulke extreme ideeën heb, vind ik zelf. Maar heb toch afgelopen jaren gemerkt dat zo maar je mening geven of de mening van iemand anders steunen en die overdragen niet zonder consequentie kan zijn. Kijk maar om je heen en in het nieuws. Zelfs (ziekelijke) grapjes kunnen je duur komen te staan en goed voor 14 dagen voorlopige hechtenis en de vrijheid van humor in het geding. Nederlanders houden sowieso van harde humor en gek op leedvermaak, dus des te harder kan het zijn. Om te beginnen, je wordt geacht om fatsoenlijk te zijn en niet al te confronterend naar je naasten en familie toe als je ze te vriend wil houden, waarheid of althans je eigen waarheid met daar bijbehorende oprechte mening word in het algemeen niet gewaardeerd. En dat geldt ook voor kennissen, vriend en vijand, collega’s, ex’s en ex-schoonfamilie. allemaal lezen ze mee en alles kan tegen je gebruikt worden en dat word ook gedaan. Heb ik wat te verbergen? Nee niet echt, maar voor een anders is de meest voor mij onbenullige uitlating genoeg om verbaal of schriftelijk tegen me te gebruiken. Al zegt dat meer over de ziekelijke geest van die gene. Maar om te zeggen dat zelfs privé je niet echt vrij bent om te zeggen en doen als je de goede orde wil houden.

Werk ook al zo iets! Over mijn werk kan ik het beter niet hebben en laat staan de relaties en verhoudingen onderling. Daar rusten zo gezegd stapels taboes waar je beter niet kan beginnen voor je de gevoelige snaren raakt die zo kunnen breken de nodige consternatie weer uitbreken met de wetenschap dat het uiteindelijk niets zal veranderen…

Onderhand ben ik de tel kwijt geraakt van brieven die van advocaten heb gekregen, aanmaningen en verzoeken onder dreiging en chantage van rechtszaken in verband met mijn blogs en andere financiële zaken. Tot nu toe heb ik het kunnen afwenden met gewoon de content te verwijderen om van het gezeik af te zijn. Over dingen die niet eens in mijn belang waren of mening van me zelf en in de meeste gevallen had ik ook het gevoel dat, als je de tijd en genoeg geld had om onbezorgd te procederen de content gewoon makkelijk had kunnen blijven staan. Maar goed! Hoe dan ook, of je verlies of wint het kost je altijd een hoop tijd en geld.

Ik denk tegenwoordig twee keer voor ik iets plaats, reactie toelaat of een grapje maak. Aangezien je met de wet onder de arm en dure advocaten onterecht iemand zijn leven zuur kan maken, zo als in het geval van Eric Smit, die de biografie scheef over Nina Brink en niet meer bij zijn geld kon komen en laat staan als gesubsidieerde organisaties zo als het MDI en CIDI ongemerkt aangifte gaan doen en het OM op je dak krijgt en klokkenluiden moet je ook  helemaal uit je hoofd laten, Fred Spijkers en Bradley Manning weten er alles van.

Nee! Je oprechte mening geven met voor en achternaam geven is not done! Als je tegenwoordig online bezig bent moet je duidelijk opereren in een vaag gebied vanverschuivende grenzen in wankele evenwicht, kijk maar naar het Wilders proces en niet zo zeer de rechtszaak zelf, maar meer naar de integriteit van rechters, zo als raadsheer Tom Schalken. Zo als bij elke rechter waarschijnlijk het geval is, aangezien elke rechter een mening heeft en het recht verschillend kan interpreteren en altijd nieuwe jurisprudentie kan creëren, of juist tussen de lijnen door wetsartikelen anders gebruiken en naar je eigen onderbouwde interpretatie invullen, als je creatiefs bent kan je met de wet alle kanten op, doen advocaten en juristen ook.

Zouden drie totaal verschillende rechters het zonder van mekaar te weten een het zelfde uitspraak in een het zelfde rechtszaak uitbrengen? Nee! En daarom kan je ook niet vertrouwen op het rechtssysteem, ook al denk je gelijk te hebben. Een rechtszaak is zo iets als investeren in aandelen, of nog beter vergelijkbaar als gokken in het casino. Hoe meer uithoudingsvermogen en geld je hebt, hoe groter de kans is dat je zal winnen. Buiten het feit dat het voor de gewone man zo wat onbetaalbaar is om te procederen als je geen bijstand hebt of daar in zit. En als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, krijg je een zo’n jong groentje toegewezen die net stage loopt en alles zo snel mogelijk in de minnen wil schikken en al je principes van tavel schuift. Dan kan je beter niet aan beginnen en weet wanneer je moet stoppen 🙂

Wat er op neer Komt is dat je geld te over moet hebben. Niets te verliezen en  in het buiteland wonen of anoniem moet zijn om je oprechte menig te kunnen ventileren en verdedigen zonder zorgen. Ik weet niet hoe het met jouw gesteld is en of het aan mij zelf ligt. Maar ik voel me behoorlijk in mijn vrijheid van meningsuiting beperkt. Heb jij dat ook?

18 gedachten over “Vrijheid van meningsuiting: heb ik dat?”

 1. Uit ervaring kan ik je zeggen dat je gelijk hebt. Ik heb zelf een private rechtszaak meegemaakt.

  De rechtbank gaf aanvankelijk de klager gelijk, uit principe ben ik doorgegaan ondanks de kosten. Het gerechtshof gaf mij bij hoger beroep gelijk en de lagere rechter een veeg uit de pan voor de belachelijke beslissing en de onderbouwing.

  Het veroordeelde de tegenpartij tot betaling van de kosten. Ook dat is een lachertje want als ik die kosten daadwerkelijk wil ontvangen zal ik weer een juridische procedure moeten starten. Ze betalen gewoon niet en er is niks wat je daar tegen kunt doen.

  Ondertussen 50.000 euro armer dus je moet wel wat over hebben voor je principes. Gelukkig won ik een prijs in de staatsloterij, dat zag ik dan maar als een erkenning van het lot dat ik door moest gaan. Maar zonder die prijs was ik waarschijnlijk wel gestopt.

  Je wordt gewoon kapot gemaakt door de hoge advocaatskosten. Dan blijft er van vrije meningsuiting weinig over.

 2. @Lolke 19:30

  Já dé wét Àls geestelijk Gestóórde té Dure

  Sluipmoordenáár Kafka Én zijn Wáánzinnig mákende diénárren dés té goéde pensioens handshag én goudén bolussén

 3. Die vrijheid heb je zeker niet. Sterker, je hebt helemaal geen vrijheid. Je leeft in een schijn democratie waar je alleen meer bergen belasting afdraagt aan een overheid die alle touwtjes in handen heeft.

  Met de komst van de PVV als gedoog partner is dit alles zelfs nog slechter geworden, en zal het nog slechter worden.

  Mss dat je in 2012 je naam niet eens meer vermeld wilt zien.

  Overigens kun je wel geheel anoniem je mening ventileren hoor. Er zijn genoeg mogelijkheden die dit kunnen bewerkstelligen znder dat men er achter komt wie je bent, en waar jij woont.

 4. http://incogman.net/10/2010/jew-cyber-warriors-be

  http://northwestnationalists.blogspot.com/2010/10

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middl
  #A student team in Jerusalem combs the web in a host of different languages to flag the sites so that those who have signed up can influence an opinion survey or the course of a debate. #

  http://www.4shared.com/video/Sw12UTfx/Israeli_Arm

  http://thepiratebay.org/torrent/4475134/Israeli_C

  Groetjés @SCS @jolie

 5. @SirCumSized: Het is al lang niet meer zo persoonlijk als vroeger, jammer genoeg. Maar soms gaat een lampje branden en het zat al heel lang te broeden, zo als zo vele andere dingetjes waar ik nog moet uitvinden hoe en in welke vorm ze zal gieten. Bedankt voor je reactie en waardeer het zeer dat je af en toe komt kijken 😉

 6. @Mike; wederom een geschreven stuk wat zo uit mijn hart zou kunnen komen!! Ja, we zijn in het Westen weer terug in de jaren '50 qua pogingen tot censuur en belering door de overheid. Freedom of speech is ingedamt tot een beperkte vrijheid van meningsuiting; het kan mits het past in het beleid van de overheid, is nu het devies?

  En ja, de gemiddelde Nederlander is conflictmijdend dus mensen zoals jij en ik met iets meer temperament in ons bloed hebben het moeilijk, nu. Want verschillen van mening kan tegenwoordig veel weerstand en problemen opleveren? Een inhoudelijke discussie is bijna niet meer mogelijk en zo sterft de vrijheid van meningsuiting beetje bij beetje uit en gaat het om sociaal gewensd gedrag tegenwoordig…

  Niet dat ik mezelf daar door laat leiden en ik hoop jij ook niet maar dat het effect heeft dat is een ding wat zeker is…

  Tja, en als je dan sommige reacties ziet zoals die van Blurp, dan leg ik mezelf ook wel een beetje neer bij het feit dat sommige mensen gecontroleerd dienen te worden, i rest my case…

 7. @Lisa: Ik zag het inderdaad, STOM van me 🙂 Voorlopig heb ik geen poll plugin meer en geen enkele die ik heb geprobeerd is naar mijn zin of net niet 🙁

 8. Ik zie het al, de poll plugin word niet meer ondersteund door deze WP versie. Even snel een andere zoeken…

 9. @Lisa: inderdaad, de poll wil niet echt naar behoren werken, in de sidebar wel in tegenstelling tot onder het onderwerp. Misschien dat het niet werkt omdat je pc geen cockies accepteert? Heb in ieder geval het ip en cookie verificatie uitgezet.

  @ReneSmurf: Het is meestal de bedoeling van een blog om iets terug te verwachten 😉

  @Jolie: Stoppen nooit, maar wel al een paar jaar een andere koers gaan varen en de beperkingen worden steeds evidenter en harder aangepakt. Altijd zoeken naar die lijn, maar humorloze mensen zijn volgens mij het gevaarlijkste 

  Bedankt voor het compliment.

  @Blurp: Je bent hopeloos 😉 Wat doe je in het dagelijks leven?

 10. KEIK Hoé lang ze ér al zijn

  "Indien het hier in 't vaderland zoo gelegen is, dat men de waarheid niét mag spreken, zoo ist er ellendig gesteld, nochtans zal ik die spreken zoo lang als mijn oogen openstaan"

  Michiel Adriaanszoon de Ruyter (1672)

 11. Jé krijgt vást een boete vóór Die opstandige opruiteksten hahahahahahaha.Dát ze Je wat Aan doen is één Máár ér iets Ván Zéggen??? … OiOiO … opstandige rotburgers

  HÈÈT FASCHISME

  Please gadaffi Duck Sádám Hitler PollPot Djengiz Khan jorán Sralin … Any One … HÈLP … PLEASE…lead Us Fréé Us

 12. P.S. Ohja, inderdaad, Lisa heeft gelijk… De poll is niet te beantworden… Wie de 1e vraag met Ja beantwoordt, beantwoordt de 2e met Nee – en omgekeerd 😉 Dus de poll is nooit te beantwoorden… OF….. is dat nu net de grap van je poll? 🙂

 13. Dat gevoel heb ik ook.. :-/ Ook door de gekken die je "wel weten te vinden" als ze iets wat je schrijft verkeerd interpreteren – en noem maar op..

  Het doet me ook pijn als ik op jouw site de tekst "je reactie staat in afwachting van moderatie" zie, de wetenschap dat je telkens weer bezoekers hebt die je site verzieken… :-/

  Volgens mij zijn JOUW meningen ook helemaal niet strafbaar Mike..! 0,0! En ik denk ook echt niet dat jij vervolgd zou worden voor iets wat een rare reaguurder op jouw site post. Zelfs niet als je iedereen toestaat op je site te posten (en je alleen de dingen die echt tegen de wet zijn weghaalt.)

  ik zou het ook héél erg zonde vinden als je 'je blog in de wilgen zou hangen.' Je hebt altijd leuke, betrokken, interessante onderwerpen, spannende invalshoeken, gewoon goeie stukjes. Kan me voorstellen dat je moe van het geseyck, gedreig en gechanteer wordt, maar ik hoop dat je een manier vindt om die lui af te weren..! Je site is de moeite waard!

 14. Je mag best een eigen mening hebben, en zeggen wat je maar wilt, altijd.

  Maar je kan natuurlijk wel wat terug verwachten, ook dat mag!

  Vertrouwen heb ik ook niet echt, volgens mij doet men maar wat.

Reacties zijn gesloten.