De essentie van het leven

mad belloHeel soms heb ik het gevoel dat ik bijna de essentie van het leven zou kunnen duiden in een simpele zin. Maar net op het moment, voor ik de hoek omga en die essentie bijna zou kunnen aanraken, ebt die hele denkbeeldige logica als een steen in het water met steeds bredere wordende ringen van verwatering.

Soms heb ik het idee dat het alles simpel te verklaren zou moeten zijn. De ultieme formule van het alles, die sommige wiskundigen ook proberen trachten te ontrafelen. Maar op het moment ben ik er van overtuigd dat ondanks ons waarnemingsveld, met alle technieken die we hebben dat het mogelijk maakt om dingen te laten zien wat we met onze ogen niet kunnen zien, maar een hele kleine fractie kunnen ervaren van onze werkelijkheid om ons heen, aangezien we zo onbetekenend klein zijn in een onbegrijpelijk oneindig universum.

De zin van het leven is niet de essentie. Ik vraag me steeds vaker af of het leven als individu zin heeft, heeft het leven zin? Heel veel mensen geloven ergens in, zo als ik ook jaren heb gedaan, en proberen zin aan het leven te geven door daar een diepere betekenis aan te geven waarvoor je het allemaal voor doet, of waarom sommige dingen in je leven gebeuren en op je pad komen. Vroeger was ik ook daarvan overtuigd en geloofde wat in oude boeken geschreven was. Maar tegenwoordig probeer ik het meer klinisch te bekijken en geen aannames te doen zonder dat het wetenschappelijk is gestaafd, aangezien voorlopige is dat wat wij op dit moment wel zeker kunnen weten, en de rest zijn in principe allemaal fabels, aannames en regels die mensen verzinnen om een houvast te hebben in deze wereld.

Wij zijn een van de vele evolutionaire producten voortgekomen uit de big-bang. Alles groeit, combineert en word ingewikkelder, maar of een individu of de hele mensheid zin heeft betwijfel ik! We zijn niet meer of minder dan een causaliteit die gegroeid is tot wat we nu zijn, maar als een flinke meteoriet de aarde zal raken en de hele mensheid uitgeroeid zal worden, dan zal er niets in het universum zijn die de mensheid zal missen, voor zo ver ik weet. Het universum zal gewoon verder gaan met evolueren en verschillende soorten van leven blijven produceren als de omstandigheden er zijn ongeacht of het enige zin heeft.

De essentie van het leven is groeien tot het stop en ondertussen overlevingsinformatie genetisch doorgeven. En die informatie doorgeven om het anderen verder te laten groeien tot ook dat eens zal stoppen. Theoretisch gezien zal uiteindelijk alles stoppen wat in dit universum is. Zal er iets na dit universum zijn?

2 gedachten over “De essentie van het leven”

 1. Ik denk hier ook vaak overna en we kwamen op een avond na wat drinken met een paar vrienden op het volgende. Stel dat het heelal zoals wij die zien niets anders is dan de binnenkant is van een enorm wezen. De planeten zijn als rode en witte bloedcellen in ons lichaam en wij zij de wezentjes die op een van die bloedcellen leven. Stel je voor dat enorme wezen waar wij dan in leven ook weer in een bepaalde omgeving leeft alleen wij zullen dat nooit kunnen zien omdat wij niet uit zijn lichaam kunnen ontsnappen. De planeten die wij zien en kennen gaan ook na een bepaalde tijd dood en exploderen net als ons bloedcellen. Stel je voor dat de big bang gewoon de geboorte was van dat enorme wezen waar wij in leven. Ik ben mezelf echt vast gaan houden aan deze gedachte omdat het me gewoon mooi lijkt als het zo zou zijn. Vooral wat zou er buiten dit lichaam zijn.

  1. Wat je gedacht hebt is meer dan logisch eigenlijk en misschien ook wel zo iets in die richting zal het zo zijn, micro en macro kosmos. Nu zijn er stel wiskundigen die hebben berekend hoe het licht zich in het universum gedraagt, en ze zijn tot conclusie dat er een matrix moet zijn, en wij en het hele universum een simulatie zou kunnen zijn die werkt op een heel simpel algoritme 😀

   http://motherboard.vice.com/nl/read/er-is-steeds-meer-bewijs-dat-we-leven-in-een-enorm-hologram

   https://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/14/besta-je-als-je-dit-leest-1627122-a1507077

   http://www.vice.com/nl/read/we-asked-a-philosophy-professor-to-translate-that-jaden-and-willow-interview-118

Reacties zijn gesloten.