Crescentina

crescentina 05Crescentina is net zo lekker als patat. In Nederland ben ik het in winkels of bij de bakker niet tegen gekomen, zelfs niet bij de Italiaanse traiteur. Crescentina is gewoon gefrituurde brooddeeg en hoe simpel het is, smaakt verrukkelijk en super simpel en goedkoop om te maken en als je het onder de knie hebt kan je het in vele variatie bereiden. Als basis gebruik ik de beproefde recept om brood te bakken zonder te kneden die in geen 10 minuten klaar is.

Het deeg kan je met een ingevet broodmes in delen snijden. Je handen invetten is ook om tip om te zorgen dat het deeg niet al te veel aan je handen plakt. Je kan er kleine en grote pannenkoeken en dunne of minder dun maken, dus snij het deeg in de vorm die je wilt hebben, strooi meel op het aanrecht en met de deegroller maak je niet al te dunne pannenkoekjes. Even laten liggen, 10 a 15 minuten afhangend hoe warm het in de keuken is.

met deegroller aan het werk 474

Pak een pan en doe daar flink wat zonnebloemolie, genoeg om ze bijna onder te kunnen dompelen. Zet het vuur hard, doe een schijf ui in de olie, en als de olie gaat borrelen haal je de ui uit en je zet het vuur wat zachter, maar wel hard genoeg om de olie goed op temperatuur te houden. Pak je deeg en je doet het in de pan en je zal zien dat het deeg heel snel op gaat bollen en bellen maken. 3 minuten aan elke kant afhankelijk van de dikte en tot het een klein beetje lichtbruin word. Je kan ze ook krokant bakken, maar dan kan je ze niet dubbelvouwen. Uit het vet doe je ze in een bord met wat vellen keukenpapier. Je kan ze ook koud eten.

crescentina 05

Zo als ik eerder had geschreven zijn er vele variaties hoe je deze broodjes kan eten of bakken. Het lekkerste vind ik met verse geitenkaas, rucola en verse ham en dan dubbelvouwen of als het lukt door midden snijden en de crescentina vullen. In Italië eten ze het meestal met beleg, zonder beleg als ze net gebakken zijn ze ook niet te versmaden.

crescentina 02

Wat ook verrukkelijk is, is het deeg wat breder uitrollen. Plak ham, mozzarella of gewoon kaas, gepelde tomatensap uit blik, wat oregano op, dubbelvouwen en dichtmaken en dat ook frituren. Je weet niet wat je proeft, zo iets als een kruising van mini calzone en kaassoufflé. Maar in principe kan je van alles in doen wat je maar lekker vind.

Ik hoor het wel of het gelukt en lekker was. Alvast eetsmakelijk.

crescentina 03

Maar als je het liever op video ziet, in plaats van het te lezen, dan heb ik een volledige zelfgemaakte video op YouTube gezet met vele tips en tricks hoe je het beste resultaat kan krijgen. Plus vele voorbeelden van wat je er allemaal mee kan doen en maken: Snel Zelf Brood Bakken Zonder Kneden in beeld (how to do) Veel kijk plezier.

Een gedachte over “Crescentina”

Reacties zijn gesloten.