Uitleg Apothekersassistente over Uitlegkosten

Uitleg Apothekersassistente over Uitlegkosten

facebookanolMarina E. heeft het feitelijk misschien goed, maar de werkelijkheid is echter wel anders. Om het kort samen te vatten gaat het er om dat als de huisarts een recept uitschrijft en men de medicijnen bij de apotheek gaat halen, men eenmalig 6,65 euro moet betalen voor de uitleg van de apotheekassistent. Daar is misschien ook niets mis mee: ‘’Wanneer je een medicijn voor het eerst krijgt of langer dan een jaar niet hebt gebruikt is er extra zorg nodig om te kijken of het medicijn op de juiste manier is voorgeschreven!’’ (Quote van Marina). Wanneer je al niet al een duidelijke uitleg hebt gekregen van je huisarts of haar assistente, maar dat terzijde.

Maar zoals ik al zei is de werkelijkheid echt wel anders, en dat kan ik uit eigen ervaring vertellen: Vorig jaar zat ik bij een van de goedkoopste zorgverzekeraars: Zekur.nl en moest mijn medicijnen via de nationale-apotheek.nl bestellen, een online apotheek waardoor ik mijn maandelijkse medicaties via de post kreeg. Via de factuur online kon ik precies gespecificeerd zien wat de kosten voor de afzonderlijke medicijnen waren. Zoals je kan vermoeden zaten daar natuurlijk geen uitlegkosten bij. Het hele jaar heb ik geen eenmalig bedrag van 6,65 voorbij zien komen.

En wat Marina schetst dat de kosten transparant op je nota staan is wat mij betreft alles behalve waar. Op de nota van mijn Nieuwe zorgverzekeraar (Azivo) staan alleen codenummers, zowel voor medicijnen als de uitleg van de apotheekassistente. Dus als je wilt weten wat dat codenummer is voor die niet eenmalige 6,65 euro is, zul je het echt zelf moeten gaan uitzoeken.

Dus in het begin van dit jaar ben ik ouderwets weer medicijnen gaan halen bij een fysieke apotheek bemand door echte mensen en apotheekassistenten. Wat me opviel was dat ik ook een hele stapel uitgeprinte A4tjes in mijn handen kreeg geduwd met volgens mij precies wat er op de bijsluiter in het doosjes staat beschreven en wat je op internet kan vinden (zonde van het papier in dit digitaal tijdperk). Zelfs voor een onbenullige hydraterende crème van geen 10 euro kreeg ik een stapel uitgeprint papier en achteraf gezien was die 6,65 euro in rekening gebracht terwijl er niets uitgelegd was, behalve die A4tjes in mijn hand.

En zelfs de laatste keer dat ik mijn maandelijkse recept ging halen kreeg ik weer die stapel A4tjes in mijn hand toegestopt met de vraag of ik wel wist hoe ik die medicijnen moest gebruiken. Ja, natuurlijk wist ik het! En een paar weken geleden kreeg ik van mijn zorgverzekeraar het rekeningoverzicht van mijn eigen risico van de afgelopen 3 maanden, en wat schetste mijn verbazing!? Voor elke afzonderlijke herhaalde medicatie is er 6,65 euro afgeschreven, en dat zonder enige uitleg!!! Behalve het toestoppen van een stapel A4tjes met de vraag of ik nog vragen had…… Gebeurd dat een keer dan kan ik het nog door de vinger zien, maar als het stelselmatig voor een hele rits medicatie gaat, tel maar uit je winst, KATSJING!!!

Dus zoals Marina Ebbers het uitlegt is misschien zo als het zou moeten horen, maar niet zo als het vaak gaat. Zijn 10044 delers zijn blij gemaakt met een dood vogeltje!? Waarschijnlijk niet, maar wel op hun hoede om beter naar de nota te kijken of het echt allemaal klopt.

En nu heb ik een paar kanttekeningen. Niet over dit onderwerp, maar over de stijl hoe Marina dit onderwerp probeert te weerleggen.

Ten eerste speelt ze het persoonlijk op de vrouw af! Wat ze in alle waarschijnlijkheid op het profiel van Astrid zag: dat ze in het weekend van een of meerdere wijntjes houdt en dat herhaalde ze een paar keer op een subtiele en venijnige manier: ”Astrid is een slimme meid en geeft de gouden tip, hoe hou je geld over voor een glas wijn! 5 dagen later is “de gouden tip” 10044 keer gedeeld!” Suggererend of Astrid een alcoholiste zou zijn, tja! ”Reken maar uit hoeveel glazen wijn je daarmee kan verdienen.” Vrouwen onder elkaar zijn genadeloos.

Ten tweede: Als je op het stukje op haar weblog wilt reageren, Marina verwijderd alle reacties met het verzoek om op haar Facebook te reageren. Maar dat gaat niet! Je moet eerst waarschijnlijk vrienden met haar worden. Dat is het laatste wat ik wil, plus dat op het bewuste stukje op haar profiel op Facebook geen reacties te zien zijn! Lekker transparant hoor!

Ten derde: In haar blogstukje gebruikt ze printscreens van Facebook. Ik weet niet hoe het allemaal precies zit met de privacy van Facebook, maar ik zit met een gesloten profiel (Vrienden, behalve vrienden van vrienden) op Facebook. Ik heb naar alle waarschijnlijkheid wel op een openbaar stuk reactie gegeven, maar wel op Facebook. Nu sta ik ongevraagd met mijn smoel en met voor- en achternaam op een weblog van een apotheekassistente uit Meppel. Niet dat het me kan bommen, maar kan ik me voorstellen dat Astrid en de andere mensen uit die printscreen het als minder prettig zullen kunnen ervaren.

Maar ja! Daar was mijn mening dan weer…..

En nu heb ik trek in bier!!!

bijsluiter2 A

bijsluiter3 A

14 gedachten over “Uitleg Apothekersassistente over Uitlegkosten”

  1. Wat nog steeds niet helemaal begrepen wordt, is dat je niet alleen voor de uitleg betaald, maar ook voor alles ar de assistente doet achter de schermen voor 1 recept. Wat overigens wettelijk is vast gesteld. Een arts weet nie alles af van de medicatie. En al helemaal niet van elk medicijn wat wel en neit bij elkaar kan. Artsen bellen voor overleg, wisselwerking van medicatie bij elkaar. Antibiotica en prednisolon bij kids mer de verkeerd voorgeschreven dosering ( wat inhoud dat je met de voorgeschreven dosering een kind kan vergiftigen) oudjes met 3 verschillende bloedverdunners ( wat inhoud dat de perongeluk dood bloeden) en een dermatoloog die per ongeluk een epiletica middel voorschrijft ipv een anti allergie middel. Dit allen wordt nagekeken en zonodig over gebeld met de arts gewijzigd of wordt niet afgeleverd. Wat overigens in sommige gevallen tot een uur per recept kan duren. Maar dat wordt even vergeten. Overigens is de apotheek verantwoordelijk als we dit niet en niet de arts. Zie het maar als administratie kosten als je een verzekering abbonemenr of wat dan ook afsluit. Daar zeurt ook niemand over. We leven nu eenmaal in een wereld waar niets voor niets wordt gedaan. En daar hoort ook de zorg van de apotheek bij van af 2009 al trouwens.

  2. Uitleg geven over de kosten van het uitleg geven over de kosten van het uitleg geven. Wat mij betreft vind ik het fraude!!! Zolang het intern tussen belastingbetaler en uit de staatskas vs. zorgverzekeraars gaat is er geen haan die er naar kraait. Maar als je het uit je eigenrisico moet betalen en dat in je nota achter een codenummer word weggemoffeld is het andere koek. Dus kan je nagaan hoelang de overheid en dus wij worden genaaid, zonder dat je werkelijk echt uitleg krijgt. Dus dat!

    1. Blijkbaar vind je al die onzin die gedeclareerd wordt maar niet van je eigen risico afgaat geen probleem……

      1. Dat lees je niet goed ”C” 😉 blijft een extra kostenpost zonder dat er daar werkelijk arbeid tegenover staat, wat mij betreft. Gewoon fraude, op papier zo afgesproken maar in werkelijkheid gaat het om de bulk om zo miljoenen extra van de consument of staatskas uit te melken. Nu zie je het pas, daarvoor gebeurde het ook maar niemand zag het en politici vonden het best blijkbaar. Dat is juist zo krom.

Reacties zijn gesloten.