Tzatziki recept

Ook wel gescheven als tsatsiki saus. Maar deze heerlijke Griekse saus is een tijd lang een obsessie voor me geweest, iets dat je verrukkelijk vind wil je ook thuis kunnen maken. Het restaurant irodiondenhaag.nl heeft een klein zaakje naast het restaurant waar je de lekkerste broodjes gyros van de hele wereld kan eten met natuurlijk een hele klodder overheerlijke verse tzatziki er onder, je kan die sous ook daar kopen maar waarom zo veel uitgeven als je voor half zo veel geld een hele liter zelf die sous kan maken (2 euro de liter ongeveer). Ik heb een tijd lang zelf proberen deze saus te maken via de officiële recepten zo als op: grieksegids.nl, mijnreceptenboek.nl en smulweb.nl maar het resultaat was altijd op een of andere manier niet echt bevredigend, net of die recepten net zo zijn gemaakt om het net niet zo lekker te maken als in het restaurant. Ondertussen na vele proberen ben ik achter het geheim gekomen en ik kan je vertellen dat het nog simpeler dan simpel is en in geen 5 minuten klaar als je alle benodigdheden bij de hand hebt.

Wat je nodig hebt is een vergiet, knoflookpers, rasp of schaaf, een kom en lepel.

  • 1 liter Volvette Griekse yoghurt (bij de Lidl is de lekkerste voor 1,79) je gebruikt maar ½ liter voor het recept.
  • 5 a 7 grote tenen knoflook, het makkelijkste is een apollo knoflook teen.
  • ½ komkommer
  • Eetlepel vers citroensap
  • Zout, witte peper en olijfolie

Je raspt de halve komkommer in dunne stukjes in een vergiet, strooi veel zout over de komkommerstukjes en laat het vocht uitlekken en af en toe schudden om het vocht goed te laten uitlekken.
Je doet half liter yoghurt in de kom, je perst de knoflook uit in de yoghurt, doe wat witte peper en ruim twee eetlepels olijfolie bij. Als de geraspte komkommer is uitgelekt druk het nogmaals aan met je hand om dat beetje laatste vocht er uit te halen en voeg het dan samen met de yoghurt. Roer het voorzichtig samen, proef er van en voeg eventueel naar smaak extra zout bij.

Het geheim van de smaak is de hoeveelheid zout wat je gebruikt. Griekse restaurants gebruiken in de regel heel veel zout om gerechten op smaak te brengen in tegenstelling tot wat de recepten op internet wijzen en als je het per ongelukt te zout vind doe je wat yoghurt bij . (gebruikt geen staafmixer, omdat anders word de yoghurt vloeibaar), in principe kan je de Tzatziki sous in de koelkast bewaren net zo lang als de bewaardatum van de yoghurt.

Naar mijn beleving komt deze recept het dichstebij de smaaksensatie en structuur van de tzatzikisaus van het restaurant. 

Reageren met je Facebook:

MADBELLO
Geschreven door de Web Connector, Watcher, Goeroe, internet expert en margeblogger. Gewoon een Haagse/Italo dyslectische allochtoon die het leuk vind om te internetten. Voor contact kan je me het beste mailen naar:
madbello@gmail.com
MADBELLO on EmailMADBELLO on FacebookMADBELLO on FlickrMADBELLO on GoogleMADBELLO on InstagramMADBELLO on LinkedinMADBELLO on PinterestMADBELLO on TumblrMADBELLO on TwitterMADBELLO on VimeoMADBELLO on WordpressMADBELLO on Youtube

15 gedachten over “Tzatziki recept”

  1. Twee teentjes roze knoflook, halve liter griekse yoghurt, een scheutje citroensap, een snufje zout en 1 geraspte en 30 minuten uitgelekte en daarna uitgeknepen komkommer + wat witte peper.
    1/2 dag van te voren maken is een stuk lekkerder dan “vers”, omdat de smaken veel meer 1 geheel worden.

  2. Blijft een leuk en erg lekker Recept Mike !! Wij zijn er verslaaft aan. Saus rechtstreeks uit de Hemel…. Morgen krijg je iets terug…ook rechtstreeks uit de hemel Jomdelen….

    1. @Geertje: Juist geen citroensap, gewoon simpel. Eigenlijke hoef je voor de smaak ook geen komkommer te gebruiken, het gaat om de vette yoghurt, zout en knoflook en op die basis kan je de lekkerste sausen maken 😉

  3. Hij is bijna zoals ik die maak. 🙂
    Alleen, ik gebruik geen witte, maar 4 seizoenenpeper (vers gemalen -ook bij de Aldi goedkoop).
    Voor wat betreft de knoflook; het lekkerst vind ik die uit die kleine witte bakjes die je in de Lidl haalt. Ik gebruik minstens een hele knoflook voor een halve liter Griekse yoghurt.
    Als ik hem extra op smaak wil brengen (en ja, ik weet dat het ongezond is vanwege de smaakversterker, maar hij smaakt zo veel lekkerder als je hem kort van tevoren maakt) een snufje aromat.
    En wat hem helemaal af maakt; verse peterselie! Zonder maak ik hem niet (en niet te zuinig ermee.
    Eet smakelijK!

Maak mij blij en geef reactie :D