De valkuil van geloof een religie

Het woord geloof is al en dubio en religie is gewoonweg sektarisch en een houvast aan de macht van de kudde. Ik zat zo te denken in een van mijn vele overpeinzingen van het zijn en niet zijn, dat als je het Boeddhisme als willekeurige voorbeeld neemt al is het Boeddha geen god, toch iedereen hem Boeddha als ikoon en beeld genomen heeft om hem eeuwig te vereren en voorbeeld en ijkpunt aan te nemen, zo als Christenen Jezus en Moslims Allah, en daar ligt voor mij al de basisfout van het geloof ten grondslag. Een basisfout voor het individu die ergens in gelooft, een geloof die van buiten af manipuleerbaar is en niet vanuit je zelf en binnen je eigen innelijk ontstaat.

De grondgedachte van non-dualistisch denken berust op de aanname, dat elke vorm van tweedeling geen reëel verschijnsel is, maar dat een dergelijk onderscheid kunstmatig wordt aangebracht.

Juist als je voorbeeld neemt aan Boeddha, Allah en Jezus: die hadden geen voorbeelden om te komen tot waar ze zijn gekomen! En door de iconisering van de boodschapper gaat de boodschap verloren voor het grote deel van de massa. De boodschap word misbruikt en verborgen onder bergen dogma’s en onnodige scripts verpakt in de toen geldende cultuur, terwijl het eigenlijk zo simpel als het algemeen aanvaard word dat het een geestelijke technische handeling is die volhard moet worden om de sleutel zonder naam en dualiteit te verkrijgen. De sleutel die op alles past ook al is er geen slot.

(citaat via: Wikipedia)

7 gedachten over “De valkuil van geloof een religie”

 1. Een gemiddeld mens kan gewoon niet accepteren dat het allemaal in hem/haar zit, daar heeft ie een extern rolmodel voor nodig? Kortom; leg het maar gewoon buiten jezelf, dat voelt veiliger?!

  1. Het lijkt me juist veiliger en troostvoller als het allemaal in je is, dan weet je tenminste waar je het moet zoeken. Denk dat het een dwaalspoor is om te suggereren dat je de genade buiten je zelf moet zoeken of doen.

 2. Pfffffffff goeiemorgen zeg. Dit lees ik vanavond nog wel een keer na een aantal Captain Morgans 😀

   1. Ja is echt te zwaar hoor. Heb het nog geprobeerd vrijdag na 5 glazen maar helaas kwam er niet uit.

    Het is echt prima spul en je wordt er ladderzat van. Het ene moment merk je nog niets andere moment gewoon totaly wasted op de bank 😀

Reacties zijn gesloten.