Waarom schillen mensen aardappels?

IK SCHIL IN GEEN ENKEL GEVAL MIJN AARDAPPELS, voor niemand meer!!!

Dat is werkelijk een vraag die ik mij afvraag: waarom doen mensen zo veel moeite om aardappels te schillen? Woon al tientallen jaren in Nederland, echt een land bij uitstek om aardappeleters in de gaten te houden. Je neemt eigenlijk gewoon de gewoonte over om aardappels te schillen omdat iedereen het doet en vanzelfsprekend aannemen dat het wel een hele goede rede moet hebben om zo veel moeite en tijd te besteden aan het verwijderen van de schil van aardappels, behalve bij gepofte aardappels dan, waar je vroeger ook netjes niet de schil opat, maar dat terzijde.

In de loop der jaren ben ik me steeds meer gaan interesseren in voedsel, mijn culinaire activiteiten uitbreiden en experimenteren. En best raar ben ik gaan vinden dat juist het lekkerste van de aardappel word weggegooid, waar vroeger nog de schillenboer langskwam en daarmee blij gemaakt kon worden. Ik heb het aan verschillende mensen gevraagd: ”Waarom schillen jullie je aardappels?”. Nog steeds ziet ik op antwoord te wachten, behalve een glazige blik met nog grotere vraagtekens heb ik nog niet gekregen. Het is nu onderhand een principekwestie geworden:

IK SCHIL IN GEEN ENKEL GEVAL MIJN AARDAPPELS MEER, voor niemand!!!

Laatst heb ik een traditionele koude aardappelsalade met aardappels in schil gemaakt, ik kon werkelijk geen rede vinden om qua smaak of structuur vinden om de schil te verwijderen. Aardappels uit de oven zijn echt het lekkerste in schil (met verse rosmarijn en zelfgemaakte knoflookolijfolie) hmmmmm. Stamppot met zuurkool met ongeschilde aardappels is ook om te smullen en een stuk smaakvoller. En zelfs gekookt zonder opsmuk naast je groenten vind ik ongeschilde aardappels het lekkerste. Het zal wel aan mij liggen en zeker een kwestie van smaak. Waarom doe jij zo veel moeite om de schil van de een aardappel te verwijderen?

13 gedachten over “Waarom schillen mensen aardappels?”

 1. Helemaal met je eens. Ik schil de aardappelen nooit! Al jaren! Gewoon even goed wassen et voila!
  Sinds ik jaren terug je stukje las over ruccola in de duinen [kijkduin] heb er zoveel geplukt en de takjes zonder bladeren in de tuin gezet! Ik hoef NOOIT meer elders te plukken. Ik heb nu een balkon vo! Komt elk jaar weer méér op!

  1. @JoséDay: Dat is een goede tip van je, ga ik uitproberen '' takjes zonder bladeren in de tuin gezet! Ik hoef NOOIT meer elders te plukken. Ik heb nu een balkon vo! Komt elk jaar weer méér op! '' bedankt 😉

 2. Ik schil vrijwel nooit aardappels, laatst aten we ze weer, nieuwe dan maar ik spoel ze af en kook ze met schil, daar zitten de vitaminen in toch?

 3. ja, ik vroeg me dat bij appels ook al af.
  Aardappels zijn wel erg lekker, misschien toch eens proberen met schil.

 4. @Geertje die plekken zie je ook op de schil en die woorden natuurlijk verwijderd en bij het snijden in plakken of in vieren of zessen zie je of je aardappel goed is of niet en zelfs bij een oude aardappel is de schil na het koken juist lekker met een bite 😉 echt! de arbeidsintensiteit en tijdrovende klus van het schillen + verlies van product staat in geen verhouding met de eventuele oneffenheden van een aardappel tegen te komen.

 5. Bij nieuwe aardappelen is het inderdaad doodzonde eigenlijk.
  De schil van een nieuwe aardappel is dun en smaakvol.
  Maar bij oudere is het eigenlijk een beetje noodzaak.
  Door het schillen verwijder je de pitten en blauwe plekken. Maar ook de wegen die insecten zich door de aardappel heen hebben gegraven. Dat kan van binnen aardig zijn gaan rotten.
  Maar, en eigenlijk nog belangrijker, groene delen van de aardappel zijn giftig.
  Je moet die wegsnijden.

 6. Omdat ik het leuk vind om me tijd te verdoen. En m'n vriendin dan denk van zo die heeft moeite gedaan voor het avondprakkie :D.

  Nee ik weet niet beter dan dat die schil eraf moet net als met appels peren kiwi's enz (niet dat ook maar een van deze eet). En de schil van een aardappel vind ik er vies uitzien met al dat zand en gekke plekken erop.

  1. Appels en peren eet ik ook altijd met schil en het schijnt ook nog het gezonds te zijn, al is niet alles wat gezond is lekker 🙂 Maar bij de supermarkt zijn de aardappels altijd super schoon al.

   1. Wij kopen de aardappels niet bij de supermarkt, wij gaan gewoon hier naar de boer toe en die zijn echt niet schoon. Voor 10 kg betaal je een paar euro, net als voor uien, aardbeien, asperges en nog veel meer. Veel lekkerder verser en goedkoper.

    Maar ik ga het toch eens proberen om het met schil te eten. Als je niets probeerd kan je ook nooit zeggen of het echt lekker of vies is 😉 .

Reacties zijn gesloten.