Dierenvrienden solliciteren massaal op vacature hoofdslager C1000

LOL dit is humor: Wakker Dier in actie tegen de kiloknaller
Persbericht: Amsterdam, 10 mei 2011; Stichting Wakker Dier start vandaag de actie ”solliciteer de kiloknaller de C1000 uit”. Dierenvrienden worden opgeroepen massaal te solliciteren op de momenteel bij C1000 vacante functie ”senior inkoper vlees”, oftewel ”de hoofdslager”. Met de actie wil Wakker Dier aan C1000 laten zien dat veel mensen staan te popelen om de vleesinkoop bij C1000 op de schop te nemen en diervriendelijker te maken. Via de website www.wakkerdier.nl/c1000sollicitatie/ kan iedereen solliciteren. C1000 is de supermarkt met verreweg de meeste dieronvriendelijke kiloknallers. C1000 had dit jaar tot nu toe 58 ”kiloknallers”; vlees goedkoper dan de gemiddelde prijs van kattenvoer van a‚-4.12. Daarmee zijn ze met afstand de meest kiloknallende supermarkt.

Van de 10 grootste supermarktketens had nummer twee (Super de Boer) 49 kiloknallers, nummer 3 (Dirk) 36. Daarnaast heeft C1000 de meeste industrievlees-aanbiedingen waarbinnen ook nog de meeste extreme afprijsacties van 50% of meer. Wakker Dier ligt al sinds de start van haar kiloknallercampagne in de lente van 2010 in conflict met C1000. C1000 heeft zich sindsdien wel een beetje gematigd met haar geknal en is ook meer diervriendelijke aanbiedingen gaan doen, maar is nog steeds de aanjager van de dieronvriendelijke kiloknaller. Andere supermarkten kiloknallen ook, maar minder. Zij lijken vooral C1000 te volgen. Wakker Dier won al diverse prijzen met haar kiloknallercampagne.
Supermarkten stunten enorm met vlees. Een kwart (24,5%) van het vlees dat over de toonbank gaat in de supermarkten is een kiloknaller (in de reclame / cijfer 2009). Supermarkten gebruiken de kiloknaller als ”traffic builder”: extreem goedkope aanbiedingen, vaak zelfs beneden inkoopprijs, om klanten te lokken die dan ook andere producten kopen.

Zo daalde de gemiddelde prijs van een kilo varkenskarbonade in supermarkten tussen 1995 en 2008 van a‚-6,35 naar a‚-5,35. Dit terwijl deze prijs alleen al om de inflatie te compenseren had moeten stijgen naar a‚-8,25. Op de korte termijn kopen supermarkten dan vaak niet dieronvriendelijker in, zo verweert ook C1000 zich met dit argument. Op de lange termijn ontstaat echter steeds meer druk op een lage inkoopprijs en worden boeren gedwongen nog goedkoper te produceren, ten koste van dierenwelzijn. Daarnaast worden consumenten zo opgevoed dat deze extreem lage vleesprijzen normaal zijn. De weerstand tegen het stunten met vlees neemt echter aan alle kanten toe. Een nieuwe coalitie is gevormd van voorheen vaak conflicterende partijen: boeren, slagers, slachterijen, politiek en dierenorganisaties zijn eensgezind in hun weerzin tegen de kiloknaller.

Een gedachte over “Dierenvrienden solliciteren massaal op vacature hoofdslager C1000”

  1. Ze zijn op allerlei fronten bezig, net zo lang tot het doel gehaald is, dan gaan ze weer naar het volgende doel.

    Eens houdt het op? of houdt het nooit op?

Reacties zijn gesloten.