Maasbach een Sekte?

Maasbach is echt een standvastig beeld in Den Haag met zijn grote gebouwen en vlaggen op het druk bereden kruispunt aan de Loosduinseweg, Paul Krugerlaan, Regentesselaan, Beeklaan en De La Reyweg. Ik hoorde het paar dagen geleden op Radio 1 en was zeer verbaasd, omdat het zo vertrouwd in het straatbeeld aanwezig staat, en ik verschillende mensen ken die daar bij zitten. Geen vrienden of zo, maar via via bijna dagelijks contact mee heb. Niet dat ik van hen zelf heb gehoord dat ze bij Maasbach zitten, maar wel van hun collega’s. Dus laten we zeggen dat het geen mensen zijn die anderen lastig vallen met hun geloof.

Maar vandaag kreeg ik een interessant artikel van de decorrespondent.nl cadeau. Met zeven verhalen van getuigen die bij Maasbach hebben gezeten. Zeer interessante kijk in die kerk en hoe David Maasbach aan het radicaliseren is: Om bij de Happy Family van deze tv-dominee te horen, moesten leden met hun eigen familie breken – decorrespondent.nl

Het gekke is dat ik toen een jaar of 15 was, ruim een jaar gitaarles heb gehad bij de pinkstergemeente in Voorburg. Een jaar lang niets in de gaten gehad, tot het het eindejaarsconcert werd aangekondigd. Natuurlijk al mijn familie en vrienden en kennissen uitgenodigd, tot we daar waren, in een achteraf kerkje met allemaal fanatieke gelovigers en gehandicapten op de eerste rij en onze muziek steeds langer werd afgewisseld met hele lange fanatieke volhardende preken. En toen ging bij ons een beetje een lampje branden, maar voor de rest waren ik en de rest van mijn familie en vrienden onwetend van sektes of wat dan ook, een tijd ruim voor het internet he!

Maar de opvolgende weken dat ik gitaarles kreeg, werd er tussen het gitaarspelen door geprobeerd mij de boodschap even duidelijk te maken. Met vragen zo in de trend van: ”heb je wel begrepen wat we vorige week het over hadden” en de belangrijkheid van die boodschap. Na een paar weken vond ik toch best vervelend worden en niet meer leuk om daar te gaan, met de verwachting dat er op je geweten werd ingespeeld, en uit mij zelf de lessen opgezegd. Bij me laatste les kreeg ik nog een een hele preek, wel een preek die niets met de kerk te maken had, maar wel geloof ik uit bezorgdheid. Omdat ik toen al meer naar de rock kant neigde, ging het meer over het gitaarspelen en de drugscultuur in de muziekwereld en de gevaren ervan.

Hier kan je naar de uitzending van Radio1 luisteren over de kerk van David Maasbach en Robin de Wever, de schrijver van het artikel in De Correspondent.

Dat was in ieder geval mijn ervaring van een sekte in wording. Zo als het nu blijkt…

Televisieprediker David Maasbach dwingt leden te breken met familie

De uitzending van: Een Vandaag, plus artikel daar onder.

2 gedachten over “Maasbach een Sekte?”

  1. Hele enge zieke bende is dat daar. Ik ken iemand die moest daar wel eens het geluid doen (werd ingehuurd als zzp). Hij heeft dat een maand gedaan volgens mij en toen snel weggegaan daar. Hij doet alles voor de centen die Maasbach, hij maakt mensen wijs dat zij zoveel mogelijk bezittingen en salaris af moeten staan aan zijn oplichters bende. En hij zelf leeft een heerlijk rijk leventje, hij lult wat onzin een paar keer in de week. Ik hoop dat dat gebouw snel betonrot krijgt en ’s nachts in elkaar dondert.

    1. Het is maar hoe je het bekijkt 😉 sommige mensen hebben eenmaal een houvast nodig, en die bid hij. Maar helaas op een manier waar andere minder blij van worden. En uiteindelijk blijven het natuurlijk sprookjes die door mensenhanden zijn opgeschreven, maar ondanks alles zijn er bepaalde mensen die antwoorden nodig hebben en een leidraad om zich aan vast te houden. Niet alles wat hij doet is sociaal gek, maar waarschijnelijk is hij echt aan het radicaliseren en hoog in zijn bol gekregen. Wie weet! 😉

Reacties zijn gesloten.