Ecocide

eeco-icon-ecocide-law Een zeer interessante en voor mij schokkende documentaire die ineens veel duidelijk maakte. Ik was sowiezo verbaasd dat ik nog nooit van het woord: ”ecocide” had gehoord. Het betekend: milieu vernietiging, ”Eco-cide is afgeleid van het Grieks oikos wat huis of thuis betekent en het latijn caedere wat zoveel betekend als doden, vermoorden. Letterlijk vertaald, het vermoorden van ons thuis.” En het zou de vijfde misdaad tegen de mensheid moeten zijn die gewoon in ons rechtssysteem opgenomen zou moeten zijn, zoals in onze wereld vier internationale misdrijven kent: oorlogsmisdrijven, genocide, foltering en misdaden tegen de menselijkheid.

Maar het schokkende vond ik, dat deze wet al in de jaren 90 bij de VN was ingediend. En door 5 landen, waaronder Nederland, Engeland, Frankrijk en de VS, hiervoor tegengestemd hebben om economische redenen en het in de kelders van Verenigde Naties hebben laten verdwijnen.

Maar een saillant detail vond ik nog wel dat Olof Palme, toenmalig premier van Zweden hier een voorstander en voorvechter van was. En heel toevallig hij in 1986 op straat is vermoord en de moord nog steeds onopgelost is. Al werd het in de docu niet benoemt, was het voor mij ineens duidelijk uit welke hoek die aanslag kwam. Aangezien om deze wet aangenomen te krijgen minstens een president van een land die aangesloten is bij de VN, het moet indienen. Buiten het feit dat deze groep van advocaten die deze zeer ernstige schendingen van het internationale recht in de wet opgenomen willen hebben en daar flink voor aan het lobbyen zijn, ook bedreigd worden en sommige zelfs politiebescherming hebben.

Ik vind het zeer schokkend en zorgelijk dat hoge politici van een paar landen zulke wetten tegenhouden in het belang van louter economische belangen. Ik vind het zelfs crimineel dat deze mensen van ons belastinggeld betaald worden en niet voor de bevolking en de aarde opkomen, maar juist voor grote bedrijven die de aarde stelselmatig beschadigen en vervuilen. Na het zien van deze documentaire kan ik stellen dat het nog erger gesteld is met politici en de politiek dan ik al kon vermoeden. En zij werkelijk over lijken gaan om multinationals te beschermen tegen wetgeving die de mogelijkheid zou geven om ze tot orde roepen en te kunnen handhaven. En dit vooral met het oogpunt van de duidelijke klimaatverandering van de aarde van de laatste decennia.
Dus kijk en huiver…

VPRO Tegenlicht: op weg naar erkenning van ecocide