Dit is niet meer of minder dan een vermoeden van prijsafspraak tussen boeren en fabrikanten. Dus tot nog toe geen concreet bewijs hiervoor en me ook niet echt in de materie verdiept, maar! Als ik boodschappen doe, verbaast het mij waarom een maiskolf zo duur moet zijn. Ik heb het geluk dat ik vaak mijn groenten en fruit haal bij de Haagse markt. Daar kosten maiskolven, als daarvoor het seizoen is en nog eens in de aanbieding om gedumpt te moeten worden, zo rond de 50 cent per maiskolf. In de supermarkt gaan die krengen voor meer dan 1 euro per stuk, en dat vind ik best wel duur als ik het vergelijk met een blikje gekookte mais.
Een klein blikje mais bij de goedkoopste supermarkt kost ongeveer 30 cent. En laten we er van uitgaan dat er in zo’n klein blikje ongeveer een hele maiskolf gaat en in de grotere blikken van 69 cent zelfs tot 3 a 4 maiskolven, en dat terwijl de ingeblikte maiskolven eerst naar de fabriek vervoerd moeten worden, daar machinaal gepeld. Ze moeten gekookt worden en dan ingeblikt, geëtiketteerd en dan nog eens naar een distributiecentrum vervoerd worden met zeer vervuilende vrachtwagens. Vanuit daar gaan ze naar verschillende winkels. Om nog maar te zwijgen over de mais concentraten zo als: glucose-fructosestroop (ook bekend als High-fructose corn syrup, HFCS, Glucose-fructosesiroop, glucosesiroop en fructosesiroop), die zo wat in bijna alles word verwerkt in de voedingsindustrie. Glucose-fructosestroop kan in sommige gevallen hoge concentraties kwik bevatten, wat een extra gevaar kan vormen voor de gezondheid, maar dat terzijde.
Voor een paar druppels maïsstroop heb je vast meer dan tientallen maiskolven nodig. Maar in de supermarkt kost een potje maissiroop niet meer dan een paar euro, terwijl logisch beredenerend in zo’n potje meer dan honderden maiskolven moeten zijn verwerkt, die nog eens zwaar industrieel moeten zijn uitgeperst en van alle vocht moet zijn ontdaan. De voedingsindustrie gebruikt glucosesiroop en fructosesiroop niet voor niets overal in, omdat het zo goedkoop is en waarschijnlijk goedkoper dan suiker.
Dus waarom is een losse onbewerkte maiskolf zo duur? Ik weet het niet en vind het zeer curieus, als ik het zoals hierboven logisch heb proberen te beredeneren, als leek. Maar misschien dat er iemand is die hier een plausibele verklaring voor heeft, omdat ik zelf gekookte maiskolven zo onwijs lekker vind. Als ik ze koop, voel ik me toch stiekem flink bedonderd, omdat mais uit blik echt niet te vreten is, nergens bij. Dus dat!