Basilicum plant van de Supermarkt

Basilicum 474Tip om ruim een halfjaar plezier te hebben van je basilicum plant en dagelijks genieten van zijn geur als je met je hand erdoor heen gaat. Wie koop het niet? Die leuke geurige kruide plantjes van de supermarkt. De meeste mensen houden die Basilicum plant in het oorspronkelijke potje waar ze het gekocht hebben, waardoor als je redelijk veel met basilicum werk de plat sowieso snel op zal zijn en geen genoeg blaadjes heeft om licht op te vangen en verder te groeien, ook omdat meestal de aarde die er in zit wel al zijn voeding heet gegeven en als geen ruimte is voor de wortel om te groeien, zal het ook niet in de lente en breedte groeien. De beste tijd om een basilicum plant te kopen is in het begin van de lente, omdat naar mijn ervaring de plantjes die je in de winter koopt in de regel na een paar weken het niet meer best doen en geen zin hebben om te groeien.

Naar gelang of je een veelgebruiker bent en laat staan als je van plan bent om verse pesto te maken, kan je het beste 2 a 3 van die plantjes kopen. En als je thuis bent is het beste om ze gelijk elk over te potten in een pot die minsten 2 a 3 keer groter is dan de oorspronkelijke en nog eens wat meer diepte hebben om verder wortel te schieten. Als je ze overpot zou ik ze wel in bemeste grond stoppen met een lange voedingduur. Wat de meeste mensen doen is het neerzetten op een leuk plekje in de vensterbank van de keuken, niets mis mee als het maar aan de zonnigstekant van je huis is. Dus het beste is een plek waar de hele dag de zon schijnt en achter glas om het tegen de nachtelijke temperaturen te beschermen.

Je zal zien dat na een paar weken van rust (niet plukken dus!), en bij zonnig en warm weer elke dag flink wat water geven, Je basilicum planten behoorlijk gaat groeien. Nu is de kunst om ze niet in de bloei te laten schieten. En dat doe je door de hoogste toppen af en toe te toppen en voor de rest kan je rondom van de grootste bladeren plukken om van alles mee te doen en maken. Je zal zien dat op een bepaalde punt ze zo groot worden dat je in principe meer hebt dan je wekelijks gebruikt en het door blijft groeien.

Basilicum 474

Maar helaas aan elke mooi begin komt ook een einde. Tegen de winter zal de basilicum plant op zijn top zijn, maar ook beginnen moeilijk te krijgen en proberen in bloei te schieten. Dan is het tijd aangebroken om een flinke voorraad pesto te maken, die je ook kan invriezen om de winter door te komen, aangezien er gaat niets boven zelfgemaakte pesto met eigen geroosterde pijnboompitten. Succes!

Basilicumplant tegen de winter na intensief te zijn geplukt.
Basilicumplant tegen de winter na intensief te zijn geplukt.

In de serie: Komische Huisvrouwen keukentips 😀

4 gedachten over “Basilicum plant van de Supermarkt”

  1. Wij hadden ook zo’n plant en was ook flink aan de maat. Naast dat ik het heel lekker vind en ook helemaal gek ben op Pesto vond ons poezenvriend de plant ook helemaal te gek. Ik denk dat de kat nooit meer zulke geurige basilicumdrollen zou leggen.

      1. Poes is een soort van dictator, een klein snorretje en een chique scheiding zou hem niet misstaan. Samen met de hond is het echt team terreur.

Reacties zijn gesloten.