Wat maakt een mens zinvoller dan een mier

Eye_dilateWat is het verschil, de meerwaarde en de zin van het leven van een mens tegenover die van een mier? Wat is de meerwaarde van de mensheid in verhouding van de gehele mierenpopulatie gezien vanuit planetair en kosmisch niveau. Het antwoord kwam deze vroege morgen in me op, wat de klassieke vraag van het zin van het leven weer ging spelen. Als we ons afvragen wat de zin van het leven is, projecteren we meestal gelijk die hele zin van het leven op het ikke. We willen zo graag dat ons, mijn en het leven dat ik lijd zin en een doel heeft.

Analytisch en wetenschappelijk gezien is het enige doel van de mensheid zorgen dat we zo snel mogelijk evolueren dat we uiterlijk, voor de zon explodeert, zo ongeveer over 5 miljard jaren, de mensheid in grote getallen een manier hebben gevonden om in de ruimte of op andere planeten en manen te leven. Anders heeft het leven in materieel en huidige wetenschappelijk inzichten totaal geen zin (vanuit het ikke gezien).

Als je het van bovenaf ziet en in een tijdbestek van eonen is het leven van de mens niet meer waard dan het leven van een mier. Ik heb niets kunnen vinden wat de meerwaarde van de mensheid op de mierenpopulatie zou kunnen zijn, behalve er zijn en genieten van het spektakel wat voor onze ogen gebeurd en blij zijn met wat we zijn.