Rucola

Rucola kan je in de supermarkt of groenteboer kopen, maar eigenlijk groeit het overal en misschien bij jouw om de hoek.

Ik ben stapel op rucola, hoe meer hoe beter, alleen is het niet goedkoop en wat je in de winkel koopt is qua smaak niet echt hoe het echt zou moeten smaken, rucola is niet echt een sla soort maar familie van de radijs, heeft een sterke aromatische walnootachtig smaak , kan een beetje bitter en scherp zijn.

Ruim 20 jaar geleden kwam mijn moeder achter dat rucola gewoon in de duinen groeit. Dat was nog in tijd dat je zelfs bij de groenteboer het niet krijgen kon. Dus sindsdien elke voorjaar tot september als ik trek in rucola heb ga ik naar de duinen en pluk ik gelijk voor een hele week, een halve boodschappen tas vol. Je kan er alles van maken, gewoon door de sla of als sla, garnering van je gerechten, tussen je brood, in pasta, stamppot van maken of pesto.

Rucola groeit eigenlijk overal, tussen de stoeptegels bij de tram halte, bij het spoor, alleen zal ik je niet aanraden die te gaan plukken, ik ga meestal naar de duinen in de buurt van kijkduin in Den Haag, langs paden dicht bij het strand. Het groeit het beste in zand en meestal als ik naar het zuiden loop aan de rechterkant van het pad.

Ik laat meestal de plant zelf staan, ga met mijn hand in de struik, doe mijn hand dicht en haal het omhoog waardoor je alleen de blaadjes hebt, maar je kan ook makkelijk de hele plat er uit rukken en die meenemen en thuis schoonmaken. De Rucola wat hier groeit is wilde rucola in tegenstelling wat je in de winkel koopt en zeker 10 keer lekkerder dan wat je in de winkel kan krijgen en heet eigenlijk : Grote zandkool of wilde rucola (Diplotaxis tenuifolia) Ik ben vandaag nog op pad geweest dus vanavond word het smullen.

Hier onder nog wat foto’s van Rucola die vandaag heb genomen en mijn TIP voor als je lekker gaat wandelen in de natuur in de buurt van het strand : Neem een plastik tasje mee ๐Ÿ˜‰ en als laatste voor ik het vergeet de medische eigenschappen : Rucola werkt vochtafdrijvend en maagversterkend. Volgens kruidenkenners uit vroegere tijden verlicht rucola pijn en is potentieverhogend.

Closeup van Wilde rucola

Een hele struik rucola

Zelfs tussen de stoepstenen groeit rucola

Rucola is gek op hoekjes en waar veel mensen lopen.

Alweer een vrolijke struik rucola

Je zou rucola bijna niet herkennen, maar het is echt rucola ๐Ÿ™‚

Ga op pad en alvast eetsmakelijk

22 gedachten over “Rucola”

  1. @madbello Elke keer als ik rucola zie, dan moet ik aan je blog denken ๐Ÿ™‚ (weer ff aandacht voor je oude logje? ;-))

   1. @Geertje888 het is namelijk een plugin bug. Als ik hele oude items update, worden die auto. op Twitter gezet. Soms laat ik het zo.

    1. @madbello Hij was wel geweldig! En echt ik herken dank zij je log rucola meteen (en soms veel te vaak hahahaha!)

     1. @Geertje888 gewoon rucola tussen je vingers kapot wrijven en het aroma komt je tegemoet. Hmmm kan die van de super niet tegen op.

   2. @Geertje888 het zijn meestal oude items in mijn vorige template die voor verbetering vatbaar zijn en toch in eens bekenen worden ๐Ÿ˜‰

 1. Rucola is heerlijk. Je moet er alleen niet teveel van eten ivm het hoge nitraatgehalte. Volgens mij mag je maar 47 gram per persoon per dag eten en dan zit je al aan de maximale hoeveelheid nitraten. Nou is 47 gram een behoorlijke berg op je berg als je het rauw eet. Maar verwerkt in stamppot kom je daar al snel aan.

 2. @ Woestein : In de natuur wel, maar de blaadjes zullen niet op de zelfde plek aangroeien, wel handig als je de plant en de bloemen laat staan.

 3. groeit rucola eigenlijk weer aan als je alleen de blaadjes eet? of is op op.

 4. Bedankt voor al die plaatjs!
  Ben ook gek op rucola, maar wist niet hoe de plant eruit zag (eerlijk gezegd ook nog nooit op www opgezocht).
  Overigens de komkommerplant kan je, als hij heel erg jong is, prima verplanten. Voorzichtig uit trekken (of scheppen; heeft een hele lange wortel) en in je tuin planten.
  De bloemen zijn zalig in sla en ook als versiering in ijsblokjes.
  ALs je hem een maal in je tuin hebt, blijft hij wel staan (als je tenminste niet alle bloemen snoept; de zaden worden het jaar erop nieuwe planten ๐Ÿ™‚

 5. Als je veel rucola wilt vinden moet je meer naar kijkduin gaan, de kant van puinduin, de kant van scheveningen is een stuk minder. Vanavond weer, rucola met pasta

 6. Tjeez, ik kom nergens bij de bosjes van Pex rucola meer tegen; t’is zeker ook jouw wijk? ๐Ÿ˜‰ In Frankrijk heb ik ook geleerd dat de jonge bladeren van de Paardebloem ook niet te versmaden zijn in een salade met een lekkere honing mosterd dressing. Mooi hรƒยจ, die natuur?

 7. @ Annojo : Deze Ruccola is zeker een stuk pittige een heeft nog eens een harder byte en stevig blad.
  @ Zwamneus : Vooral waar onder plassen is het lekkerst ๐Ÿ˜‰
  @ Redstar : bedankt, ik moet gelijk denken aan gisteren toen ik pad was. Twee gesluierde dames waren ook op rucola jacht, maar die rukte plant en al uit de grond, al moet ik zeggen dat zij groot verbruikers waren en een kar met zeker meer dan tien struiken er in.

 8. Je laat de plant staan. Dat zegt veel over je, weet je dat? Weet je wat ook goed saakt bij rucola? de bloemetjes van komkommerkruid. Maar ook die plant laten staan, want die wil niet zomaar ergens anders groeien..

 9. Kijk zo leer je nog eens wat, ik wist echt niet dat rucola in het wild groeide.
  Toch eens opletten als ik met de hond aan de wandel ben.

 10. Verrek, waar een mens al niet aan voorbij loopt. Ik ben dol op rucola en de kwaliteit van de rucola die je in de winkels kunt kopen varieert nogal en het is altijd prijzig. Best bewaarde geheim dit! Dank Madbello!

Reacties zijn gesloten.