Plastic vs Mok

plastic.jpgPlastic bekers milieuvriendelijker dan mokken. Opmerkelijk uitkomst van een studie van TNO. Het afwassen van je mok blijkt meer schade toe te brengen aan het milieu dan de productie van een plastic bekertje. Al moet ik zeggen dat als ik koffie uit de mok drink, ik die mok wel de hele dag gebruik zonder af te wassen en dat wel zeven keer per dag. Dus ! Wat zou er schadelijker zijn ? En buiten dat een mok veel lekkerder drinkt. Elsevier

6 gedachten over “Plastic vs Mok”

 1. Ha! Dat was mijn éérste reactie: welke fabrikant van plastic bekertjes heeft dit onderzoek betaald??
  En twee: k–minderfijn, dat ga ik dus de hele week door horen van alle collega’s die mij met mijn mok en ene recycle-bekertje per dag, tamelijk vervelend vinden als het hun beurt is om naar de tap te trekken.
  Ik was mijn mok gemiddeld drie maal daags even af, met nou niet direct stromen en stromen water; een keer als ik van koffie op thee overstap, een keer na een soeppie ergens in de middag, en als ik naar huis ga.
  Daar staat tegenover: gemiddeld anderhalf plastic bekertje bekertje per collega per uur. Soms willen ze er twee, soms maar een. Ook al bestellen ze hetzelfde als wat daarvoor in het bekertje heeft gezeten, ze willen een NIEUW bekertje. Denk dat ze vies zijn van zichzelf. Gemiddeld vijf uur werktijd [parttimers he! Meissies met kleine kindertjes in de poepluiers!. Weekgemiddelde 37,5 bekertjes per persoon. Oh en als de automaat hapert of de thee ziet er een *tikje* troebel uit, dan gaat het verder ongebruikte bekertje ook weg. Terwijl je het gewoon kan omspoelen en opnieuw onder de vuller zetten.
  Ga zelf maar vermenigvuldigen naar aantallen per locatie, per bedrijf, totaal werkende/studerende verbruikers alleen al in Nederland en dan Europa en dan… U get the point. MILJARDEN BEKERTJES!
  De plastic bekertjes in ons bedrijf worden niet gerecycled. Ja, er staat een aparte bak voor de bekertjes. Ik heb maandenlang alle bekertjes van de afdeling verzameld en daarin gedonderd tot de schoonmaakster me eens zag lopen en zei “gooi maar hierin” [bij de rest van het afval]. Ik zeg hoezo, wordt dat niet apart verwerkt en gerecycled? WELNEE!!! Die aparte bak staat er enkel opdat de andere bak niet te snel vol is. Niet dat daar veel gebruik van wordt gemaakt. De hele muk gaat gewoon bij elkaar en de vuilniswagens in.
  Zelfs als er ergens een afvalverwerker is die de plasticjes uit het afval sorteert, en dit verder verwerkt tot bijvoorbeeld autobanden, weet ik 100% zeker dat dit proces verschrikkelijk veel meer kost aan energie en water dan mijn drie maal daagse schrobje met de afwasborstel.
  En: mijn mok wordt niet gemaakt uit aardolie. Plastic wel.

  Ik heb dit verhaaltje maar twee maal hoeven afsteken – daarna zei niemand meer iets over hoeveel beter het voor het milieu is om elke slok in een nieuw plastic bekertje te laten plonsen.

 2. inmiddels is bekend, dat het onderzoek is uitgevoerd mede in opdracht van een plastic-bekertjes-fabrikant. Dat verklaart misschien de opmerkelijke uitkomst.

 3. Lijkt me ook stug!
  Afwassen de je toch; ik ga niet voor een mok afwassen!
  En inderdaad, mijn beker staat altijd onder de Senseo 😉

Reacties zijn gesloten.