Bolognese Saus

Bolognese SausWat mij betreft is de Bolognesesaus de Italiaanse basissaus voor alles en nog wat. Behalve als saus voor op de pasta kan je het gebruiken voor op crostini, om pizza mee te maken, als soep, of als dipsaus. Eigenlijk is het recept voor ragu’ alla bolognese die ik van mijn Italiaanse tante uit Bologna heb afgekeken, alleen heb ik het naar eigen smaak aangepast met vooral minder gehakt. Meestal maak ik gelijk 10 liter er van en het grootste gedeelte vries ik het in kleine porties in, altijd handig voor als je geen zin hebt om uitgebreid te koken. Hier onder de benodigdheden voor ruim 4 personen op basis van Hollandse behoeftes, aangezien Nederlanders altijd meer saus dan pasta willen eten.

  • 1 of 2 middelgrote uien en 4 teentje knoflook fijn of grof snijden, dat in hete olie doen en even braden en ruim voor dat de knoflook bruin word, voeg 250 gr. spekreepjes, paar keer roeren tot het vet van de spek gaat smelten en 1/2 kilo gehakt aan toe met wat peper naar smaak toe.
  • 4 middelgrote penen fijn of grof snijden en 6 stengels bleekselderij dun in plakjes snijden en die gelijk toevoegen aan de halvegare gehakt en dat verschillende keren naroeren om de groentesmaak in het vlees te laten trekken.
  • En dan als laatste voeg je 4 of 6 bikken gepelde tomaten, gepureerd of grof laten naar smaak. Flink wat oregano toevoegen, minstens 4 eetlepels, alleen oregano en geen andere Italiaanse gemixte kruiden. Het geheel goed roeren, een flinke scheut olijfolie over de saus toevoegen en twee eetlepels Parmezaanse kaas overheen.
  • Als het begint te koken het vuur op zijn zachts zetten en minsten 2 uur laten sudderen tot het meeste vocht is verdampt en een smeuïge en hartige heerlijke saus overblijft.

Bolognese Saus

Hoe je pasta moet koken kan je het beste hier kijken en ik kan je aanraden om dat op te volgen aangezien het de pasta echt een stuk lekkerder en smeuïger maakt. De kers op de taart is natuurlijk vers geraspte Parmezaanse kaas, maar in principe kan je als topping voor op de pasta alles op doen wat je zelf lekker vind. Persoonlijk vind ik fijn gehakte peterselie met gebroken walnoten er over heen lekker. Maar je kan die saus op op een sneetje brood doen met mozzarella er over heen en dat onder de grill roosteren, of als pizzasaus met de topping naar eigen smaak, of als stevige tomatensoep met Parmezaan er op, of zelfs als dipsaus en eventueel kan je het mengen met mascarpone en als je het een stuk pittiger wilt hebben doe je er sambal in.

Ik wens jullie succes en alvast eet smakelijk 😉