Integriteit

Een mens heeft vele mooie en minder mooie karaktereigenschappen, wat niet wil zeggen dat als je een paar mooie karaktereigenschappen achter mekaar hebt dat je dan ook een leuk en aardig mens bent. Een oprecht en eerlijk iemand zal vast door vele niet aardig gevonden worden door zijn genadeloze eerlijkheid en een introvert type word in zijn algemeenheid een beetje raar en eng gevonden. Een tijd terug was is helemaal gefascineerd door mededogen, een nogal boeddhistische eigenschap om je karma te helen als je het consequent zou toepassen, maar helaas in de huidige maatschappij sla je niet een eens een deuk in een pakje boter. Kijk maar naar de Dalai Lama, die heeft zijn Tibet niet terug en nog steeds verder van huis. Guerrilla oorlog! Daar kom je mee thuis, kijk maar naar Vietnam en Afghanistan, de aanhouder wint en de agressor verdreven. Aardig zijn is ook niet alles, voor je het weet ben je een watje waar iedereen overheen loopt en geen respect voor heeft. Een mens heeft duidelijke afgebakende lijnen nodig om terecht gewezen te worden, een mens wil weten waar hij aan toe is. Anders zal hij steeds zoeken naar meer zonder dat je de verdiende geestelijke compensatie krijgt en nog als schlemiel gezien word ook!
De menselijke geest is soms zo plat als een dubbeltje, het reageert op zulke basale en kinderlijke begrippen dat je bijna de exacte handeling die komen gaat kan voorspellen en het ergste nog mensenmassa’s daarmee kan beïnvloeden, ongeacht de mix van karaktereigenschappen van de kritieke massa van waar de klik omslaat.

Kijk maar naar de Dalai Lama, die heeft zijn Tibet niet terug en nog steeds verder van huis

 Maar zo als in de titel al verraden had is integriteit een van de weinig voorkomende karaktereigenschap die ik steeds meer en meer ben gaan waarderen. Iemand hoeft niet aardig en lief te zijn en zelfs niet eerlijk, als is eerlijkheid vaak ook niet echt leuk. Als hij of zij in alles wat ze doet maar integer is! Al is de vraag integer naar je zelf, of integer naar het algemeen belang. Voor zo ver integriteit een karaktereigenschap is of gewoon een norm die van buitenaf word opgelegd door die gene die het oordeelt.
Met integere mensen kan ik het beste mee leven en door de zelfde deur heen al ben ik zelf een egocentrische introverte compassieloze klootzak geworden en dat dankzij jou. Ja ja, ik weet het! Je bent pas volwassen als je niet iemand anders de schuld geeft. Welke karakters eigenschappen heb jij?

6 gedachten over “Integriteit”

 1. Ik hoef niet aardig te worden gevonden, ik ben eerlijk en heb daar dan liever waardering voor.
  Integer vind ik een raar woord.
  Iedereen zal zichzelf wel omschrijven als oke, want iemand die zichzelf niet oke vindt zal er aan gaan werken tot het wel oke is.

  1. Het is bijna logisch dat je zelf ok vind, zou je denken. Maar denk eerder dat je dan een bord voor je kop hebt 😉 Ik vind me zelf niet ok, maar geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt om daar wat aan te doen, echt! Vind het best zo en weet dat jij altijd super eerlijk bent en vast heel integer :*

 2. Voor mij geld een gozer die weet waar hij voor staat en zich af en toe teveel laat beinvloeden door de mensen om zich heen. ( lees negatief of mindfuckers ) Heb zelf een groot schild omdat ik best een gevoelige man ben. Maar voor sommige mensen en zeker Ehte vrienden want daar zit ok nog verschil in ben ik een warme persoonlijkheid en ga ik voor je door het vuur. Mijn motto is geef wat je zelf graag wil hebben qua liefde steun kameraadschap en vooral durven eerlijk tezijn hoe moeilijk dat soms ook is maar luiser wel naar feedback en haal daar je les uit. Geloof me ik kan ook een enorme klootzak zijn die zijn pitbull tanden in iemand kan zetten zeker als mijn vertouwen is geschaat of als je anders blijkt tezijn dan voor wie je je uitgeeft. You can run but you can't hide forever RRRRRRRRRR……………… Maar liever ben in mild en gezellig maar ja dat kan dus zeker niet overal anno 2012.

  1. @Betonblok: kwestie van mee leren leven en daar wijze lessen er van leren. Gewoon een spiegel gebruiken en soms lijkt niets meer wat het zou moeten zijn….

 3. Ik ben nooit een lieverdje geweest en zou ik ook nooit worden ook. Tegen me vriendin ben ik lief en goed ook voor 1 maatje van me. Veel mensen vragen haar wel eens van "lekker ventje heb je is hij thuis ook zo tegen jou". Dan staan ze raar te kijken als ze verteld dat ik helemaal niet zo ben en juist alles voor haar doe.

  Dat maatje van me is een apart figuur, zit op een kunstacedemi is homo (alleen nog niet uit de kast maar goed:D). En bij het stappen word hij vaak daarmee lastig gevallen, haha homooooooow, kankerpoot. Dat is altijd voor mij een mooi excuus om mijn vuisten te testen op hardheid. Wat hij dan zegt is dan van dat hoef je toch niet te doen, laat ze gaan. Nee ze moeten gewoon je muil houden over je.

  Nee van mij mogen ze me haten en niet mogen, zolang de mensen die er toe doen maar weten wat ze aan me hebben.

  1. Jij weet in ieder geval een duidelijke lijn te trekken. Maar dat is natuurlijk het gevolg van de ervaringen in de randstad 😉 niets fijner om te weten wat je aan iemand hebt. ^_^

Reacties zijn gesloten.