Eerlijkheid word niet op prijs gesteld

Eerlijkheid is in de gangbare wereld niet echt gewenst, de leugen regeert en loert in elke hoek van de samenleving. Liever een leugen voor bestwil terwijl we diep in ons hart we donders goed weten hoe het zit, dat zou je op zijn minst mogen hopen al vermoed ik het ergste. We willen het niet weten en we laten het toe en onze eigen brein is zo sluw als een vos om smoesje te bedenken, die leugens als bijna waarheid aan te nemen en ook gewoon daarin te gaan geloven en verder te verspreiden. Het lijkt wel of ons brein zijn eigen werkelijkheid creëert en die ook probeert op te dringen aan anderen. Het menselijke brein en zijn gedachte kunnen gekke kronkels en rare sprongen maken om van een onwerkelijkheid een eigen realiteit van te maken, maar het mooiste is dat de meeste van ons gewoon opgaan in die waan en meedoen aan die leugen om niet al te confronterend te zijn en daar eigenlijk ook niet meer bij stil te staan als we ronduit aan het liegen zijn. Zo als het blijkt is het gewoon een geaccepteerd maatschappelijk verschijnsel, zelfs heel normaal in de politiek waar ze de gekste zinnen verzinnen om het maar niet te moeten toegeven en het mafst is dat het ook gewoon als zoete koek word geslikt en zo de werkelijkheid word omgevormd in een gedrocht die aan lossen eindjes aan mekaar zit.

Berend Quest heeft het ooit zo geniaal simpel geformuleerd: ”De leugen is een prachtige uitvinding, net als het buskruit. De uitvinder van de leugen zou een Nobelprijs voor de vrede moeten krijgen. Ik moet er niet aan denken altijd de waarheid te moeten spreken en geen leugens meer te hebben. Niet liegen is jezelf en de ander tekort doen. Mensen die niet liegen hebben een rotleven. Altijd de waarheid vertellen is een crime. Liegen houdt de zaak bij elkaar. Liegen geeft controle. Liegen is onmisbaar gereedschap. Uiteraard kun je, net als buskruit, liegen ook voor heel andere doeleinden inzetten. Maar dat maakt liegen niet minder nuttig.”
Zo als je verder op BerendQuest.nl kunt lezen kom je op de enige conclusie dat we recht hebben op leugens.

12 gedachten over “Eerlijkheid word niet op prijs gesteld”

  1. Volgens mij heeft de uitvinder van het buskruit (een monnik) zichzelf destijds opgeblazen. De uitvinder van de eerste leugen zal erin gestikt zijn (een uitdrukking).
    Overigens: Menno Nicolai zit gewoon te liegen, dat lees ik tussen de regels door.

  2. Já tén Goéde óf ten kwade en De Wijsheid Dàt té Zién.

    Máár Hoé Kwám Je ér op vond iemand Je tegeltjes niét leuk?

  3. Beetje filosofische benadering maar de mens ("ego") wil inderdaad zijn eigen illusie creëren.
    Of het om "vleierij" gaat of (on-)bewuste manipulatie, het is onderdeel van ons "zijn".

    1. Maar de vraag is of je daar bewust in bent en hoe ga je daar mee om. De komedie mee spelen of proberen de facade te breken. Heb het een paar keer geprobeerd, maar je krijgt een hoop onbegrip, sterke weerstand en het werkt alles behalve in je voordeel 🙂

Reacties zijn gesloten.