Koninklijke Bibliotheek houdt besloten bijeenkomst #CIDI #NSB

De Koninklijke Bibliotheek is bezig om alle kranten van af 1618 online te zetten, maar!!! Het ministerie van Justitie wil niet dat alle kranten tussen 1940-45 online worden gezet, zo als de NSB-krant Volk en Vaderland, het weekblad Storm en het antisemitische De Misthoorn zijn taboe: „Het openbaar maken en het verspreiden van haatzaaiende en beledigende teksten leidt er mogelijk toe dat het OM overgaat tot vervolging”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Bla bla bla, maar wie zitten er in die besloten commissie van experts?

Eind augustus houdt de bibliotheek een besloten bijeenkomst met experts, zoals het NIOD en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). nrc.nl

Je raad natuurlijk al wat het advies zal zijn. In denk volledige online censuur van een stuk Nederlandse geschiedenis om te voorkomen dat zulke debielen zo als ik daaruit gaat citeren.

9 gedachten over “Koninklijke Bibliotheek houdt besloten bijeenkomst #CIDI #NSB”

 1. @Madbello; dan was ik een van de eerste ("fipo,fipo") want ik heb allerlei leuke krantenartikelen gevonden over de bombardementen van mijn huidige woonwijk in Den Haag en ik kan je zeggen de zoekmachine van die site doet 't goed als je er éénmaal doorheenkomt.

 2. @SirCumSized : Bedankt voor de tip.

  ''Wegens te grote drukte op deze site is het momenteel niet mogelijk alle vragen te verwerken. Onze excuses hiervoor.

  Wij verzoeken u het later nogmaals te proberen.''

  Helaas pindakaas 😆

 3. En ja hoor vandaag is het zover, de KB heeft de gedigitalieerde kranten op een speciale website staan;

  http://kranten.kb.nl/

  Veel leesplezier en niet schrikken van de gebruyckte Nederlandsche Tael? 😉

  KB EHB staat dus nu 1-0 en weer een winst tegen de mogelijke CDA-censuur

 4. Ach, je moet het niet zien als censuur? De overheid "filtert" gewoon de informatie voor ons aangezien zij heel goed weten welke informatie het volk aankan en welke niet? Zie het als een dienst die zij uitvoeren voor de burger 😉

  Als tegenprestatie zal ik als burger ook mijn informatie filteren naar hen toe, bijvoorbeeld in mijn belasting-aangifte. Want in mijn financiën zitten ook wel stukken informatie die niet voor hen bestemd zijn…..

 5. @Verbal Jam : Dat weet justitie ook (hopelijk), net het zelfde argument als de retweet van Bert Brussen. Het zijn allemaal vreemde wendingenen, volgens mij hebben die ambtenaren daar op Justitie weinig te doen en zitten te veel op internet.

 6. We hadden toch een recht op vrije toegang tot informatie?

  Het argument haatzaaien lijkt me niet op te gaan omdat de KNB ze niet met dat oogmerk publiceert. Alleen uit historisch oogpunt.

Reacties zijn gesloten.