Naïef Realisme

Ben jij een naïeve realist? Wees maar niet bang, bijna iedereen is een naïeve realist. Behalve als je al het aannemelijke achter je hebt gelaten en de durf hebt om de onbegrijpelijke afgronden van een werkelijkheid die verder gaat dan elke fantasie probeert te begrijpen. Waarschijnlijk meer iets voor filosofen, wetenschappers en mathematici om de aannemelijke echte werkelijk te kunnen voorstellen. Naïef realisme is denken dat de werkelijkheid is zoals men haar zelf ervaart, maar niets is eigenlijk wat het lijkt.

roeland-de-looffIk had al een sterk vermoeden en vooral na het lezen van dit boek:
‘Jij bestaat niet’.
Geschreven door Roeland de Looff, en door zijn boek ben ik de wereld anders proberen te gaan zien. Hier voor kende ik de benaming: naïef realisme niet, en vond de uitleg best grappig om een groep mensen te kunnen typeren in wat ze geloven. Dat dankzij de inspirerende en zeer relativeerde status update van Roeland de Looff op zijn Facebook. Als je interesse in de materie hebt kan ik je aanraden om
Roeland de Looff via Facebook te volgen en het boek:
‘Jij bestaat niet’ te kopen.

Naïef realisme is de aanname dat de realiteit zoals we die ervaren via onze zintuigen de echte realiteit is. Bijna iedereen is een naïeve realist. Op zich niet verkeerd want wat we ervaren via onze zintuigen is goed genoeg om te overleven en voortplanten. Daarom ervaren we het ook.

Echter als je dieper wilt gaan en wilt weten hoe het echt zit, zul je dit achter je moeten laten en je open moeten stellen voor de onbegrijpelijke afgrond van de echte realiteit. Een realiteit die we niet kunnen bevatten simpelweg omdat noch onze zintuigen, noch ons denken daarvoor gemaakt is. We kunnen er hoogstens een beetje ‘aan ruiken’. Tekst van: Roeland de Looff

Meer lezen over: Naïef Realisme?

Naïef Realisme

En op de site: filosoferenovervrijheid.nl vond ik een best interessante aanvulling op dit onderwerp: ‘’In dit hoofdstuk gaat Steiner in op de vraag of er grenzen bestaan bij het verwerven van kennis. Hij beschrijft zijn visie en zet zich daarbij af tegen het dualisme.’’
Verder lezen? Lees het op: filosoferenovervrijheid.nl

Wikipedia uitleg: wikipedia.org (vertaal met Google Translate):

Naïef realisme, ook wel bekend als directe realisme en gezond verstand realisme, is een filosofie van de geest geworteld in een theorie van de waarneming die beweert dat de zintuigen ons geven, direct bewust van de buitenwereld. In tegenstelling tot sommige vormen van idealisme beweren dat er geen wereld bestaat, afgezien van mind-afhankelijke ideeën en sommige vormen van scepsis, die zeggen dat we niet kunnen vertrouwen op onze zintuigen.

Het standpunt van de realist is dat we objecten waarnemen zoals ze werkelijk zijn. Zij zijn samengesteld uit materiaal, ruimte innemen en hebben eigenschappen, zoals grootte, vorm, textuur, reuk, smaak en kleur, die meestal goed worden waargenomen. Objecten gehoorzamen aan de wetten van de fysica en behouden al hun eigenschappen of er iemand is om ze te observeren.

Naïef realisme, zogenaamde direct tegenover indirecte of representatieve realiteit, als de argumenten worden ontwikkeld om deze tegenwicht vormen, ook bekend als epistemologische dualisme, dat onze bewuste ervaring niet de echte wereld, maar een interne representatie van de wereld is.

Oorspronkelijk artikel: Theoryofknowledge.info (Vertaal met Google Translate).

Naïef realisme is het gezond verstand theorie van de waarneming. De meeste mensen, totdat ze denken filosofisch te beginnen, zijn naïef realisten. Deze theorie is ook bekend als “direct realisme ‘of’ gezond verstand realisme”.

Naïeve realisme stelt dat de visie van de wereld die we ontlenen aan onze zintuigen moeten worden genomen tegen de nominale waarde: er zijn voorwerpen die er in de wereld, en die objecten hebben de eigenschappen dat het lijkt alsof ze ons te hebben. Als ik een ervaring als van een grote appelboom, dan is dat omdat er een grote appelboom voor me. Als de appels aan de boom lijken mij rood te zijn, dan is dat omdat er voorwerpen voor mij, appels, dat het pand roodheid hebben; eenvoudig.

Aannemelijk hoewel naïef realisme kan, zij ernstige problemen, waaronder het probleem van de variabiliteit van de waarneming. Hetzelfde object kan verschillend lijken verschillende mensen, of dezelfde persoon op verschillende tijdstippen. De appels lijkt te worden rood in de dag, maar in de schemering ze zijn een grijstint. Als naïef realisme serieus genomen te worden, en de kleuren zijn die er in de wereld, dan appels regelmatig van kleur veranderen, afhankelijk van hoeveel licht om hen heen. Het is veel aannemelijker, hoewel, om te denken dat de appels zijn dezelfde als ze ooit waren, dat alles is veranderd, is onze ervaring van hen.

File: NGC 288 Hubble WikiSky. From: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:NGC_288_Hubble_WikiSky.jpg
File: NGC 288 Hubble WikiSky. From: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:NGC_288_Hubble_WikiSky.jpg

4 gedachten over “Naïef Realisme”

  1. Of heel simpel gezegd “Wat voor mij rood is hoeft voor jou geen rood te zijn (de kleur dan), jij noemt het rood omdat het je zo geleerd is. Maar als ik de rode kleur door jouw ogen zou kunnen zien is het misschien wel voor mij paars.”

    Dit is helaas nooit te bewijzen omdat we niet door elkaars ogen kunnen kijken. Maar het zijn leuke dingen om over te discussiëren tijdens een gezellig avondje.

    1. In de basis is het wel zo, maar het gaat vooral veel dieper. Omdat onze zintuigen geëvolueerd zijn voor het hoognodige om te overleven, maar door techniek kunnen we dingen al zien dat we met onze ogen niet kunnen zien, en dat geeft al een andere kijk op de werkelijkheid, plus de theoretische wetenschappelijke waarschijnlijkheid van wat mensen kunnen berekenen. Dus het kan vast dieper en dieper hoe we onze werkelijkheid zien. Bijvoorbeeld: De kleuren die je ziet van een object, zijn juist de kleuren die door dat object afgestoten worden, dus dat object is eigenlijk niet de kleur wat we zien, we zien alleen de weerkaatsing van het lichtspectrum die we kunnen waarnemen. Snap je het een beetje, en dit alleen in de basis en wetenschappelijk gestaafd 😉

      1. Net zoals dat de lucht blauw lijkt terwijl de lucht in feit kleurloos is. De blauwe kleur komt volgens zover ik weet omdat deze niet gefilterd wordt door de laag rond de aarde.

Reacties zijn gesloten.