Menselijke groepsvorming

mad selfieIk zal vast niet de eerste zijn die deze menselijke trekje is opgevallen die in de basis staat voor veel ellende op deze wereld. Heel veel gebeurtenissen in deze wereld kan je toe schijven aan deze menselijke neiging om zich te organiseren in steeds grotere groepen om zo sterker te staan tegen de rest of meer gewin te kunnen halen tegenover andere coalities, partijen en groepen. Eigenlijk een geciviliseerde vorm van menselijke roedel die ten doel heeft om aan te vallen, elkaar beschermen en te overleven. Deze vorm zie je ook duidelijk in de politiek, waar politiek niet zo zeer het land dient of het ideaal wat uitgedragen word, maar meer partijpolitiek op zich is wat zich zelf dient en ten doel heeft zich te versterken tegen anderen ten kosten van wat er beloofd is en zich verbergen achter aangegane coalities.

Wat mij het meeste irriteert is dat de groepsvorm als zodanig word geaccepteerd en het individu gewantrouwd. Als de groep zo groot word dat het een stuurloze entiteit word, een orgaan, partij, bedrijf, organisatie dan ook, is vaak de kans groot dat het doel en dus die entiteit zich schadelijk zal gaan bewegen in de maatschappij en veel pijn aan mens en milieu veroorzaken, zelfs als het doel van het bedrijf positief naar buiten word gebracht. Je hoeft maar alleen al naar Rusland te kijken wat het met de Krim heeft gedaan, de vernedering voor de Oekraïne en Europa als de geslagen machteloze hond. Maar dat zie je ook duidelijk in de stadspolitiek dat een zo gezegde politiek meerderheid iets beslist tegen de zin van meerderheid van de bewoners. En de heersende partij er alles aan zal doen om een de stem van de meerderheid van de mensen niet te laten gelden, zo als een referendum negeren of zelfs niet meer rechtsgeldig te laten zijn, of wat dacht je van wetten er om heen bouwen om de zin toch door te drijven zo als met het Nederlands referendum over het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa.

Groepsvorming zie je overal. In cafés, op straat, in buurten, in de sport word het juist aangewakkerd en kost de gemeenschap alleen maar geld, van klein tot groot, wij tegen de rest. Het samensmeden van een pact, groep of coalities gaat altijd ten kosten van een andere die een kleiner groep is en vertegenwoordigd of er alleen voor staat, je sluit je aan anders mis je de boot en ben je verloren.

Ik ben er voor om elke macht van groepen af te schaffen en de stem terug te geven aan de enkeling, elke individu zichzelf zonder de brainwash van de groep. Een enkeling breng altijd minder schade dan een groep.

4 gedachten over “Menselijke groepsvorming”

  1. Ik denk dat dit altijd zo zou blijven, mensen zijn eenmaal een sociaal soort en jagers. Mensen sluiten zich ook aan bij een "groep" waar ze zich gelukkig bij voelen of het gevoel hebben dat zij het zelfde doel voor ogen hebben.

    Het begint denk ik al met vrienden. Als ik alleen al kijk naar de groep vrienden waar ik mee omga zijn het stuk voor stuk mensen die van grove/harde en vooral beledigende opmerking houden, hoe harder hoe mooier. Er zijn er al een paar bij die niet graag komen als ik samen en de vriendin van me maatje samen zijn. Als ik en zij samen zijn is het hek van de dam en wordt alles en iedereen met de grond gelijk gemaakt. En zo is het denk ik ook in het groot met voetbal, politiek enz.

    Ik zou er ook niet aan moeten denken om met ander soort mensen (kakkers/kunstzinnige/groenlinksboomknuffelaars) om te moeten gaan omdat ik mezelf niet op me gemak zou voelen. Ik hou gewoon van de mensen waar ik mee omga, voel me er fijn en op me gemak tussen. En zo is het denk ik met iedereen een beetje.

    1. Daar begint de ellende al, groep vrienden bij elkaar op stap, zou verboden moeten worden!!! 🙂
      Leuke oprechte reactie 😉

Reacties zijn gesloten.