BUMA/STEMRA tarieven 2010 voor YouTube embed muziek video

In de Serie : ”Kan iemand even keihard in mijn arm knijpen ?”
Zo als ik dit pdf van BUMA/STEMRA (onderaan) lees, met de nieuwe tarieven voor 2010 voor muziek op je site of blog. Komt het op neer dat je moet gaan betalen voor embed Youtube video waar muziek in voorkomt.

BUMA STEMRA tarieven embed youtube

Hopelijk lees ik dit verkeerd, anders word het nog lachen en benieuwd wanneer het eerste proefproces van start gaat.
Een YouTube muziek video kost dan ruim 20 euro per jaar en kan niet anders zeggen dat het kassa is aangezien deze tarieven gelden voor bedrijfsmatige en niet-bedrijfsmatig gebruik.
Voor mijn zou het inhouden dat ik een hele grote schoonmaak moet gaan houden over mijn tientallen sites, eigenlijk bijna een onbegonnen werk.
En wat is de grens ??? Embed fragment van DWDD met muziek ook ? Ik ben beniuwd. Hier onder de UPDATES :

Petitie tegen BUMA/STEMRA : Buma Stemra laat de Bloggers met rust. Doe mee en teken ! petitiononline.com

De eigenaar wordt ook de mogelijkheid gegeven om de muziek van zijn site te verwijderen. Wanneer hij dit aan Buma/Stemra aangeeft en de muziek wordt daadwerkelijk van de website gehaald, verstuurt Buma/Stemra geen factuur. De nieuwe digitale tarieven gelden vanaf 1 januari 2010.

Nieuwe brochure digitale tarieven 2010 : bumastemra.nl

Wij zijn dan ook verheugd mee te delen dat wij per 1 januari 2010 nieuwe digitale licenties introduceren voor zowel nieuwe als bestaande vormen van digitaal muziekgebruik. ??? via : about:blank

Rekening Buma voor embedded content blijkt juridisch discutabel : tweakers.net
ict-jurist Arnoud Engelfriet en advocaat Kamiel Koelman geven commentaar.

Buma legt bom onder blogs : Sargasso.nl
Buma/Stemra snapt het nog steeds niet : geencommentaar.nl
Buma / Stemra komt weer met nieuwe regels : radio.nl
Buma rekent geld voor embedden van muziekvideo’s : bright.nl
Buma/Stemra melkt blogs verder uit : marketingfacts.nl

Gratis moet KAPOT : LucasWasHier.nl

Buma gaat het internet kapot maken : ReteCool.com

Buma/Stemra vraagt draconisch bedrag voor embedden muziek : 3voor12.vpro.nl

Buma Stemra wil geld voor YouTube-filmpjes : niektenhoopen.nl

Buma-Stemra: 40.000 filmpjes voor €130,- : freakenstein.nl

Eerdere berichten uit 2008 :
Buma ontkent aanpakken weblogs – NU.nl
Buma/Stemra treedt op tegen embedded muziekfilmpjes – blog.iusmentis.com

 Atze de Vrieze atzedevrieze : It’s official. Elke dag een Youtube filmpje met muziek op blog plaatsen kost 365 : 30 = 12,2 x 650 = 7908 euro. Buma bevestigt. #bumastemra

about 1 hour ago from TweetDeck

20 gedachten over “BUMA/STEMRA tarieven 2010 voor YouTube embed muziek video”

 1. Ja en de grote vis zelf, de bron (google/youtube) wordt niet aangepakt door deze stoere organisatie. Holland op z'n smalst…

  Die kleine nederlandse visjes zijn bij elkaar opgeteld zijn ook wel een aardig bedragje.. pffffffffff

 2. @ Geertje : Niet zo lang je geen muziek gebruikt waar BUMA/STEMRA het toezicht op heeft is er niets aan de hand, het gaat voornamelijk voor muziek video's of video waar muziek als ondegrond is gebruikt. Den k ik maar zo 😉

 3. Ehm…..

  Geldt dat ook als ik mijn flmpjes zelf maak?

  Jemig, dan moet ik heel veel gaan wissen en daar heb ik dus echt geen zin in!

  Zijn toch van mijzelf lijkt mij?

  Verder vind ik het belachelijk; is net als andere zaken; de host zou moeten worden aangepakt en niet de gebruiker.
  .-= Kijk ook eens op Geertje´s laatste blog item : ..Expositie democracy in action =-.

 4. @ Robert Irving III : Administratief gezien kan nog lachen worden hoe ze het allemaal moeten gaan checken en het zal niet de eerste keer zijn dat ze een rekening sturen voor eigen gemaakte muziek.

  Ken je het muziek programma Ableton ? de de laatste weken mee aan het spelen, heftig en super slim.

  @ Jeroen de Kreek : De zaak FTD die volg ik zeker, maar die moet nog voor de rechter komen.

  Volgens mijn heeft het niet zo zeer met downloaden en de FTD zaak te maken.

  De benadering is dat je streamt zo als een radio en zo als radio die muziek aanbied moet ook betaald worden, ik snap de benadering wel en daar valt wat voor te zeggen. Het word er allemaal niet leuker op internet.

 5. Voor wie te maken krijgt met BUMA/STEMRA in verband met embedded video/audio s het relevant om bewust te zijn dat downloaden legaal is. Deze zaak gaat daarover: http://www.ftd.nu/.

  In het rapport "auteursrechten een rapport" meldt de minister van justitie expliciet dat gebruikers van internet niet kunnen/hoeven na te gaan of entertainmentbestanden legaal of niet op internet verschenen zijn.

  Voor entertainmentbestanden op internet geldt dat het auteursrecht uitgeput is. BUMA/STEMRA vordert vergoedingen die niet verschuldigd zijn.
  .-= Kijk ook eens op Jeroen de Kreek´s laatste blog item : ..Bizarre BREIN rechtspraak =-.

 6. ik weet niet of ik het goed begrijp.

  er staat 'muziek' … dus 'muziek' in het algemeen?

  zouden ze niet enkel geld moeten vragen voor auteursrechtelijk beschermde werken bijvoorbeeld?

  ik maak zelf ook muziek.

  en ik maak wel eens videootjes. en ik maak wel eens videootjes met mijn eigen muziek die ik embed op mijn eigen weblog. geen enkel auteursrecht. zou ik daar voor moeten betalen? aan buma stemra? voor mijn eigen muziek op mijn eigen website? ik dacht het niet, dan zou de lol er snel afgaan. tenzij ik ook weer heel veel geld ontvang van buma stemra maar dat zal wel helemaal niet.
  .-= Kijk ook eens op Robert Irving III´s laatste blog item : ..als de paus spreekt maakt een spin een web =-.

 7. Het verhaal van Buma-Stemra klopt niet. EMBEDDED files bestaan niet. Deze vallen onder een stream of progressive download, waarbij de bumastemra progressive download erkent als stream.

  Concluderend: het is goedkoper, maar nogsteeds te duur.
  .-= Kijk ook eens op Freakenstein´s laatste blog item : ..Buma-Stemra: 40.000 filmpjes voor €130,- =-.

 8. @MADBELLO ik kan me trouwens niet voorstellen dat dit de officiële bepalingen zijn, veel te weinig kleine lettertjes 😉

 9. @utopist klopt als een bus, bij meer dan 30 video's wordt er gerekend in blokken van 1 t/m 30 video's à 650 euro.

 10. @ basv : Dat zou inderdaad een hele verschuiving zijn in blogland, Maar ik wacht even af op reactie van echte juridische deskundigen op dit.

  BUMA had al een tijdje geleden zo'n visje uit gegooid.

  @Anne : Gewoon afwachten, met zulke bedragen die ze vragen lijkt mijn niet meer dan logisch dat de hele comunity gewaarschuwd word, dit is bijna stilzwijgend ingevoerd.

  @utopist : Of de berekening klopt weet ik niet, ruim 20 euro per dag of per jaar ? Het lijkt mijn 20 euro per jaar voor een embed video, maar als je 1000de youtube's op je site hebt dan is nog steeds een hoop geld 😉

 11. Die berekening is niet juist. Ze rekenen in blokken van 30. 31 video's = 1300€ dus 365/30 = 12.16 = 13*650=8450€ (8450/365=23.15€ per video) Klopt dat?

 12. De vraag is denk ik voornamelijk of het geldt voor embedded video's. Als ik de PDF lees dan gaat het voornamelijk over bijvoorbeeld een midi-file of andere muziekfile die je embed in je website. Als het ook voor muziek in video's gaat gelden dan kan dit wel eens een flinke verschuiving in internetland betekenen en dat geen enkele website meer vanuit Nederland opereert.

 13. Ik las dat het gaat om sites van Nederlandse bodem. Ik stel maar eens even een lekenvraag: Blogger is een .com domein. Daar geldt het dus niet voor? (Zei ze hoopvol..)

  Anders kan ik ook beginnen aan en grote schoonmaak.
  .-= Kijk ook eens op Anne´s laatste blog item : ..Dag dagsluiting? =-.

 14. @ SirCumSized : Iemand moet toch als eerste de lul zijn toch ?

  Kan mijn geen rechtzaak heugen door het gebruik van Youtube filmpjes op je site, voor zo ver ik weet zal nederland het eerste land ter wereld die zo'n rechtzaak gaat voeren.

  En aangezien ik wel misschien 1000de youtube filmpjes met muziek op mijn verschillende site, zou het gaan om een bedrag van ruim 20.000 euro per jaar dat ik zou moeten betalen.

 15. Een andere vraag die bij mij opkomt is: wat is de definitie van muziek? Wat voor de éne cultuur muziek is, is weer voor een andere cultuur een brei van geluiden zonder harmonie. Neem bijvoorbeeld Chinese Traditionele Muziek; voor mij is dat géén muziek, dat is om met Hans T. te spreken "ongeïnspireerde bagger". Dus Buma'tjes kom maar eerst met een definitie en dan praten we wel verder 😉

  Maar Buma kennende sturen ook zij aan op een proefproces?

Reacties zijn gesloten.