Aanschouwend bewustzijn

In een van mijn vele dagelijkse meditatie momenten sloeg weer eens een inzicht te binnen. Een inzicht dat je in principe en in de basis al wist en over gelezen had en letterlijk ongeveer wel begrepen had hoe het zat, maar nu kreeg ik het beeld helder en duidelijk in mijn innerlijk oog (het oog dat ook met gesloten ogen kan zien), niet zo zeer als beeld maar meer als een blij gevoel van inzicht. Iets dat niet in woorden uit is te leggen is en alleen op dat moment gezien kan worden waardoor het inzicht met de loop van uren en dagen verwaterd door de dagelijkse beukende gedachtestroom van nutteloze gedachtes. Het rare is dat je als je mediteert, niet probeert te denken soms, heel soms juist door het niet nadenken de mooiste inzichten binnen vallen, net of er dan genoeg plaats is om waargenomen te worden als het dagelijkse ruis getemd is.

Om het kort te zeggen zag ik hoe alle mensen en ik vanuit het zelfde aanschouwend bewustzijn waargenomen worden. Puur zien met alle materiële en astrale schillen die mensen omzich heen hebben. Het was even een glimp van bewustwording die op zichzelf lullig klinkt en moeilijke of niet in woorden uit te leggen is, net als je denkt het om de hoek te kunnen grijpen word je gewaar en ben je weer bij je ”volle” materiële bewustzijn. Juist op het moment dat je het ziet en de geestelijke beweging wilt maken om nog meer te zien, is het weg, foetsie en je bent weer wakker! Zal het nooit leren om het niet te willen pakken en het te zien, terwijl het enige wat je op dat moment moet is zijn met dat moment zonder iets te willen. Blijf het moeilijk vinden!

6 gedachten over “Aanschouwend bewustzijn”

  1. Ja man zo zit het echt he. Als je zulke momenten zou kunnen rekken dan zou dat zoveel inzicht geven en vaak ook het gevoel van aha dus zo zit het ECHT… Door ons drukke leven met van alles en nog wat en ruis van andere mensen om je heen heb je bijna geen momenten van echte heldere kijk op dingen. Zo`n moment waar je over schrijft is zo kostbaar. Maar jammer genoeg altijd tekort.

  2. ''Niet proberen te denken is absoluut onmogelijk'' oefening baart kunst @Barry, echt! Als is het 5 minuten per dag. Een moment voor je zelf om die storm in je hoofd te aanschouwen in plaats van in mee gezogen te worden. Na weken en maanden zal je merken dat er die momenten komen waar het bijna stil is binnen in je zelf en die steeds langer en langer worden 😉 ik zeg doen!

    1. Toch maar eens proberen met binaural beats. Misschien kan ik zo mijn grootste angst overwinnen "Vliegen".

  3. Niet proberen te denken is absoluut onmogelijk. Als je niet probeert te denken denk je juist aan om niet te denken. Je grijze massa is altijd bezig en zou nooit stil staan.

    Bij mij is het sowieso moeilijk om mijn hoofd leeg te maken omdat het om het maar simpel uit te leggen er is altijd een storm is in m'n hoofd. Altijd raast er wel wat door m'n kop, altijd is er wel iets waar ik mij druk om maak. Ik heb soms wel eens tijden (op vakantie zoals ik volgende week twee weken ga) dat het rustig is in m'n hoofd. Maar daar word ik juist onrustig van en functioneer ik niet lekker.

Reacties zijn gesloten.