Waar zijn de Miljoenen van Brein en Buma?

Auteursrechtenorganisaties zo als Buma/Stemra en BREIN hebben op kosten van Artiesten tot nog toe al 400 miljoen euro kunnen oppotten en elke jaar moeten de rechthebbenden artiesten steeds langer wachten op hun geld.
Dat is in het kort het verhaal in het elsevier.nl : Buma houdt honderden miljoenen in eigen zak, uit een onderzoek van Het Financieele Dagblad.
Buiten het feit dat al in 2008 300 miljoen euro dat geïnd was voor artiesten belegt is in aandelen, wat inhoud dat ruim 20 miljoen euro al in 2008 in lucht is verdampt, weg, foetsie. Waardoor artiesten minder geld kregen (-10%) en niet te vergeten dat wanprestaties natuurlijk altijd beloond worden:

Want bij die mooie Buma worden die leden/artiesten/rechthebbenden namelijk dit jaar gewoon gekort. En wel voor een bedrag van € 13,4 mln, hetgeen neerkomt op een slordige 10%.
Dit staat in schril contrast met wat de Buma zichzelf betaald:
De vergoeding/loonkosten per werknemer (FTE) van de Buma zelf, zijn gestegen van 75.000 euro per FTE tot 81.000 euro per FTE. (+8%).
Dat blijft toch lekker werken daar! mindz.com

Auteursrechtenorganisaties en stichtingen met zo veel geld in kas? Het lijken wel banken, de transparantie en het toezicht daar op is er ook naar. En goed dat de SP daar kamervragen over gaat stellen.

Toch werd Kunstenares Astrid Webersze onlangs aangeslagen door Buma Stemra voor nog eens 300 euro. Ze weigert te betalen. “Van mijn eigen muziek die wordt gedraaid op de radio en tv, heb ik nog nooit een cent gezien”, reageert ze verontwaardigd. “Als Buma Stemra de zaak doorzet, stap ik naar de Rijdende Rechter.” 

‘Koningin’ ligt ook in clinch met Buma Stemra

Dagblad van het Noorden – 29 jul. 2009
De initiatiefnemers van de website van Middelstum-info zijn niet de enigen die in de clinch liggen met de auteursrechtenorganisatie Buma Stemra.

Buma houdt honderden miljoenen in eigen zak

Elsevier –
Door het betalen van hun artiesten uit te stellen, hebben auteursrechtenorganisaties als Buma 400 miljoen euro kunnen oppotten. De artiesten moeten vaak

Artiesten wachten lang op hun geld

MD Weekly –
Bij Buma groeiden de betalingen voor het openbaarmaken van muziek in bijvoorbeeld cafés drie keer sneller dan er werd uitgekeerd.

2 gedachten over “Waar zijn de Miljoenen van Brein en Buma?”

Reacties zijn gesloten.