Pensioenen gekoppeld aan aandelenkoers

Uiterlijk in 2012 gaat het nieuwe pensioenstelsel 2.0 in en werknemers en gepensioneerden delen dan als beleggers in winst en verlies. Ja ja, dat lees je heel goed! Juist waar ze altijd tegen gewaarschuwd en geadviseerd hebben gaat regel worden.
Je levenslang gespaarde pensioen is dan aan de goden overgeleverd, aan de waan van de dag, de gillen van beleggers en beurshandelaren, malversaties van banken en markten. Landen kunnen tegenwoordig ook net zo makkelijk vallen, andere landen met zich mee nemen en laat staan dat banken met de rapid-fire, stock- and commodities-trading software van Goldman Sachs (software om wereldhandel, markten en beursen te manipuleren) alles naar hun hand kunnen zetten waar je met je fantasie niet eens kan verzinnen.

Niets is echt zeker meer. Banken en politiek hebben er voor gezorgd dat netjes sparen niet meer loont en eigenlijk alleen maar geld kost. De rente die banken in de VS aan de FED moeten betalen om geld te krijgen is 0%, ja je leest het weer goed! In Europa is het maar 1%, historisch laag en eigenlijk nog nooit zo laag geweest. Voor banken is  geld lenen eigenlijk bijna gratis, plus dat ze van meer dan 80% van wat ze uitgeleend hebben niet eens in kas hebben, maar wel rente van ontvangen.

Je huis als pensioen? Je bent gek als je nu nog een huis koopt. En als je er een hebt zorg zo snel mogelijk dat je het verkoopt en je winst pakt. Elke beste buren lul kan wel nagaan dat de rente vroeg of laat alleen maar kan stijgen, met gevolg dat de huizenprijs historisch zal kelderen wat niet voor het eerst is.  Met het verschil dat tegenwoordig een groot deel van de bevolking een eigenhuis heeft met een overwaarde aan levenslange onaflosbare hypotheek op. Dus een huis als pensioen voor later is ook niet meer zeker een waarschijnlijk als je pech hebt wordt het een groter schuld wat je nooit meer afgelost krijgt. Het enige is je hypotheekrente voor 30jaar vast zetten op basis van een annuiteitenhypotheek.

En het ergste is dat je niet eens zelf kan beslissen wat je met je gepaard geld van je pensioen mag doen. Het word gewoon belegd in de gemiddelde papieren waarden van wat beurshandelaren waard vinden. Je kan niet eens zelf beslissen om je geld in waardevast goud of wat dan ook op te slaan. Beleggen in wel rendabele aandelen zo als de wapen, tabak, gok en seks industrie is natuurlijk niet toegestaan. Dus de kans dat 90% van je pensioen in rook opgaat is niet ondenkbaar.

Met dank aan politici en vakbonden worden we zo overgeleverd aan de gewetenloze kwaadaardige entiteiten van de marktwerking.

3 gedachten over “Pensioenen gekoppeld aan aandelenkoers”

  1. @NickN : ''Ergens moet je wonen'' dat is zeker en juist het ergste dat het zo uitgebuit word en de prijzen laten afhangen aan wat je max kan lenen en aftrekken en niets meer met de werkelijke waarde te maken.

    En voor de rest heb ik geen keuze om zelf een huis te bouwen, container neer zetten, of een camper ergens te plugen.

  2. Ergens moet je wonen en leven…. Pensioen vind ik ergens toch het ergst, je betaald dik per maand aan premie en weet niet eens of er iets op je staat te wachten voor je oude dag.

Reacties zijn gesloten.