Crisis en de politieke tunnelvisie. IMF: Nederland staat er financieel prima voor

Ten eerste is dit niet meer dan een linkdump naar twee artikelen die een kleine beetje de sluier oplichten van de waan waar de huidige maatschappij in gevangen is.

 • De oplossing van de crisis: zijn we slachtoffer van tunnelvisie? Westerse samenlevingen zijn gefixeerd geraakt op economie en cijfers. Joop.nl
 • IMF: Nederland staat er financieel prima voor. Volkskrant.nl

Als je de kranten op na slaat, de tv aanzet, politici die praten als kippen zonder kop en geen enkele visie voor de toekomst tonen, bevangt me het gevoel dat we echt gevangen zijn door de cijfers van de vrije markteconomie die geen enkel maatschappelijk belang dient dan zich zelf te verrijken.
Alles is gebaseerd op constante economische groei, we moeten steeds meer consumeren en milieu vervuilen om de economie draaiend te houden anders stort het hele systeem in.
En aan de andere kant maant de politiek ons zuiniger en duurzamer te doen, maar o we als de economische cijfer een krimp vertonen. Dan staat de hele politiek op zijn kop om geld vrij te maken om de economie en de consument te stimuleren om juist meer te consumeren.
Meer, meer en meer is de enige weg, het is nooit genoeg, niemand aan de top die het ziet en deze vicieuze spiraal doorbreekt en genoegen neemt met wat er is om daar tijdelijk mee te doen. Maar ja! We hebben met zijn ”alle” deze luchtballon opgeblazen en zien wanneer het zal klappen of langzaam leeglopen.

Zo maar een ochtend gedachte.

7 gedachten over “Crisis en de politieke tunnelvisie. IMF: Nederland staat er financieel prima voor”

 1. Omdat het zo goed gaat met de financiële markt heb ik gisteren één van mijn bankrekeningen opgezegd, die van Fortis/ABN AMRO. ABN neemt alle Fortis kantoren over en als welkomsgeschenk bij de ABN krijg je als klant de service dat je je bankkosten nu VOORAF mag betalen in plaats van achteraf zoals bij de Fortis, lief hè?

  Ik had een zeer ludieke bui en had weer eens zin in een belachelijk toneelspel dus ben naar de ABN gegaan met de mededeling dat ik per direct bij hen al mijn rekeningen wil opheffen. Vroeg de baliemedewerker geconditioneerd door een kudde communicatiecursussen aan mij wat de reden van opzeggen is omdat dat belangrijk zou zijn voor hun marketingcijfers. Ik met een uitgestreken smoel aan hem gezegd "dat hun rekening en automaten stinken en ik heb hem uitvoerig aan me pasje laten ruiken maar hij kon het niet ruiken maar ik wel, dat pasje stinkt!". Na vijf minuten heeft ie toch genoteerd reden opzeggen "stinkend pasje"? Had geen zin om met zo'n robot de discussie aan te gaan over de avonturen van Rijkman Groenink en zijn gegraaide 19,9 miljoen uit de deal Fortis – ABN AMRO.

  Het is maar medewerkertje pesten maar geeft toch iets van voldoening al is het maar een schaterlach?

 2. Banken Zijn maar Een idee…Een Doorgeefslaaf Van Je verdiensten én blij Als een Kind Als ze even aan Je Geld Mogen zitten !

  Een verdere functie…Opzettelijk Arm gehouden Volken van leningen voorzien …ahw de verdiensten "omgekeerd" Als lening voorschieten … en dan wurgen met rentes , inflaties en beslagleggingen …

  Een truck Sinds eeuwen en bij begin de opzet geweest …de sekte van jude , midas en moriarty die Alle Reele Eigendommen Der Mensheid en Volken langzaam genoeg om Niet Op te Vallen zich eigen maakt met de inpiktruck der rentes en faillisement…

  De Gehele Mensheid Aan zich Als eeuwige Slaven en dienaren onderwerpen , Èén Der Vele methoden !

  Een pyramidescam met genoeg traagheis Dat de gemiddelde Levensduur Van Slachtoffers Niet Toe Reikt om ze Door te Hebben…tja én de Simpele Ziel Die ze Door Hád Kwam Als Eerste Bij de eeuwige jachtvelden Aan !

  Als het systeem Wegens uitputting Der Volken begon in te storten regelden ze Simpel een oorlog Ramp Grote Hongersnoden , epidemien , Alles wat maar uitroeide , en kwamen er na weer terug voor een volgende ronde van het zelfde !

  Niet Voor Niets hebben zij de Helft en Meer Van Alle Aardse Gelden en Goederen in eigendom …Dóór diefstal!

  Het Enige Probleem Voor hen is Dat ze Nooit dé Reele Waarden Als Tegenwaarden hadden , Van het Begin , Dus Ook Altijd té Kort Leverden Voor de Reele Waarden !

  Indien ze Niet Door rentes , failisementen en inpikken Van Reele Waarden en Eigendommen zorgden zich Crimineel te verreiken waren ze ál lang Elk Ander failliet bedrijf áchter aan gehobbeld … Maar Door hét Paard Áchter dé Kar van de rentedood te spannen konden ze groeien Terwijl Wij Chronisch Sterven en Ondergaan ér aan !

  Ondanks Allerlei Zéér indrukwekkende namen en associaties zijn ze een privefirma en een Criminele organisatie Dat Geen Enkele Waarde Vertegenwoordigd en Ons Mét Misdaad en Geweld is opgelegd Als monopolie !

  Hun papier , Ons Gekend Als Geld , Nét Zo Waardevol Als Dat We Het Zelf in Onze Keuken Zouden Drukken !

  Geld is gewoon Een Soort Van Afsprakensysteem Dat JE Reele Waardes en Werk omzet in Symbolische Getallen !

  Éen Donders Handig geunificeerd Ruilsysteem !

  Op Zich Niets Mis Mee !

  Maar Al Met Al Zijn de banksystemen Ons Enkel Al Door Die konstructie Triljárden Triljárden Schuldig Aan Niet Uitbetaalde Werkelijke Waarden , Aan Oplichtingen en Bedrog , Aan Acherstallige Rentes Óp Rentes , Aan Schade En Herstelbetalingen , Lét Wél ze hebben Ons geregeld in Genocides en oorlogen , Exterminaties , Armoeden en Ziekten Gestort , chronisch Ongeluk …

  Dié rente eisen , ópgelegde leningen , Want ze zorgen er Voor Dát Men moét lenen omdat ze Èlk Eigen Vermogensopbouw saboteren en vóórkómen ,inpikken , via dé Overheden bedrijven belastingen en Politiek Ook gespeeld , Ons in voortdurende afhankelijkheid en Slavernij houdende , Laten Ons de gehele Aarde voor ze áf kalven en kluifen …en wat We Óp Brengen ,brengen We ze Als een hondje naar het baasje !

  Ook maakt Armoede onderdanig en manipuleerbaar…Zie Europa en Amerika graag in Irak , Iran , Jemen , Haiti , Afghanistan zitten óm dé kunstmatige schulden te lenigen …Én Zó krijgt Dat bankensysteem Der plunderaars Ons Steeds oorlogen in oorlogen uit , Al eeuwen , en Anders Om Ook !

  Of Zie hoé gemeen Veel ambtenaren en politici Zijn Tegen Eigen Volk , Òm hún broodje en judaspensioen en bonusstéék Wáár Méé ze beloond worden voor hét Óns gevangen en onderdrukt houden !

  Heel Slim dé Éne Helft Van het Volk tegen dé Andere Als cipier ómbouwen !

  En Onzichtbaar Dáár áchter een prachtig bestaan hebben Van Onze Armoede en Leed!

  Hét Lééd Schade én Ellende Dat ze Alleen Al Aan Gericht hebben startende met Die privatiseringen is Al Onmetelijk!

  En dé Verrassing Dat We Nog Wat Hebben Volgens Bericht?

  Sja Maar Ons Doen Denken Dat We Heel Arm Zijn Geeft de Crmiminelen Méér macht de Bevolking ónder de duim te houden en Ons Wéér Én Nóg Maals té plunderen en beroven , Euuhh Ik bedoel bezuinigen , Zo Als de christelijke term Vóór roof en plunder gecodeerd is !

  Ons Nóg kleiner en Weerlozer te maken !

  Vérrekken Én vérrijken , Hand in hand , twee Verschillende Volken !

 3. Als het om minder geld, minder kopen en minder produceren zijn de ontvangende partijen alles behalve creatief. Ik denk eerder dat op een of andere onverwachtse en totaal onbegrijpelijk iets, in de nabije toekomst het systeem zal doen klappen. Er zo veel bubbels die nog krampachtig in stand worden gehouden dat het te moeilijk is om ze allemaal langzaam leeg te laten lopen. Dat zou betekenen dat er tientallen jaren er overheen zullen gaan om het systeem weer proportioneel gezond te maken. Paar % per jaar minder op alles en nog wat. Banken weer 100% ratio in kas en geen luchtkasten meer.

  Maar je zal begrijpen dat die uiteindelijk een fantasie is 🙂

 4. Ondanks de kapitale taalfout die nu gelukkig gecorrigeerd is 😉 begrijp ik je ochtend gedachte;

  Een continu groeiende markt bestaat economisch gezien niet. Iedere markt kent zijn punt van verzadiging, zo ook de financiële markt maar iedereen probeert toch krampachtig door dat punt van verzadiging heen te komen en zo houdt je juist het probleem in stand. De oplossing zit 'm echt in het creatief benaderen van het probleem en niet in het krampachtig doorzetten van oude systemen?

Reacties zijn gesloten.