Zyban

zyban.gifWaarschuwing voor rokers die willen stoppen : Bupropion ( bupropionhydrochloride ) Kan dodelijk zijn, is gevaarlijk en denk goed na voor je met dit middel gaat beginnen. Hier onder volgt mijn ervaring met dit middel en nog een paar andere reactie van gebruikers over Zyban :

Dit is natuurlijk niet mijn eerste stop poging. In het verleden heb ik in mijn naïviteit van alles geprobeerd, nicotine kauwgum en pleisters, de bijbel van de stopper van Allen Carr natuurlijk en het meest smerige middel die in de handel is : Zyban Bupropion ( bupropionhydrochloride ). In alle gevallen waren de stop pogingen niet echt een succes en zeker niet meer dan een paar maanden volgehouden, waardoor je natuurlijk leert wat de valkuilen zijn die je aanzetten om weer te gaan roken, dus ook een mislukking heeft zijn positieve kant. Maar het Middel om te stoppen met roken die alleen via dokterrecept te verkrijgen is : Zyban heeft mijn het meest verbaast. Wat een troep is dat, je moet het dagelijks innemen en wat ik mijn er nog van kan herinneren zou het na twee weken moeten gaan werken. Terwijl ik nog rookte voelde mijn stemming anders worden, na een paar dagen was het gras groener en bijna lichtgevend, kleuren waren feller en donkerder, eten was niet meer smakelijk, de smaak van de sigaret werd inderdaad anders, wat matter en minder lekker, maar dan nog niet vies genoeg om daarmee te stoppen, uit ellende ben ik wel er mee gestop (2 a 3 maanden) en mijn Zyban ”kuur” afgemaakt, maar ! Ik kan wel stellen dat Zyban wat met mijn gedaan heeft. Tijden de kuur werd ik neerslachtig, lustloos en zelfs depressief, op het moment zelf heb je het misschien niet in de gaten en de maanden daar na ook niet. Maar achteraf kan ik zeggen dat ik sinds Zyban heb gebruikt nooit meer de oude Mike ben geworden. Het heeft een litteken achterlaten in mijn ”persoonlijkheid”, mijn vrolijkheid en spontaniteit zijn verdwenen, kijk achterdochtig naar mijn buitenwereld, een continu in de hand te houden milde neerslachtigheid en cynisme. Zyban heeft mijn in bepaalde maten de levensvreugde ontnomen en zelf na tien jaar is het effect niet minder op geworden, sinds Zyban is mijn leven anders geworden. Dus al met al kan ik concluderen dat voor mijn zelf het beste is te stoppen met wilskracht, het zit werkelijk hellemaal tussen je oren, nicotine is puur psychisch verslaven, waar door het grootste gevecht is me eigen gedachtes zelf.

Hier de reactie van Boilingpoints : Enfin, je Zyban-verhaal. Ik heb ongeveer dezelfde negatieve ervaringen met deze chemicaliën. De eerste week liep ik met een hele vreemde grijns op mijn bek. (Zoals je vaak ziet bij XTC-slikkers..)alles ging goed en ik was zeer positief.
Totdat de tweede week aanbrak… Als een blad aan de boom sloeg ik om. Depri, neerslachtig, boos op de hele wereld en ik wilde sommige mensen gewoon kapotmaken.. Spulletje hè!
Volgens mijn medicijnman kwam dit door een stofje in Zyban waar ik niet tegen kon.. Wát een teringzooi.
Gelukkig vond ik een probaat middel om deze enge gemoedstoestanden te onderdrukken:
Een heerlijk pakje zware van Nelle. Tot op de dag van vandaag werkt dit middel nog steeds..

Reactie van Freya : Wist je dat Zyban ontwikkeld is voor de Vietnam veteranen als antidepressiva? daarbij kwam het neveneffect tevoorschijn dat het enigszins het roken belemmerde, ze hadden er echter nog veel meer nevenverschijnselen bij die nog minder positief waren, dat was zo wat het enige wat echt ontwikkeld was voor de Vietnam veteranen terwijl er heel veel andere vuiligheid gebruikt is waardoor de mensen die daar gezeten hebben zwaar zijn aangetast om dan nog niet van de andere slachtoffers te spreken …

En hier onder wat sites over dit onderwerp :

Zyban is super gevaarlijk : mijn vriend ging 4 weken geleden naar de dokter om iets te halen voor het stoppen met roken, kreeg recept mee voor
ZYBAN heeft er s’maandags en dinsdags 1 ingenomen en dinsdagsmiddags ging er bij hem een knop om in de hersenen
en kreeg stemmen in zijn hoofd, dwangopdrachten en die waren erg, angstig, zweten ed. naar de dokter gegaan en moest onmiddelijk stoppen met die rotzooi, kreeg pillen voor de angst, Oxazepam hielp wel wat, maar stemmen bleven, daarna antidepresiva werd alleen nog maar erger, nu heeft hij van afgelopen vrijdag Risperdal gekregen en dit middel schijnt nu wel te helpen, is een middel tegen psychose. Lees het verder op : medicity.nl

forum.trosradar.nl

Avonturen met Zyban deel 1

Weliswaar zijn er in Nederland en Groot-Brittannië tot op heden 38 meldingen van mogelijke ernstige bijwerkingen geweest met een dodelijke afloop,waaronder 1 geval in Nederland : hulpgids.nl/medicijnen hellemaal onderaan.

Het CBG wijst erop dat het bij de sterfgevallen in overgrote meerderheid gaat om 40-plussers die proberen te stoppen met roken en mogelijk al een verhoogde kans hebben op hart- en vaatproblemen.” : forces-nl.org

En als je Zyban Googled kan kom je meer van dit soort berichten tegen. Je bent in ieder geval gewaarschuwd.

MADBELLO Stopt met Roken

16 gedachten over “Zyban”

 1. @ Jo : Zeker weten.

  @ akira : Gelukkig is dat niet bij iedereen zo, anders was het al lang uit de handel genomen, maar het kan gebeuren en dat word door je arts niet duidelijk verteld.

 2. hallo ik ben pas 60 jaar geworden en ben nu ongeveer 2 m gestopt met roken met zyban.ik heb er geen nare ervaringen mee gehad ik rookte al 46 jaar da is genoeg he alleen in begin met de kuur een beetje neerslachtig.maar dat weegt ni op tegen de nadelen van roken ….groetjes

 3. Hmmm, dat klinkt inderdaad niet goed. Ik heb een andere vraag: zelf heb ik tijdens mijn stoppogingen vaak depressieve gevoelens gekregen, op interenet vond ik daar ook al het een en ander over, maar het wordt nog onderzocht. Zijn er meer mensen die bij het stoppen (zonder hulpmiddelen) zich depressief gingen voelen?

 4. @ manifold : Gelukkig ook positieve verhalen, alleen raar dat de gerinnering er niet meer is, is dit mond op mond reclame 😉 Bedankt voor je ervaring.

 5. Ik heb bijzonder goede ervaringen met Zyban. Ik rookte twee pakjes Camel zonder filter per dag. Werd ’s nachts wakker om te roken. Mijn oudere zus kreeg problemen met de bloedvaten, welke door o.a. het roken vernauwd zouden zijn. Etalagebenen noemen ze dat ook wel.Toen sloeg mij de schrik wel om het hart. Dat kwam wel erg dichtbij en dat wilde ik niet. Te meer ook omdat andere familieleden er ook last van hadden, zoals ik hoorde. Via de huisarts Zyban voorgeschreven gekregen. En ja! Het is een raar middeltje.

  Bij mij heeft het de uitwerking gehad dat het als het ware uitgewist heeft dat ik ooit gerookt heb. Ik heb er geen herinnering meer aan, hoe lekker of vies roken was (of is). Alsof er met een gum dingen uit je geheugen zijn weggegomd.
  Ik heb geen ontwenningsverschijnselen gehad, geen rare dingen. Maar… Ik was wel supergemotiveerd óm te stoppen met roken!

  Ik ben nu alweer 8 jaar van het roken af. Ik kwam daarna wél vijftien kilo in gewicht aan, maar met behulp van Montignac is dat er ook weer vanaf gegaan en vanaf gebleven.

  Ik voel me beter, mijn zintuigen werken beter, mijn gezondheid is beter. Kortom blij dat ik doorgezet heb met de kuur.

 6. @ madbello
  Echt waar? Dat naar mate je ouder word, het makkelijker is om te stoppen. O jee, dan is het voor mij dus een gebakken eitje om te stoppen (not).

 7. @ Mo : Omdat het al afgekeurde medicijnen zijn en nog proberen er wat mee te verdienen.
  @ Si-iS : Het gaat niet om het geld maar on de schade die ze toebrengen, nu ben ik 3 weken gestopt zonder hulpmiddelen en narmaten je ouder word, word het makkelijker om te stoppen.

 8. Ook ik heb Zyban gebruikt (is duur) en heb ook hele slechte ervaringen hiermee. Had het gevoel of ik stoned was. Mensen in mijn omgeving zeiden dat ook. Dus weg met die zooi.De kuur niet afgemaakt. Daarna heb ik Champix gebruikt (ook heel prijzig), het zgn. wondermiddel maar ook daar bijwerkingen. Ook die kuur niet afgemaakt.

  PS. Champix is per maand duurder dan 4 pakjes shag. Ik rook nog steeds.

 9. Jezus, dan ben je toch gestoord als je dat gaat gebruiken? Waarom is er geen verbod op dit soort middelen?

 10. @ Pascal : Ik ben blij voor je 😉
  @ Mo : Je moest eens weten hoe veel mensen dit wel doen en volgens mijn heb je tegenwoordig een ander middel die je kan krijgen : Champix de naam alleen al.

  Een voorzichtige aanbeveling van het Franse agentschap voor de veiligheid van geneesmiddelen
  (AFSSAPS) volstond om heel wat mensen ongerust te maken. Champix, een geneesmiddel om
  te stoppen met roken dat begin 2007 op de markt kwam, zou een rol spelen bij een aantal pogingen tot
  zelfdoding en zelfmoordgedachten. Het waarschuwde artsen om voorzichtig te zijn bij het
  voorschrijven van het bewuste geneesmiddel.
  http://www.e-gezondheid.be/nl/tijdschrift_gezondheid/tijdschrift/champix_ja_nee-14895-232-art.htm

 11. En als het niet lukt, heb je pech…wat een gestress om te stoppen met roken. Je gaat toch niet zomaar wat slikken? Sorry hoor, maar hier word ik niet goed van.

 12. Tja, stoppen met roken, dat vraagt om een ijzeren wil denk ik dan maar. Ik rook nu 6 dagen niet en je denkt toch niet dat ik iets ga gebruiken om te stoppen met roken? Ik vind dat zwak, kan er niets aan doen. Als je wil, lukt het. Je bent ook begonnen, dus kan je ook stoppen, zonder pilletjes of wat dan ook.

Reacties zijn gesloten.