TEST: Hoe fundamentalistisch ben jij? (#funditest)

Klik op het plaatje. Via: gnoe.nu

Dagblad Trouw en Vrije Universiteit ontwikkelen funditest. Bij de term fundamentalist denken veel mensen direct aan gewelddadige moslims. Onterecht, want in ieder mens schuilt een mogelijke fundamentalist. Dagblad Trouw en de Vrije Universiteit ontwikkelden de funditest, die deze aan de oppervlakte brengt. De test gaat vandaag ‘live’ op: trouw.nl/funditest

“Het fundamentalisme is een houding die in de komende jaren sterker zal worden”, denkt Lodewijk Dros, chef redactie Religie & Filosofie van Trouw. “De politiek polariseert, terwijl culturen steeds steviger botsen. We zijn op de grens van relativering aanbeland en het seculiere denken heeft er toe geleid dat de verschillende soorten fundamentalisme elkaar steeds verder zullen aanscherpen.”

Dros ontwikkelde de funditest samen met Joke van Saane, universitair docent godsdienstpsychologie aan de VU. Hij kwam op het idee vanwege de honderdste ‘verjaardag’ van het fundamentalisme. In 1910 formuleerden Amerikaanse protestanten hun belangrijkste geloofsideeën in Fundamentals. Navolgers van die overtuigingen werden fundamentalisten genoemd.

Toch heeft fundamentalisme niet per se met geloof van doen. Het gaat er meer om of jij anderen hun manier van leven gunt, of wil jij je eigen overtuigingen opdringen aan de ander. Door het invullen van de funditest ontdek je aan de hand van veertien stellingen hoe fundamentalistisch je zelf bent. “Ben je tolerant of juist hard. Met andere woorden: hoe ver ben jij bereid om te gaan? Dat brengt de funditest aan het licht”, weet Dros.

De funditest werd ontwikkeld als aanvulling op een serie artikelen over modern fundamentalisme. Vorig jaar maakten Trouw en de VU in het kader van het Calvijn-jaar de internationaal succesvolle C-Factor, een zelftest die het calvinistische gehalte vaststelt.

PERSBERICHT

3 gedachten over “TEST: Hoe fundamentalistisch ben jij? (#funditest)”

  1. Kunt u ook Nederlands communiceren?

    Vriendelijke groeten

Reacties zijn gesloten.