De Basis van het DJ’en

In een dag kan je leren DJ’en. Het is geen raketwetenschap en de basis is erg simpel als je ziet hoe het werkt. Een muzikaal gevoel en liefde voor muziek zijn meegenomen, met de techniek van tegenwoordig die in een dj-controller, dj mixer en de software die meestal bij elke dj-controller en mixer word meegeleverd, heb je aan een dosis enthousiasme genoeg.
druk de knop:

  1. ”Sync”
  2. ”Q” (quantize)
  3. ”key”

In. En niets kan er meer mis gaan. Wat niet wil zeggen dat het altijd handig is als je de nodige skills onder de knie hebt, zoals beatmatchen, voor het geval het echt mis gaat, of dat je moet draaien op een andere dj-controller van een ander merk waar al die opties niet aanwezig zijn, of je Cue points niet worden herkend op een andere controller. Het fijnste is natuurlijk als je altijd op je eigen vertrouwde controller en mixer te gebruiken, zoals een gitarist altijd zijn favoriete gitaar zal willen gebruiken, en zoals bij gitaar spelen, zal je thuis veel moeten oefenen als je meer dan de basis wilt presteren en boven het gemiddelde wilt uitstijgen.

Met de techniek van tegenwoordig die steeds goedkoper word, is de ”sky is the limit” een achterhaald begrip. Aangezien je in principe geen beperkingen meer hebt, de enige beperking is misschien je fantasie. Een plaatje achter elkaar mixen en afspelen, dat is de kunst niet, je moet wel weten wat je achterelkaar wilt spelen, en of het wel bij elkaar past. desondanks dat 2 verschillende tracks (song’s) de zelfde key hebben, wil niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk bij elkaar zouden kunnen passen, hoewel met de filters en effecten die op elke dj-controller en mixer zitten, kan je praktisch elke nummer in welke key dan ook in elkaar mixen, mooi is wat anders, dus belangrijk voor je gaat draaien is dat je thuis je huiswerk hebt gedaan.

Het beste is altijd gelijk eerst een workshop volgen. Het liefst een op een, waar de DJ je precies kan laten zien hoe, zo’n dj-controller ongeveer werkt, dat is al het halve werk, en op Youtube zijn er zat demonstratie video’s hoe bepaalde technieken werken. Wat ook handig is, als je de nodige internet en computer skills hebt, omdat je zal veel gebruik maken van je hardware die aangesloten is op je laptop of computer, en te maken hebt met alle software die je moet activeren via inschrijving, en het hoeft maar een vinkje verkeerd te staan in je setup, waardoor je geen geluid hoort, of je niet weet in welke map in je laptop je set die je opgenomen hebt is weggeschreven, om maar wat te noemen.

Maar het eerste begin je met het uitzoeken van de nummer die je wil draaien. Die laad je in je dj-controller, of laptop, Je laat het dj programma alle tracks scannen, waardoor je kan zien of de bpm. (beats per minuut) een beetje overeenkomt en de key, dat is de muzikale sleutel, of een song in E mineur is, of A mineur, dan kan je ongeveer zien of de tracks niet gaan vloeken, zoek maar op internet naar”How do you use harmonic mix?” kan je zien welke akkoorden en sleutels het beste bij elkaar klinken. En dan natuurlijk gelijk uitproberen welke tracks je het beste achter elkaar klinken, waardoor je kan bepalen in welke volgorde alle nummers het best zou kunnen afspelen. En de rest komt van zelf als je elke dag oefent met passie en liefde voor muziek.