EDM Produceren is Strategie

Muziek maken met de computer is pure strategie. Vooral als je alles in je eentje doet, en je een lekkere workflow wilt hebben en veel muziek maken. Het begint bij het geluid maken, of gebruik maken van samples, het geluid gevoelsmatig analyseren via de monitors, de balans proberen te vinden met je monitors en een acceptabel geluidsniveau vinden. Als alle geluiden goed afgesteld zijn begint het componeren van de song, en gaandeweg het componeren van verschillende sequenties, maak ik duizenden kleine aanpassingen om te krijgen wat ik wil horen, en daarin is er een constante afweging tussen het subjectieve en objectieve, voor zover er een objectieve bestaat. Daarvoor probeer ik referenties te zoeken waar ik mij aan vast kan houden.

Aangezien een fout of slordigheid in het begin van het productie proces, betekent uiteindelijk een onbevredigend eindproduct. Bijvoorbeeld als ik er toch voor kies om een track hard te masteren, en de mixdown misschien toch iets te haastig was, waardoor de balans en dynamiek tussen de verschillende geluiden nog niet goed genoeg was, zal een mix die ik met verschillende andere tracks maak, zeker niet beter op klinken, om maar wat te noemen.

Maar! als een track echt helemaal klaar en perfect is, waarom zou je niet met die basis verschillende variaties er op toepassen. Aangezien tijdens het maakproces een hoop restmateriaal overblijft, die misschien nu wel goed klinkt omdat alles goed is afgesteld. En nu kom je op het punt van technologie, software en hardware. Ik moet kunnen vertrouwen dat mijn software en hardware, 100% doet wat ik wil, zonder nukken en kuren. Als ik eenmaal de track naar tevredenheid klaar heb, is het niet veel werk meer om 2 tot 4 verschillende versies te maken, remix’s, of voor ondersteuning tracks bij het mixen. Voor je het weet heb je zomaar 2 uur aan muziek gemaakt, aangezien ik van 8 tot 5 werk heb ik geen tijd om alles kritisch te luisteren, daarom moet ik vertrouwen op de software en hardware, als de basis van een track in mijn DAW goed is, kan ik zonder er naar te luisteren 2 of 3 verschillende versie van de zelfde track maken, en als ik met de DJ-controller aan het opnemen ben, moet ik er op kunnen vertrouwen dat dat de DJ-controller al mijn fouten in een bepaalde marge goed corrigeert. De handelingen met je muis moeten strategisch zijn, aangezien je wel tijd moet hebben om bepaalde en verschillende fases van het productieproces in een tijdsspanne af te ronden. Als het onderbroken word, kost het meestal 2 a 3 keer zoveel tijd om weer die productie tijd en mood te herstarten.

Het zwaard van Damocles is dat het altijd beter kan. Hoe beter je het wilt hebben, betekend nog meer tijd. Je kan rustig een hele week besteden aan verbeteringen aan een track, die uiteindelijk heel weinig mensen echt het verschil zullen horen. Dus op een bepaald moment zul je een grens moeten trekken. Ik kan ook zonder samples produceren, zelf opnemen en inspelen met eigen hardware, wat ik ook vaak doe, alleen goede productie samples besparen mij een hoop tijd, en hoef het wiel niet elke keer opnieuw uit te vinden. Plus dat ik gewoon een amateur ben die wil kijken hoever ik kan komen.

Ik zat toevallig gisteren op Spotify te kijken. Op de ”100% madbello Music Productions” playlist te kijken, en zag tot mijn verbazing dat ik in de afgelopen 3 jaar al 566 tracks heb uitgeven met ruim 205 uren aan luster plezier. Niet alles wat ik maak geef ik officieel uit, maar is wel op mijn Soundcloud te horen, waar momenteel nu 862 tracks opstaan, die gewoon gratis zijn te downloaden.

Deze 2 hier onder zijn mijn laatste pareltjes die ik heb gemaakt.