Wat is het Allerbelangrijkste in een Home Studio

Het is ongeveer een jaar geleden dat ik me ben gaan inzitten om met de kennis en middelen die ik heb een zo goed mogelijk geluid neer te zetten. Muziek maken dus, helaas ben ik achtergekomen dat als je aan alle randvoorwaarde wil voldoen, je eigenlijk meer bezig bent met randvoorwaarden dan muziek maken. Een jaar geleden ben ik begonnen muziek te maken met alleen mijn huis en keuken PC en DAW software (Magix), wat ik gisteren helemaal verwijderd heb en overgegaan op ”Studio One” professional wat de workflow onwijs bevordert, en sindsdien mijn PC nooit meer is vastgelopen, wel mijn arm door een flinke EDM RSI, maar dat terzijde. Het is zo iets als gokken waar je net zoveel kans maakt als bij het Royal Vegas casino.

Het allerbelangrijkste in een Home Studio zijn… Het heeft even geduurd voor ik er achter kwam, eigenlijk pas toen ik ze had. Na ongeveer drie a vier maanden stuitte ik op technische problemen. Waarom krijg ik het geluid niet echt stabiel en consistent zo als andere muziek op de radio klinkt? Dus mijn trots opzijgezet en professioneel advies ingewonnen, of meer dat ik in contact kwam met Marco V/d Hoorn van digitalmastering.nl en hij zo vriendelijk was om naar mijn muziek te luisteren en zijn ongezoete construktieve mening te geven.

Studio Monitors

Op naar de winkel om echte studio monitors te kopen. (Rokit8) dat kon ik mij op dat moment net veroorloven, had ook de kleinere en goedkopere serie kunnen kopen, maar soms moet je geen concessies maken. Als je een goede en gebalanceerde mixdown wilt maken die op welke apparaat op de wereld dan ook goed klinkt, zo als je op de radio hoort, dan zijn voor de meeste mensen studio monitors onontbeerlijk. Maar daar kom je meestal pas achter als je ze hebt, en het werkelijk verschil hoort met je hi-fi boxen.

Mastering

En het tweede allerbelangrijkste proces voor je je muziek aan de wereld laat horen is! Mastering!!! Een vaak onderschat onderdeel als je thuis muziek maakt, en ik zal eerlijk bekennen dat ik vorig jaar niet eens wist wat mastering is en laat staan dat het bestond. Marco V/d Hoorn van digitalmastering.nl heeft met het verschil laten horen op een eigengemaakte track, en toen was ik verkocht, ik heb mijn vierde album (Acid Paradise) door Marco laten masteren waar ik onwijs mee blij ben. Maar nu stuitte ik weer op een nieuw probleem, muziek maken is vaak problemen van technische aard oplossen. Maar deze probleem was meer van persoonlijke en financiële aard. Als je een of twee album en een paar singles per jaar maakt zou het nog goed te betalen zijn, maar het probleem is dat het afgelopen jaar ongeveer 100 uur aan muziek heb uitgegeven, als ik dat allemaal had laten masteren had ik geen dak boven mijn hoofd meer gehad. Het probleem bij mastering is dat je thuis geen optimale akoestische omgeving hebt om te bepalen wat de referentie is. Mijn mixdown klinkt al anders als de deur openstaat die dan bepaalde frequenties weerkaats. Onlangs heb ik iZotope mastering software aangeschaft om te kijken of ik daar zelf een beetje sturing en warmte aan kon geven, maar helaas. Ik laat tegenwoordig bijna alles masteren door Landr, een online dienst die met een bepaald algoritme werkt, en moet zeggen dat ik daar best tevreden over ben, ook al heb je weinig keuze in instellingen, behalve: Low, Medium en Hard. Maar na een paar pogingen om zelf te masteren. klonken de gemasterde tracks van Landr toch duidelijk beter.

De Mixdown


Ja, nu moest ik echt erkennen dat mastering een vak apart. En het allerlaatste belangrijke fase in het proces is de mixdown. Je zal het wel herkennen dat tijdens het muziek maken je steeds harder in de mix gaat en met moeite niet in het rood komt. Het is niet onverstandig om op internet wat basis beginselen te lezen hoe je een goede mixdown kan instellen, vooral een mixdown maken die optimal is om te laten masteren, Headroom is het toverwoord, vooral voor harde subbasses en bassdrums is headroom in verhouding met de rest. Eigenlijk ben je met best laag volumen het geluid aan het afstellen dat de studio monitors gewoon op zijn hardst staan, om maar een idee te geven.