Mijn Eerste MIX

Mijn allereerste MIX is een feit! Het is stevige kost, 130 BPM. Van Drum & Bass tot Hypno Acid House en Trance, en je moet het hard horen. Zit natuurlijk boordevol fouten en verkeerde inschattingen, maar ja! Ben maar net een week bezig om die DJ en MIX software onder controle te krijgen.

Ook mijn 2e MIX luisteren? Mijn 2e MIX als DJ is een Feit!

Het verhaal achter deze MIX lezen?

Het verhaal achter deze MIX

Eigenlijk is de schuld van mijn jongste collega Dennis. Ik kan redelijk omgaan met DAW programma’s, en vroeger kon ik aardig gitaar, bas en toetsen spelen, en als het moet kan ik ook een concert podium aansluiten als het moet. Maar mijn collega zit al jaren te praktiseren, tijdens het beluisteren van mix’s die vele dj’s maken, dat het echt niet zo moeilijk moet zijn en andere bla bla. Dus vorige week heb ik een gratis programma gedownload: Mixxx

Muziek maken en componeren is een totaal andere fase en geestelijke concentratie dan muziek afmixen en remasteren. En dat is ook zo met mixen, en mijn doel met deze software is mix’s maken van mijn eigen gemaakte muziek. Was er mee begonnen met de gedachte dat het fluitje van een cent zou zijn, aangezien deze software detecteert automatisch de beat en toonhoogte en zet alles in sync. In tegenstelling tot dj’s die nog met LP’s op draaitafels werken. De eerste paar dagen kon ik echt werkelijk geen enkele nummer aanhoorbaar en fatsoenlijk aan elkaar mixen. Verslagen heb ik die software een week niet meer gebruikt, en zo af en toe aan zitten denken hoe en wat. Tot eergisteren mijn een nieuwe aanpak en werkwijze in gedachte binnenviel, en wonderwel was het voor mij in ieder geval werkbaar en flink oefenen met virtuele druk, draaiknopjes en schuiven, en feeling proberen in te krijgen.

Hoe ben ik tewerk gegaan

Ik moest het in ieder geval voor mijzelf makkelijk maken. Dus voor het gemak heb ik een nieuwe ritmische basistrack gemaakt die overal onder kan, een track met een swingende en opzwepende werking die tevens je op het verkeerde been probeert te krijgen. Als tweede nummer heb ik een van mijn laatste genomen: Kybasco Mad One. Als derde: Italo Allesandro, een nummer die we eind jaren 80 in een studio in Modena hebben opgenomen voor deze CD, en dit was een nummer die we niet gebruikt hadden. En de vierde en teven laatste track staat niet online, maar het is een stevige Acid met strakke beat.

In plaats van hele nummers te laten afspelen en proberen in elkaar te mixen, ben ik geschikte loops gaan zoeken die als basis dienen om de mix te beginnen, en alle geschikte beginpunten markeren. En voor de rest is het allemaal improvisatie, en het valt niet mee om het live te mixen. Tijdens het mixen maak ik zat fouten en je moet snel overwegen of het door de beugel kan of niet, aangezien je het eigenlijk niet meer kan corrigeren, en als die fout echt te grof in mijn oren is, dan moet ik weer hellemaal opnieuw beginnen, en zeer frustrerend als je al ruim 15 minuten een geweldige mix aan het neerzetten bent, en dan opeens je de mist in gaat. Wat heb ik de afgelopen dagen zitten vloeken en tieren zeg! Dat was lang geleden 😀

Meer lezen en horen van mijn muzikale projecten?
Kijk dan op: madbello.nl/mad-music

2 gedachten over “Mijn Eerste MIX”

Reacties zijn gesloten.