Octopus Bereiden

Hoe je inktvis of wel calamari moet koken, wokken of grillen. Ook wel pijlinktvissen genoemd en het verschil is dat octopussen 8 tentakels hebben en pijlinktvissen 10 en calamari worden van grote pijlinktvissen gemaakt. Het was voor mij ook de eerste keer, dus even het internet raadplegen hoe je dit buitenaards monster het beste moet bereiden. De beste tip voor je echt gaat koken is om het te laten schikken, niet in koud water, maar ik kokend water. Dat is om het vlees mals te kouden, anders word het zo taai als een spekzool… Het lijk moeilijker dan het is, maar als je het eenmaal heb gedaan, is het best simpel en niet moeilijker dan soep bereiden.

Het beste is om gelijk twee pannen op het vuur te zetten. Een met alleen water om de octopus te laten schikken en de andere met kruiden.

  • In de ene pan een scheut witte wijn, olijfolie, tijm, 2 kleine hete gedroogde pepertjes, 3 laurierbladen, zwarte peper korrels, 2 gesneden uien en een venkel aan de kook brengen.
  • Als alles kookt de octopus twee keer 10 tellen onderdompelen in kokend water en daarna in de gekruide pan, vuur zacht zetten en een uur zachtjes laten koken.
  • Na een uur haal je het uit het water en laat je de octopus afkoelen. Als het afgekoeld kan je het gaan snijden of knippen met een schaar.

Het makkelijkste en puurste is om het te garneren met verse citroensap en peterselie. Maar lekker wokken in knoflook en olie, of grillen in de oven of BBQ kan ook. Kijk anders zelf op Internet naar de vele verschillende recepten, hier onder een fotoserie om een beetje idee te krijgen. Zelf heb ik de octopus gekocht op de Haagse markt, en daar doe de prijs 10 euro de kilo, bij een visboer zal het ongetwijfeld een stuk duurder zijn. De octopus slinkt behoorlijk, dus koop op zijn minst een paar of meer kilo als je voor meer dan 2 personen het wilt koken en vooral als je het als voorgerecht wilt presenteren.

En nog een tip! Van het vocht dat er overgebleven is, heb ik soep van gemaakt, aardappels aan toegevoegd en twee blikken gepelde tomaten, verse tomaten kan ook. Weer aan de koop brengen, even proeven of het niet te zout is, anders voeg je een of twee liter kokend water naar smaak toe. En zo heb je octopussoep 😀

Octopus bereiden (4)

Octopus bereiden (9)

Octopus bereiden (1)

Octopus bereiden (10)

2 gedachten over “Octopus Bereiden”

  1. Dit is iets wat ik nou niet van plan ben om te gaan eten. Gewoon het idee om zo’n beest op te eten hij ziet er vies uit en die smerige plakkers aan z’n tentakels en dan lichaam is helemaal zo iets ranzigs. Geef mij maar liever een kilo kipkluifjes.

    1. In het oosten eten ze het zelfs nog met bewegende tentakels 😀 kipkluifjes zijn ook niet mis, maar ik hou zo af en toe van een uitdaging… 😉

Reacties zijn gesloten.