BM.. wat?!

Al altijd zijn mensen op zoek geweest naar iets wat hen een echte KICK geeft, want zo heeft een mens het gevoel écht te leven, niet?! Zo ontstond in de jaren zestig aan de Westkust van de Verenigde Staten het BMX´en (Bicycle Moto Cross), waarbij de “X” voor het Engelse “cross” (“kruisen”) staat. Het gaat dus om een variant van de motorcross, maar dan uiteraard met een fiets, vandaar wordt het soms ook “fietscross” genoemd ;-)! Deze extreme sport is een olympische sport geworden sinds de Olympische Spelen van Peking in 2008 en is dus nog een relatief jonge sport. Een belangrijke BMX´er, die de sport verder ontwikkeld heeft door het uitvinden van nieuwe tricks is o.a. Mat Hoffman, die op het hoogtepunt van zijn carrière bijna alle wedstrijden gewonnen heeft!

Tips en tricks voor het BMX´en

Het BMX´en kan men in verschillende disciplines onderverdelen, zoals bv. Dirt, Street, Park en Flatland. Afhankelijk van de discipline zijn er uiteraard ook verschillende soorten BMX fietsen. In het algemeen gaat het erom stunts uit te voeren met of zonder de aanwezigheid van obstakels. Het is dus een sport voor de stuntmannen onder ons ;-)! Bij “Dirt” springt men bijvoorbeeld over tafels of bulten met een schans en bij “Street” voert men stunts uit op straat door te “grinden” of door te springen op banken, trappen of andere obstakels. Bij deze disciplines maak je dus voor je tricks vooral gebruik van je omgeving, die er eigenlijk helemaal niet voor bedoeld is. Hoe innovatief is dat dan wel niet?! Bij de discipline “Park” gebruik je obstakels die ervoor gebouwd zijn om stunts op te doen, zoals bv. in een skatepark waar je je volledig kunt uitleven op jumpramps of miniramps. Bij “Flatland” heb je helemaal geen obstakels nodig, maar doe je gewoon je tricks op de begane grond.

Tegenwoordig zitten echter andere extreme sporten zoals skysurfen, parachutespringen, klimmen of bungeejumpen ook volledig in de lift, maar toch worden er steeds nieuwe soorten sporten uitgevonden. Ken jij bv. het Liquid Montaineering al? Ik zou dit niet onder “extreme” sport categoriseren, maar eerder “gekke” sport!

Fietsen - Foto (c) Bikester (63)

2 gedachten over “BM.. wat?!”

  1. Dat is vet fietsen, dat kun je hier in de buurt ook, maar ik heb een all terrain bike en dat is genoeg 😉
    Ik ben overigens verhuisd want weblog gaat stoppen en ik zit nu op wordpress, gelukkig met al mijn historie maar er is nog veel werk te doen….Nieuwe adres is: http://jagerlog.wordpress.com/

Reacties zijn gesloten.