Pinnen; goed voor de banken, maar niet voor ons

Column geschreven door Marianne van Buitenen: Banken voelen zich oppermachtig en verheerlijken vol ijver het pinnen. Dit doen zij door middel van vele advertenties en reclamespotjes. Vooral het gemak van pinbetalingen en het veiligheidsaspect worden hierbij benadrukt. Dat deze marketing goed aanslaat blijkt, want het aantal pinbetalingen neemt razendsnel toe. Voor de banken is dit een zeer een gunstige ontwikkeling, omdat zij het liefst helemaal van contant geld af willen. Máár, is het voor ons als gewone burgers wel gunstig, zo’n cashloze samenleving?

Dat de banken het gebruik van contant geld willen ontmoedigen is duidelijk. Tegenwoordig zijn er vrijwel geen bankfilialen meer waar je nog cash wat bij de balie kunt opnemen. Sterker nog, je kunt er zelfs niet meer ‘zomaar’ terecht, om je eigen geld te brengen zodat het op je rekening gezet kan worden. Nee, tegenwoordig moet je betalen voor deze ‘service’. Bij sommige banken mag je dan een paar keer per jaar gratis contant geld op je eigen rekening storten, maar iets storten op de rekening van een ander kan alleen tegen betaling. Wie had dat gedacht, toen we jaren geleden allemaal een bankrekening móesten nemen, omdat het zoveel veiliger was dan het ontvangen van salaris in een loonzakje!

Het geld van miljoenen mensen
Maar goed, de bankrekeningen zijn er gekomen, de loonzakjes zijn verdwenen en pinnen is algemeen goed geworden. De meeste mensen betalen hun rekeningen door middel van telebankieren en daarmee is ons geld al voor een groot deel virtueel. Na het betalen van de vaste rekeningen, halen de bankklanten niet onmiddellijk het overblijvende deel hun salaris uit de flappentap. Wel wordt er meestal direct een beetje contant geld uit de flappentap gehaald. De rest van het salaris echter, verdwijnt door middel van pinbetalingen ’n heel stuk langzamer van de bankrekening.
Tja, en juist dát maakt het voor de banken buitengewoon lucratief. Want iedere maand weer, blijft een groot deel van de salarissen en uitkeringen van miljóenen mensen, veel langer op de bank staan… dan vóór het pintijdperk ooit het geval was!
De digitalisering van geld is voor banken niet alleen uiterst winstgevend, het geeft hen ook de volledige controle en macht over óns geld. Geen wonder dus, dat de banken graag van contant geld af willen.

Mogelijkheden verdwijnen
Onder het mom van veiligheid, worden de burgers klaargestoomd voor een maatschappij waarin contant geld moet plaatsmaken voor elektronisch geld. Langzaam maar zeker en tamelijk onopvallend, wordt het gebruik van contant geld moeilijker gemaakt en het pinnen aangemoedigd. Voor winkeliers bijvoorbeeld, is het afstorten van contant geld de laatste jaren steeds duurder geworden. Mede daardoor zijn er bijna geen winkels meer waar niet gepind kan worden, want de kosten voor het afstorten zijn een flinke last voor winkeliers geworden.
Bij supermarkten zie je, behalve de gewone kassa’s, steeds meer kassa’s verschijnen waar je alleen kunt pinnen. Er zijn inmiddels zelfs supermarkten die helemaal geen cash geld meer willen aannemen van de klanten.
Tegelijk verdwijnen er steeds meer pinautomaten, vooral in plaatsen met een vrij klein aantal inwoners. Dit gebeurde onder andere in het Noord-Brabantse plaatsje Noordhoek, nadat de enige pinautomaat werd opgeblazen na een ramkraak. Lees >>hier<< het artikel. Hoezo ‘veiliger’? De banken zijn al een heel eind gekomen, met het digitaliseren van het geld. Maar zodra het contant geld is verdwenen of nog slechts zeer beperkt beschikbaar is, wordt het er voor gewone burgers toch echt niet veiliger op! Digitaal geld blijft namelijk ook dan nog steeds gevoelig voor fraude en vervalsing. Hackers slagen er telkens weer in om nieuwe trucs te bedenken, ze zien zelfs regelmatig kans om in te breken in zeer geavanceerde computersystemen. Pinautomaten blijken vaak ‘een eitje’ te zijn voor gespecialiseerde bendes en berovingen van bij de automaten pinnende burgers, komen vaker voor dan ons lief is. De zogenaamde ‘cybercrime’, zoals bijvoorbeeld het skimmen, kost nu al zo’n tien miljard euro per jaar, volgens het TNO. >>klik hier<<

Desalniettemin, wordt het pinnen ons zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk voorgeschoteld, je kunt binnenkort zelfs overal met je mobieltje betalen. Het is niet ondenkbaar dat daarmee het mobieltje weer érrug aantrekkelijk wordt voor handige zakkenrollers en/of overvallers. Want hackers en skimmers blijken immers keer op keer in staat, om zo ongeveer overal binnen te komen en/of een ‘oplossing’ voor te vinden.

Tot nu toe vergoeden de banken in veel gevallen dergelijke fraude. Maar wat gaan de banken doen wanneer ze de volledige macht over de digitale geldstromen hebben en er vrijwel geen contant geld meer is, worden ze dan niet (veel) minder bereidwillig?

Een ‘doe-het-zelf’ protest!
Kortom, als we nog enige zeggenschap over ons eigen geld willen houden, laten we dan niet accepteren dat contant geld verdwijnt!
Protesteren door met z’n allen de straat op te gaan en de barricaden te beklimmen, maakt waarschijnlijk weinig tot geen indruk op de banken. Maar er is iets anders waar we wél enige indruk mee kunnen maken, en dat zelfs zonder bijeenkomsten te regelen is. Wat ik bedoel is een heel eenvoudig ‘doe-het-zelf’ protest, dat nauwelijks moeite kost maar waar iedereen die dat wil aan kan meedoen.
Dit bijzonder makkelijk te plannen protest bestaat uit een ‘Anti-Pinweek’. Dat wil zeggen; met zoveel mogelijk mensen tegelijk, gedurende één week, volledig stoppen met pinnen. Als we massaal besluiten om de volgende week -van 12 t/m 18 augustus- nérgens te pinnen maar alles (behalve de vaste lasten) cash te betalen, valt dit de banken zonder meer op!

Hoe meer mensen meedoen, hoe duidelijker zichtbaar wordt dat niet iedereen zich ‘zomaar’ het contant geld laat ontnemen.

Banger Sisters geeft hierbij toestemming om dit artikel te kopiëren, ergens anders te plaatsen (mét bronvermelding voor bangersisters.nl!), door te sturen en/of te delen op Facebook en Twitter.