Wietpas en de illegale straathandel

Op 27 April heb ik een stuk geplaatst over de wietpas. Nu zijn we weer een paar maanden verder en heeft bijna iedereen in Nederland kritiek op de nieuwe wet. Het was natuurlijk voor een hoop mensen vanaf het begin af aan al duidelijk dat deze nieuwe regeling helemaal nergens over gaat en de regering aan het verkeerde eind aan het trekken is. In de 3 zuidelijke provincies waar de wietpas al is ingevoerd heeft het tot nu niets dan problemen opgeleverd en je leest het ene artikel na het andere over de duidelijk slechte gevolgen van de pas. Meer dan 400 drugsgerelateerde arrestaties in Maastricht, 9 jarige drugs-runnertjes, hele wijken die overstromen met illegale straatdealers, sluitende coffeeshops en bijkomend ontslagen personeel en ga zo maar door… Maar hoe reageert de politiek hierop tot nu toe? Wat zijn de plannen voor de toekomst? Is Ivo Opstelten nog steeds trots op zijn werk?

In een zogenaamde “quickscan” gedaan door onderzoekers Nicole Maalsté en Rutger Jan in opdracht van stichting Epicurus, wordt geconcludeerd dat de politie te weinig mankracht heeft om het nieuwe systeem goed te controleren en de opkomende illegale straathandel in de zuidelijke provincies aan te pakken. Het risico van de illegale straathandel is natuurlijk niet alleen dat het niet te controleren valt, maar ook dat de dealers ook harddrugs aanbieden aan mensen die normaal gesproken in de coffeeshops alleen met cannabis in aanraking. Natuurlijk is er in Nederland altijd al wel harddrugs te vinden wanneer je hier echt naar op zoek bent, maar het coffeeshop publiek is meer het type dat een herbal pilletje aanschaft in een smartshop wanneer het op zoek is naar iets anders dan cannabis. En het soort “herbal” drugs dat je daar kan krijgen is volkomen legaal en redelijk onschuldig wanneer je het vergelijkt met cocaïne of zelfs ernstigere drugs als heroïne.

Oud-voorzitter van de politieband Hans van Duijn, zegt dat de angst onder de hoge politieambtenaren om hun mening te geven over het nieuwe beleid erg groot is, maar zegt zelf dat er niemand geholpen is met de wietpas. “De wietpas is verkocht als ‘wij willen de buitenlandse afnemers buiten de deur houden. Dat lukt hier natuurlijk mee. Dan kan de minister zeggen: operatie geslaagd. De keerzijde is dat we hier veel meer illegale handel hebben en meer criminaliteit op straat.” aldus van Duijn.

GroenLinks heeft aangegeven niet blij te zijn met de wietpas en wil dat de evaluatie over de invoering van de wietpas wordt versneld. Hoewel Kamerlid Tofik Dibi mij niet het type lijkt dat in een headshop een dikke vaporizer aanschaft om thuis op de bank zijn zorgen even te kunnen vergeten, neemt hij het wel op tegen Opstelten. Tofik Dibi schrijft dat de klachten over de wietpas serieus genomen moeten worden door Opstelten. Tevens wil Dibi dat er bekend gemaakt moet worden hoeveel meldingen over drugsoverlast er in de afgelopen maanden geweest zijn en wat daar precies mee gebeurt. Het zijn dus niet alleen ik en de rest van Nederland die zich zorgen maken over de toegenomen illegale straathandel, maar langzaamaan beginnen ook politieke partijen aan te geven dat het anders moet. Ook de SP is het absoluut niet eens met de wietpas volgens deze site zijn zij onze beste kans om dit hele drama terug te draaien. Even bekijken dus en verstandig stemmen want we willen natuurlijk wel het stoere Nederland blijven en daar hoort een coffeeshop gewoon bij.

4 gedachten over “Wietpas en de illegale straathandel”

  1. Alles wat niet mag en illegaal is is leuker, spannender en beter. Kijk maar naar illegaal vuurwerk of drinken als je dat niet mag, discotheek waar je vroeger nog te jong voor was en toch binnenkwam.

    En zoals als voor alles wat verboden is is er wel een markt voor. U vraagt wij draaien.

  2. Ik krijg steeds meer het gevoel dat er bewust gekozen is door de regering (Opstelten) voor een zogenaamde "oplossing" die uiteindelijk een nog grotere probleem met zich meebrengt? Als het dan escaleert kan de regering langzaamaan het "gedoogbeleid" gaan ombuigen richting verbod met als redenen; zie je nu wel, die wiethandel en ons gedoogbeleid zorgt voor alleen maar criminaliteit en ongewensd randgebeuren….het is allemaal al met voorbedachte rade ingezet. Eén voordeel, de jeugdwerkloosheid zal dalen, genoeg werk voor "runnertjes"?!

  3. Mijn zoon (21) en ik gebruiken wiet en hash op recreatieve basis. Af en toe dus. We zullen wel gek zijn om onszelf te laten registreren als "gebruikers"! Dat stigma blijft voor de rest van je leven aan je kleven.

    Als men zo nodig het drugstoerisme vanuit het buitenland wil beperken is het tonen een id-kaart om te bewijzen dat je Nederlander bent afdoende! Registreren? Never nooit niet. Dan maar weer naar een dealer en/of zelf kweken…

  4. Ja zo'n pas is ook niet de oplossing, dat merk ik hier ook en ik woon in zo'n wietpas gebied. Hoewel er bij ons weinig van te merken is, lijkt het vooral in de grotere steden problemen op te leveren…

Reacties zijn gesloten.