Usenet anti FTD

In de usenetwereld zijn wij absoluut anti FTD. Maar waarom ?

Op blog.iusmentis.com kwam ik per ongeluk een bijna totale off-topic discussie over waarom Usenet gebruikers FTD’ers ”haten” 🙂 Roodbaard gaf daar geen antwoord op, maar @Sylvia gelukkig wel en zo op het eerste gezicht was dat voor mijn een duidelijk antwoord op de vraag die mijn nieuwsgierig maakte.
In de wereld van nieuwsgroepen en downloads :

Usenet is ouder dan FTD. Usenet is internationaal. FTD’ers zijn voornamelijk Nederlanders.
Iedere nieuwsgroep op Usenet kent een eigen charter (handvest) waar de gebruikers van die nieuwsgroep zich aan moeten houden.

FTD’ers hebben maling aan de charters. Ze weten niet eens wat een/de charter is, omdat ze feitelijk Usenet niet kennen. FTD’ers zien enkel FTD en gebruiken Usenet puur als dump- en ophaalplaats voor bestanden. Het merendeel van de FTD’ers weet waarschijnlijk niet dat Usenet zelf al een heuse gemeenschap is waar ontzettend veel mensen aanwezig zijn die op elkaar reageren – veelal in het Engels. Want de meeste FTD’ers gebruiken geen Usenet-newsreader.

Het is op Usenet gebruikelijk dat als je een bestand plaatst, je in een NFO of TXT de inhoud van dat bestand vermeldt – in de voertaal van de betreffende nieuwsgroep. FTD’ers vermelden enkel bij FTD (in het Nederlands) wat hun bestand is; op Usenet zie je enkel een nummer staan. Een nummer dat dáár dus geen enkele betekenis heeft. Alleen gebruikers van FTD weten waar het nummer voor staat.

De vele mensen die uitsluitend Usenet kennen en gebruiken zitten tegenwoordig opgescheept met betekenisloos bestand na betekenisloos bestand.

Natuurlijk probeerden vele Usenetters in den beginne zowel vriendelijk als nors die rare posters van bestanden met nummers erop te wijzen dat ze zich niet hielden aan de charter, en dat ze o.a. moesten aangeven wat ze aan het posten waren. Maar helaas, niets van wat ze zeiden werd ooit gelezen want, zoals gezegd, de meeste FTD’ers gebruiken geen newsreader, ze lezen niets van wat op Usenet buiten FTD gepost wordt.
De Usenetters waren dus roependen in de woestijn. Hedentendage zijn vele binary-groepen verpest door posters die zich totaal niet aan de (Usenet)regels houden.

Ach ja, er is een link waar je kan lezen wat het FTD-nummer inhoudt – in het Nederlands. Dus de Amerikaan, de Canadees, de Australier, de Fransman, de Duitser, de Koreaan, de Japanner – noem maar op – kan daar niets mee beginnen.

Inmiddels wordt op Usenet iedere Nederlander in elke internationale nieuwsgroep met de nek aangekeken, ja, vaak grondig gehaat, vanwege het misbruik van Usenet door de FTD’ers. De Nederlanders die zich dus wel op Usenet vertonen, die dus wel de berichten van Usenetters lezen, mogen de ‘honneurs’ voor de FTD’ers waarnemen en worden aan alle kanten de huid vol gescholden. Je wordt er bij voorbaat beschouwd als een paria, die zich moet schamen.

Ik verzoek, zoals velen voor mij al hebben gedaan, de mensen achter FTD te zorgen dat FTD’ers zich houden aan de opgestelde charters van de nieuwsgroepen.
Want met deze handelwijze zal ik persoonlijk er beslist niet rouwig om zijn als FTD verdwijnt.

Reactie door Sylvia — 15 mei 2009 @ 15:33

15 gedachten over “Usenet anti FTD”

 1. Jammer dat je niet verteld waar we dan de internationale versie van FTD kunnen vinden….

  Die bestaat niet…

  Usenet is een jungle, ingedeeld in groepen.

  Er wordt gepost door talloze mensen, van over de hele wereld.

  Sommigen posten een virus, sommigen een Duitse film zonder dat te vermelden, sommigen posten iets waardevols met NFO.

  Niet iedereen heeft zin om 10 uur te zoeken naar een film.

  FTD voorkomt die zoektocht.

 2. Man wat zeiken jullie zeg. Waarom zou je berichtjes willen lezen :S Dat doe je maar op een chat. En als je nieuws wil lezen dan ga je maar een RSS pakken of zo.

  En mijn nieuws lezer die filtert berichtjes en uploads. Dus geen problemen. Majah waarom zou ik die zooi lezen van die mensen. Dan kijk ik wel op een of andere BLOG.

  En voor degene die geen films download omdat niet snel gaat. Pffff dan neem je toch een verbinding van minimaal 20 Mbit kost niets max 24 eurotjes. Heb je een film op dvd binnen half uurtje binnen. Of ben je dan ook de boel aan het verpesten voor de mensen die graag verhaaltjes lezen.

  Jullie moeten jullie meer verdiepen in de stof dan zie je dat jij achter loopt en niet de FTDers. Je kan makkelijk je berichtjes lezen als je je verdiept…

 3. @ Jolie : Het probleem is dat ik echt alles lust 😉

  @ Roodkapje : Bedankt voor je uitgebreide uitleg, dat schep zeker meer duidelijkheid in de duisternis.

 4. Dus het probleem is dat het programma FTD en de beheerders verweten wordt dat de gebruikers hiervan zich waarschijnlijk niet houden aan de opgestelde charters (regels) van de nieuwsgroep ? ( welke vaak trouwens niet eens de originele regels van zo'n groep zijn omdat de oprichter vaak al lang verdwenen is en zo'n groep wordt toegeëigend door ander gebruikers )

  Dan kan je ook boos worden op de makers van een televisiegids omdat er opgeschreven wordt welke programma's uitgezonden worden, en jij niet vindt dat deze thuishoren op een zender.

  Als de EO bijvoorbeeld opeens een xxx film gaat uitzenden wordt jij boos op de uitgever van de televisie gids omdat ze dit melden in de gids ?

  De makers van zo'n gids zijn niet verantwoordelijk voor wat er uitgezonden wordt en dezelfde makers van deze gids zijn ook niet verantwoordelijk als er een film of programma wordt uitgezonden waar nog geen rechten voor zijn betaald.

  FTD heeft hetzelfde principe, waarbij gebruikers kunnen melden wat er in welke groep wordt geplaatst. Niets meer en niets minder.

  FTD is in principe niets meer of minder dan een programma gids voor het usenet, en dus niet verantwoordelijk voor de inhoud. Is dit zo moeilijk te begrijpen ?

  Er zijn nederlandse en ook buitenlandse communities die zich wel bemoeien met de posts op het usenet en die het usenet gebruiken als een privé opslagruimte, die moedigen hun gebruikers aan om te posten door middel van gratis accounts bij een provider speciaal voor het plaatsen van posts op het usenet, die deze posts speciaal willen reserveren voor hun betalende leden en hiervoor deze posts beschermen met wachtwoorden en cryptische namen welke je alleen maar kan verkrijgen als je betaald voor het lidmaatschap en de poster verplicht moet bedanken voor hun betaalde werk. Verwar deze communities niet met FTD.

  Dit zijn praktijken die op FTD niet kunnen omdat FTD alleen maar een gids is waarop je kunt melden wat en waar iets staat.

  En dit is vaak het grote probleem van gebruikers zoals 'Roodbaard' en omdat er vanuit FTD geen controle wordt uitgeoefend op wat er aangemeld/gespot wordt gebeurt het waarschijnlijk maar al te vaak dat ook deze 'beschermde' posts worden gemeld/gespot op FTD zonder dat dus diegene die dit op het usenet heeft geplaatst hier de dankbetuigingen en inkomsten die hij opeist krijgt. Deze betaalde posts zijn ook vaak te herkennen aan al de reclame die in de titel zijn opgenomen. Deze figuren denken rechten te hebben op software/films/muziek van anderen omdat zij hier illegale aanpassingen op hebben gemaakt.

  Ik ben zelf een usenet gebruiker van voor de tijd van deze communities en kijk ook vaak op FTD omdat de informatie die hier gegeven word puur informatief is en omdat ik in het begin ook wel eens wilde weten waar die nummertjes voor stonden (wat trouwens ook vaak in een tekst bestandje te lezen was die was mee gestuurd)

  En ik zie ook met lede ogen aan hoe het usenet steeds commercieler word maar dit hou je niet tegen en je kan hier tegenaan blijven schoppen maar ook het usenet veranderd met de tijd mee.

  Maar ik wilde het in deze toch even opnemen voor FTD omdat hier een verkeerd beeld word weergegeven van de problemen die lieden als 'Roodbaard' hebben tegen FTD en alleen maar willen spammen voor hun site waar je tegen betaling beveiligde posts kan krijgen. FTD is een community die eindelijk eens op durft te staan tegen de angstzaai technieken van de stichting brein en duidelijkheid wil verschaffen in de wetgeving m.b.t. het al dan niet legaal zijn van een dergelijk initiatief. En uiteraard willen er bepaalde lieden weer mee liften op de media aandacht en willen de media aandacht ook weer op zichzelf richten door te gaan verkondigen waarom zij een antipathie tegen FTD hebben, niet wetende dat dit totaal niets te maken heeft met de doelstelling van FTD en met de stellingname van FTD tegen de stichting BREIN.

 5. Haha, ROFL, zo'n Barry illustreert prachtig dat hele FTD.

  FYI Barry, die "andere doeleinden" van je, die binaries, die zijn helemaal niet nieuw. Die komen al sinds jaar en dag voor in nieuwsgroepen. Zoals je bijv. kunt lezen in dit bericht uit 1992 http://tinyurl.com/qwphko

  Er is dus ook niemand die "jouw usenet" wil komen claimen, whahaha. Sterker nog, ik ken een hoop mensen die er graag wegblijven, net als ik.

  En de discussie of binaries legaal zijn *gaap,* is OOK al even oud als de weg naar Rome.

  @Madbello sommige kaassoorten zijn niet te vreten, daar hoef je ook helemaal geen kaas van gegeten te hebben 😉

 6. Wat een reacties, ik moet toegeven dat ik ook daar geen kaas van gegeten heb, het item beantwoorde mijn vraag, niet meer of minder en wat daar achter ligt is mijn even te tech. …

  FTS is handig voor mensen die er geen kaas van gegeten hebben, de echte nerds dus ! 😉

 7. Als je het simpel bij kijkt is het gewoon oude media tegen nieuwe media. De indianen rookpluimen tegen het internet. En nu zijn de oorspronkelijke gebruikers een beetje boos omdat gebruikers zoals ik de nieuwsgroepen voor andere doeleinde gebruiken. Dus nu zijn de huilebalkjes een beetje gepikeerd ofzo.

  <abbr>Barry’s last blog post..Onwijs gezellig weekendje!!!</abbr>

 8. Wat FTD zitten wel degelijk NFO bestanden bij en dat het in het nederlands is is niet zo vreemd he als het een NEDERLANDS PROGRAMMA IS!!!!. Er word niet alleen gepost door gebruikers ook gespot (dus bestanden gezocht die niet zelf zijn geupload.) Gebruiken FTD'ers geen newsreader oh heel knap hoe ga je bestanden downloaden?. Volgens mij gebruikt iedereen toch echt iets als Altbinz Grabit of iets dergelijks.

  "opgestelde charters" ? Het is toch een open iets of niet soms? even een gratis accountje maken kost zeker teveel moeite? Trouwens als je ftd niet gebruikt dan moet je toch via forums en daar moet je je registreren.

  Dus al die anti-FTD'ers kunnen lekker me anus leeg komen zuigen. Internet is niet van jullie en net zo min van ons. Ieder download op zijn eigen manier, en iedereen download om de zelfde reden, het gratis verkrijgen van programma's films muziek games. Dus ga lekker huilen.

  Voor de rest wie zijn hun om voor FTD te bepalen hoe iets word geupload? Upload je eigen zooi voor je eigen communitie.

 9. @ Jolie : Daar zal Arnoud niet blij mee zijn met wat je zegt 🙂 maar voor de rest is voor mijn ook abakadabra wat er allemaal gezegd word en wat jij zegt ook 😉

  Gebruik ook nieuwsgroepen via FTD om het een of andere te zien, download het om het te testen en gooi het weg omdat het meestal niets is, wat applicaties betreft, muziek en films doe ik niet aan, dat duurt mijn te lang.

Reacties zijn gesloten.