Levenslang Slaaf van de Staat

donner.jpgJe word geboren, je gaan naar school, als je geluk hebt vind je leuk werk en dan ga je dood. In de toekomst word de kans minimaal  dat je nog in volle gezondheid kan genieten van je zuur verdiend pensioen en laat staan dat pensioenfondsen waarschijnlijk niet eens aan hun verplichtingen zullen kunnen voldoen. Zulke vooruitzichten maken werken en leven niet echt leuker op. Bedankt minister Donner van Sociale Zaken. Werken tot 70 ! Punt en uit.

Alle 13 Donner 


10 gedachten over “Levenslang Slaaf van de Staat”

 1. Dat is ook waar, Mad; het soort werk wat je doet speelt straf mee in hoe lang je dat wilt of zelfs kunt volhouden. Ideaal zou zijn als er een soort gradaties werden ingericht. Kantoorwerk kun je jaren langer blijven doen dan zware fysieke arbeid en de waardering voor die laatste beroepen mag zowieso wel eens hoger. Maar ja, dan ga je praten over een flexibele pensioenregeling en flexibiliteit is niet echt iets waar de[ze] regering in uitblinkt. Bij hun is het zwart of wit. Ja of nee.
  En je kunt het de stratenmakers, bouwvakkers, wegenbouwers, vuilnisophalers niet aandoen om die dan na hun 55e maar ergens achter een beeldscherm te plempen. Een wout kan nog naar kantoordienst, maar niet iedereen is daar geschikt voor.
  Ik zag vanavond op een regionale zender een aantal oude beroepen in uitoefening: de smid, klompenmaker, bakker, en denk eens aan hoe huisvrouwen destijds de was moesten doen… Dat zou nou niet eens meer mogen van de ARBO-dienst waarschijnlijk, ze mogen niet meer tillen, duwen, trekken, ’te veel’ lopen – moet je zien in hoe relatief korte tijd we zijn verweekt!

 2. @ Dawolf : Ik ook niet met het werk wat ik nu doe, maar wat als je een zwaar beroep hebt als stratenmaker of wat dan ook. Je hele leven betalen met het geluk dat je nog een paar jaartjes van kan genieten en het geld blijft gewoon in kas. Dat noem ik nou legale oplichting 😉

 3. ‘A working class hero is something to be…’
  Ik moet er eerlijk aan toevoegen dat ik persoonlijk geen moeite heb met doorwerken na m’n 65e.

 4. @ Theodoor : Als je het zo stelt hebben nu nog het zeker niet slecht en zeker verwend en zo gedragen wij er naar, je hebt zeker een punt, maar willen we terug naar die tijd met verschil dat de staat nu alles onder controlle heeft en steeds minder vrijheid geeft ?

 5. Ach wat zeuren we nu? We hebben het nog nooit zo goed gehad. We hebben meer vrije dagen dan ooit, we werken 4,5 tot 5 dagen per week. Dat is ook wel eens anders geweest en voor drees kon je nooit stoppen met werken. We zijn gewoon verwend in dit land. En het is maar een heel klein stukje van deze wereld waar iedereen zo verwend is. En dan ook nog maar een selekt groepje daarvan.

 6. Pensioenfondsen; dat zijn toch van die schemerige organisaties waar je langer dan 20 jaar je zuur verdiende geld verplicht dient in te leggen en die aan het einde van de totale looptijd via een niet te begrijpen brief aan je mededelen dat je minder dan je inlegde kapitaal uitkeren? Een beter systeem zou zijn dat je als werknemer verplicht een gedeelte van je salaris moet sparen met een vooraf vastgesteld gegarandeerd rendement zodat je wel van je pensioen kan genieten zonder tussenkomst van tussenpersonen en dure “marmeren” kantoren en andere overheadkosten die de werknemer sowieso niet ten goede komen?
  Is het je wel eens opgevallen hoe luxe die pensioenfondsen zijn ingericht en hoe hoog de salarissen zijn van de desbetreffende directeuren? Daarnaast heb je geen enkele invloed als “belegger” waar JOUW geld in wordt gestoken……

 7. Ach ja, de `heren` zelf zitten er vanaf hun 57ste jaar wel warmpjes bij.
  De heren zullen zelf maar eens een aantal beroepen, zoals schilder, straatmaker of mensen in de ploegendienst ed, tot hun 70ste moeten vol houden. Ik zou zeggen prefentief ruimen die handel in DENHAAG.

Reacties zijn gesloten.