Analytische rariteiten

Hoe betrouwbaar zijn website statistieken ? Dit is de vraag die ik mijn al maanden afvraag. Heb natuurlijk hier naast een tellertje om te zien hoe veel mensen nu online zijn en meestal heb je een gemiddelde van 30. In de ochtend begin je meestal met 6, in de loop van de middag naar de avond varieert het van 30 tot 70 en laat op de avond en nacht weet ik niet, dan slaap ik. Maar soms schiet dat tellertje hellemaal op hol en zijn max heeft hij op ruim 3000 bezoekers gestaan toen ik een stukje op GeenRedactie had gedumpt en op de voorpagina van GeenStijl stond. Maar soms gaat dat tellertje boven de 100 en dat is meestal een teken dat een grote jongen jouw gelinkt heeft en hoe zoek je uit waar die bezoekers vandaan komen ?

staat-van-verwarring.jpgNou wil het geval zijn dat het bij madbello lastig is als je dat gelijk wilt weten. De statistieken van mijn hosting kan ik pas twee dagen later zien en die van Google Analytics een dag later en dan is het meestal voor mijn te laat, in de zin dat ik niet meer nieuwsgierig ben en gewoonweg vergeten. Mijn enige realtime optie is e-referrer.com, hier onder hellemaal aan de linker kant, als je daar op klikt zie je de laatst binnenkomende referrer en als je op de link klikt zie je ook gelijk waar precies van uit die site geklikt is en of welke zoek word ze op dit moment zijn binnen gekomen. Handig en leuk maar dan nog heb je daar weinig aan omdat je zou het pas kunnen zien  als er minsten van uit die link 200 unieke bezoekers bij je geweest zijn. (als je niet inlogt en reset) Een tijdje terug was een stukje van mijn gelinkt door Planet.nl, ik kon zien dat een paar dagen achter meekaar een stuk drukker was, maar kon natuurlijk niet vinden waar het vandaan kwam, de drukte bleef dus ik zoeken, maar kon het niet vinden, je gaat die dingen vergelijken en na drie dagen kon ik via e-referrer.com zien dat die bezoeker via BearForce 1 binnen kwamen. Het is dat ik per toeval op de link : planet.nl klikte om te zien dat het niet de zoekmachine van planet was. Het frappante is dat Google Analytics hellemaal geen bezoeker via Planet.nl aangeeft, terwijl dat er wel honderden zijn geweest en toen ik toch aan kijken was (wat ik eigenlijk maar een paar keer per maand doe) viel mijn op dat de statistieken van mijn hosting wel 3 keer zo veel bezoekers aangeeft dan Google Analytics, wat mijn gelijk een trots gevoel gaf. Maar wat moet ik nou geloven ? Zo te zien ben ik niet de enige die dat opgevallen is en een leuk artikel daarover gevonden, al word het daar meer van uit de marketingkant gekeken, maar wel een bevestiging dat het niet aan mijn lag.

Hoe betrouwbaar zijn websitestatistieken ?

goeiemoogle.jpg

11 gedachten over “Analytische rariteiten”

 1. @ Redstar : Dan heeft die iemand een best draaiende site, maar dat moet ik wel in de gaten houden aangezien ik een 50 GB data limit heb en nu al maandelijks 20% van gebruik en bij madbello.com/wordpress bij een andere host zit ik daar helaas overheen, dus de boel gaat daar verhuizen in de steigers en hellemaal afslanken, anders word het een hele dure hobby van me 😉

 2. Ik geef er nu echt helemaal niets om. Gister vroeg iemand aan me hoeveel dat ik per maand verbruik met red-star.nl.. Ik weet het niet. Hij zei dat hij per maand 2 terra verplaatst en per dag 50.000 bezoekers heeft… Lachen dus voor mij.. Nee ik vind het het minst belangrijk..

 3. Ik zit me zelf nog steeds af te vragen hoe je bbclone in wordpress zou moeten gebruiken. In pivot had ik dat wel draaien en dat geeft het je ook allemaal referrals etc.. plus dat je het gelijk te zien krijgt en niet hoeft te wachten zoals bij google. Jammer weer dat mint geld kost anders had ik dat eens geprobeerd

 4. Er is soms geen touw aan vast te knopen, je bent soms zelf best wijs met een bepaald log, en daar krijg je dan weinig bezoek op. Ik heb begin november een filmpje geplaatst van een bij die bij een verslaggeefster tussen de benen vloog.
  Die dag had ik meer dan 12.000 bezoekers, dat maak je ook maar zelden mee.

 5. Ik kan je een verklaring geven van die uitschieters naar 3000 en hoger. Dat kan duiden op en D-dos aanval. Het simuleren van veel bezoeken tegelijk om je site plat te leggen.

 6. @ ReneSmurf : Dat is de hele vraag, hoeveel er daadwerkelijk lezen. Maar dat kan je zeker niet uit de reacties lezen en de lurkers heb ik ook heel lief en dat zijn er meer dan je kan vermoeden 😉

 7. Ik heb eens wat tellers uitgetest, en ze gaven verschillende getallen aan.
  Dus het is een beetje raar.

  Ik kan wel aan de reactie`s zien hoeveel er daadwerkelijk lezen.

Reacties zijn gesloten.