Belasting Over Bitcoin

Moet je belasting betalen over bitcoins?
Ja zekers, leuker kan de belastingdienst het niet maken, elke jaar die terugkomende ellende en alle paperassen die je weer bij elkaar moet zoeken, en laat staan dat je een waarde moet toekennen aan je bitcoins die elke dag een andere waarde hebben, en de koersen fluctueren niet zomaar van een paar euro, per dag kan het zo duizenden euro’s schelen. Ik vind het nog steeds krom dat je belasting moet betalen over iets dat je eigenlijk nog niet in de pocket hebt, voorlopig ben ik alleen geld kwijt aan bitcoins zolang ik ze niet tengelde maak. En toch zal je Belasting op Bitcoins moeten betalen om geen gedonder met de belastingdienst te krijgen, click maar op de link om te fijne ervan te weten. Wat ook belangrijk is te melden dat er verschil is of je bitcoins hobbymatig hebt aangeschaft, of bedrijfsmatig zoals daytraders die in cryptovaluta handelen.

Heb je jaren geleden voor de lol een paar bitcoins gekocht? zit je elke jaar met die vervelende belastingaangiften in je maag die ingevuld moet worden. Nu afwachten of het uiteindelijk iets ga opbrengen en voor die tijd niet als een zeepbel in elkaar stort. Zou je dan het verlies op je bitcoins ook van de belasting kunnen aftrekken? Het was voor mij in ieder geval een hele toer om te begrijpen hoe de boitcoin werkt, maar tegenwoordig is het redelijk ingeburgerd, en bewezen dat het een supersnelle manier is om je geld over te maken zonder dat je dagen moet wachten dat het op je rekening staat, zoals bij de bank.

Dus vergeet niet. Vanaf 1 maart kan je weer stoeien met de belasting aangifte. De peildatum van je vermogen aan bitcoins is voor de belastingdienst 1 januari, en het moet de koers van precies 00:00 uur zijn. In januari 2017 was de koers van de bitcoin ongeveer zo rond de 900 euro, en in december 17.000 euro, zo kan het verschillen, en het enige wat de belastingdienst interesseert is de koers om 00:00 uur op 1 januari, het is maar dat je het weet.

Hoe bepaal je de waarde. De Nederlandse belastingdienst heeft geen invulveld voor Bitcoins op het digitale aangifteformulier. Je kunt je vermogen alleen in Euro’s invullen. Kijk hiervoor naar de koerswaarde van Bitcoin op 1 januari van het jaar waarover je belasting betaalt. Over 2017 kun je vinden dat 1 Bitcoin op 1 januari zo’n 850 Euro waard was. Dit bedrag vermenigvuldig je met het aantal Bitcoins wat je op dat moment in bezit had. Vervolgens pas je deze methode toe op alle eventuele cryptovaluta die je op dat moment in je bezit had. Door een goede administratie bij te houden hoeft het niet moeilijk te zijn om op te zoeken hoeveel munten je precies in bezit had op 1 januari van het jaar waarover je belasting moet doen. Door bijvoorbeeld alle facturen, screenshots en spreadsheets in een map op je computer (of in de cloud) op te slaan zorg je ervoor dat je administratie altijd compleet is.
Bron: satos.nl

Bedankt PxHere.com voor de afbeelding.