Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een drone?

Mijn drone is echt een van mijn favoriete speeltjes en gadget en nog steeds heel veel plezier van. Alleen de laatste jaren is er veel veranderd, de tijd dat je met je drone vanuit je tuin, park of strand kon laten vliegen is echt wel voorbij. Vandaag de dag ben je gebonden aan strikte regels en op sommige plaatsen is het zelfs strikt verboden om een drone het luchtruim te laten zien, zo als bij Schiphol, wat ook logisch is. Als je als particulier zo af en toe met een drone vliegt is er niets zo veel aan de hand, wat niet wil zeggen dat je op zijn minst op de hoogte moet zijn van de regelgeving. Die kan je lezen op site van de Rijksoverheid, en die wetgeving word nog steeds aangepast en verscherpt, dus hou het nieuws over drone’s goed in de gaten.

Tegenwoordig kan je overal drones kopen. Van de speelgoedwinkel tot de supermarkt, maar ik raad je echt aan om als je van plan bent een drone te kopen, het toch bij een gecertificeerd bedrijf te doen, zoals bij Drone land. Niet zozeer dat ze gecertificeerd zijn, maar meer omdat ze een eigen werkplaats hebben, waardoor je weet dat als er wat met je drone is, je altijd snel geholpen zal worden en niet afhankelijk bent van een fabrikant uit het buitenland. Maar het belangrijkste is als je commercieel gaat vliegen met een minidrone, is een brevet wel zo handig voor je vliegvaardigheden en de theoretische kennis, dan weet je in ieder geval wat je aan het doen bent. Maar als je een drone laat vliegen die zwaarder is dan 4 kilo, dan is een brevet zelfs verplicht! ”Dit brevet is het zogeheten Remotely Piloted Aircraft License (RPA-L). Hiervoor is een vierdaagse theorie opleiding en examen verplicht, gevolgd door een praktijk opleiding en examen. Ook deze opleiding wordt bij de DroneLand Academy uitsluitend gegeven door gekwalificeerde instructeurs met praktijkervaring.”

Wat je moet weten voor je me een drone gaat vliegen

 • U moet uw drone bijvoorbeeld altijd kunnen zien.
 • Ook mag u niet boven aaneengesloten bebouwing vliegen.
 • Deze zijn de Drone no-fly zones:
  www.kadata.kadaster.nl/dronekaart/
 • U mag ook niet hoger vliegen dan 120 meter boven grond of water
 • U mag bijvoorbeeld niet in het donker vliegen
 • Een drone waar u recreatief mee vliegt mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo. Dit gaat binnenkort veranderen. Dan geldt mogelijk een maximumgewicht van 4 kilo voor particulier gebruik.
 • Indien u foto’s en video-opnames maken met uw drone moet u zich houden aan de privacywetgeving. Meer over dit onderwerp leest u in de Handleiding drones en privacy
 • Wil je de hele wetgeving over drones lezen?
  www.wetten.overheid.nl/BWBR0019147/2015-11-07
 • Check of uw WA-verzekering eventuele schade die uw drone veroorzaakt dekt. Niet iedere WA-verzekering doet dit.

Ik zou zeggen! Ga zelf bij Drone land langs voor deskundig advies in hun prachtige showroom, en ze geven ook demonstraties, dus check hun site die boordevol nuttige informatie op staat die zeker niet mag ontbreken als je van plan bent om een kwalitatieve goede drone te kopen.