Goedkope Begrafenis of Crematie?

Voor veel mensen is het een moeilijke keuze, begraven of cremeren? Mijn persoonlijke keuze is cremeren, en dat niet wegens geloofsovertuiging of wat dan ook, gewoon gevoelsmatig lijkt mij dat het prettigste, ook al zal ik zelf er weinig van merken. En toevallig heb ik bijna 3 jaar in de uitvaartverzorging gewerkt, voor de FBU, een facilitaire dienst voor uitvaartverzorgers die al een paar jaar geleden ter zielen is gegaan na een bezoek van de arbeidsinspectie, maar dat terzijde.

Begrafenis of crematie hoeft niet duur

Maar je moet wel weten wat je wilt, en in ieder geval een zorg minder voor de nabestaanden als alles al goed geregeld, betaald en besproken is. Goedkope begrafenis ook in het geval dat de overledenen niets gereld heeft en alles heeft overgelaten aan de nabestaanden, kijk maar op die site. Dat zijn meestal de mindere prettige situaties die je als familie in terecht kan komen. Een begrafenis doe je niet alleen voor de overledene en jezelf, maar ook voor al zijn vrienden en kennissen die je zelf niet kent en misschien ook nog nooit gezien hebt, ja ik weet het. Het zijn toch netelige gewetenskwestie die je schuldgevoel kunnen tarten En aan de andere kant blijft een begrafenis of crematie toch altijd een hele smak geld die vele mensen echter niet kunnen missen.

Het enige wat we in het leven zeker weten is dat we ook dood zullen gaan. Dus waarom niet gelijk alles goed regelen? Omdat de dood zich vaak onverwachts aandient. Als voormalige uitvaartverzorger weet ik precies wat er achter de schermen gebeurd wat je waarschijnlijk niet wilt weten, ondanks dat ik niet anders kan zeggen dat het een heel integer beroep is waar ook mee zo word omgegaan. Maar in de meeste gevallen kunnen de kosten zich onbedoeld opstapelen, juist als je dingen niet met kennis en een goed gesprek van tevoren hebt geregeld. Maar dat hangt sterk van de situatie af, hoe en waar je overlijd.

Als je in het buiteland overlijd zullen de kosten behoorlijk stijgen, om maar een voorbeeld te noemen. Denk maar aan de rit van de buitenlandse ambulance of uitvaartwagen die in rekening zullen worden gebracht, en dan de verzorging van de overledenen voor het transport naar het thuisland. Daar komt zeker een kist bij, en als het met het vliegtuig moet, zal de overledenen eerst in een zinkenkist moeten, die dicht gezolderd moet word, met de nodige officiële lakzegels en douanepapieren. In de minst erge geval zal diegene overlijden in een verzorgingstehuis, waar meestal al de nodige uitvaart accommodatie aanwezig zijn. Maar ook in dit geval zou je honderden euro’s kunnen besparen als je de verzorging van de overledenen zelf doet, en het transport naar de begraaf of cremeer plek mag je tegenwoordig wettelijk ook zelf doen, wat ook weer honderden euro’s bespaart, en ga zo maar door. Het is maar dat je het weet, gewoon op die link klikken en een informatie gesprek aanvragen en naar alle mogelijkheden vragen, dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Hopelijk heb je nog een lang en gezond leven zonder zorgen.

3 gedachten over “Goedkope Begrafenis of Crematie?”

 1. Ik heb nooit het nu gezien van een uitgebreide begrafenis/crematie. Je bent dood dus het is klaar, je lichaam is niets meer dan een stuk afval wat opgelost moet worden op wat voor manier dan ook. Wat heeft het voor zin om een hele dienst te houden terwijl je er zelf geen reet van mee maakt. Muziek laten draaien waar jezelf niet eens iets van mee krijgt.

  Ik heb altijd geroepen en nog steeds. Mocht ik komen te overlijden dan zo goedkoop mogelijk houden en zorgen dat jezelf er nog wat centen aan overhoud. Heb liever dan ze een leuke vakantie er van boekt (wanneer ze er aan toe is) dan het zo weggooit aan een uitvaart. Laat haar dan maar een biertje optrekken tijdens de vakantie en denken proost ventje deze drink ik op jou.

  1. Zo denk ik er ook over. Je kan het beste wat je wilt gelijk afkopen. Heb ik ook gedaan, 600 euro voor een crematie zonder toeschouwers, zonder kist en geen verzorging. alleen transport en crematie, ook geen rouwkaarten en zo. Als mij nabestaanden het perse willen, moeten ze het maar betalen van wat ik nalaat, of uit eigen zak ?

   1. Ik heb mijn vrouwtje verteld dat ik het zo goedkoop mogelijk wil houden en dat ik wil dat ze geld er aan overhoud om er iets leuks mee te doen. Haar eerste reactie was een beetje van oh oke maar is dat niet een beetje raar naar andere mensen toe die afscheid willen nemen. Heb haar uitgelegd dat (hopelijk pas als ik heel oud ben) en ik kom te overlijden mensen jaren genoeg de tijd gehad hebben om dingen tegen mij te zeggen. Ik wil het niet hebben dat mensen op mijn uitvaart dingen zeggen zoals “Hij was zo’n goeie jonge”. Kan van dat soort uitspraken echt walgen, waar waren die mensen met mooie woorden toen ik nog in leven was.

    Verder wil ik ook dat er tegen die tijd maar een select groepje aanwezig is bij mijn uitvaart. Alleen de mensen die er voor toe deden. De rest die wil komen zijn niets anders dan sensatiezoekers. Verder geen dienst met muziek maar stilte. Misschien dat mensen gaan nadenken van “oh ooit kom ik daar ook zo te liggen, laat ik er iets moois van maken in de tijd dat mij nog gegund is”.

    Ik wil ook niet dat m’n vrouwtje om mij zou treuren want zolang ze aan mij denkt zou ik toch wel bij haar zijn. Alleen de leegte in huis kan ik niet opvullen. Maar dan koopt ze maar van het geld een leuke hond, desnoods noemt ze hem naar mij 😛

Reacties zijn gesloten.