Toch Mijn Muziek Laten Masteren

Ben bang dat ik mijn volgende release zal moeten laten Masteren. Heb een broertje dood aan mensen die aan het geluid van mijn eigen gemaakte muziek zitten, laten we zeggen dat ik daar een trauma aan heb overgehouden, maar ja. Dat was in 1991, dus tijd om uit die jeugdtrauma te stappen en het eens weer te proberen. Had al van een paar professionals opbouwende kritiek gekregen, en als ik nu naar het album: Casanova Sambatico luister, dan vraag ik me af: ”waarom hoorde ik het niet”. Maar ja, je zit zo in het project verdiep dat je het gewoonweg niet meer hoort. Ik doe het liefst alles zelf en ben niet graag afhankelijk van anderen, het nadeel van alles zelf willen doen, is dat het dan alles in de marge is, of zelfs zwaar onder. Het is ook alweer niet zo dat ik alles zelf wil doen, het is natuurlijk ook voornamelijk een financiële kwestie, aangezien ik niet verwacht geld te verdienen aan mijn muziek, geef nog steeds meer uit dan er binnenkomt en dat vind ik ook helemaal niet erg aangezien ik heel veel plezier beleef aan mijn hobby.

Maar het laten masteren van een album kost aanzienlijk meer dan het uitgeven ervan. Wereldwijde digitale distributie van een album kost zo rond 50 a 70 dollars en het masteren is afhankelijk door wie je het laat doen. Je hebt ook onlinediensten zo als: LANDR die 9 dollar per nummer rekenen, dat is nog te doen, maar heb hier en daar toch geen beste reacties over gelezen, misschien handig voor bepaalde muziekstijlen. Laat je het masteren door een geluidsengineer, dan zijn de prijzen zo tussen de 80 a 40 euro per nummer, en dat is voor mij niet te doen. Misschien als ik een album per jaar uit zou brengen, alleen heb in de eerste twee maanden van 2017 al 6 albums uitgebracht, om maar wat te noemen. Maar met dank aan DJ Moodymanc van Well Cut Records voor de tip ben ik: robsmallmastering.com tegengekomen, die 11,75 euro rekent (huidige koers van de pond) als je tussen de 4 a 14 tracks aanlevert, en dat is goed te doen, en wat ik heb gehoord klinkt het zonder meer prima, en als je de artisten ziet, is hij in ieder geval niet de eerste en de beste. Dus we gaan het wagen.

Maar tering! Zat even te kijken wat de leveringsvoorwaarden zijn, voor als je het nummer goed wilt aanleveren voor mastering, moet het aan een hoop eisen voldoen. Wat ik wel weet dat het nu zeker niet voldoet en even moet verdiepen in wat al die technische specificatie inhouden en hoe ik ze kan afstellen. Wat inhoudt dat ik alle tracks, een voor een helemaal opnieuw moet mixen en proberen het geluid terug te vinden die ik al bereikt had, en dat al is een project opzich!

Voor een leek klinkt mijn muziek best. Wie niet waagt wie niet wint, ik vind zelf natuurlijk mijn geluid geweldig klinken als amateur zijnde, maar op een of andere manier heb ik het gevoel dat ik echt een tree hoger moet nemen om mijn muziek te laten schitteren, aangezien als je mijn muziek, bv. In een discotheek zou draaien, waarschijnlijk geluidstechnisch daar niet geschikt voor is, zo als vele dingen in mijn geïmproviseerde huiskamer studio, maar als ik hiermee door zal gaan zal er een flinke verbouwing en uitbreiding nodig zal hebben, in ieder geval een geluid en reflectiedichte zangcabine, omdat met al die zoemende PC’s en andere apparatuur is het eigenlijk niet te doen om zang op te nemen, we doen het wel hoor, maar professioneel is het alles behalve.

Nu wachten op de hoofdprijs van de loterij 😀

Een gedachte over “Toch Mijn Muziek Laten Masteren”

Reacties zijn gesloten.