Arme Tsipras #grexit

Dat niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Kustaw Bessems verwoord het uitmuntend in zijn tweet hier onder.

Maar wat we zagen was niet alles. De media liet ons alleen het vurend betoog van Guy Verhofstadt zien, je weet wel een van de mannen die een paar jaar geleden op het Maidanplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev het volk aldaar opriep tot opstand tegen Rusland en dat EU ze altijd zou steunen. En nu weten we onderhand hoe de zaken zijn gelopen na Nederlands inval op een vesting van de Russische ambassade en het vastzetten van een Russisch diplomaat in Den Haag. De Russen hebben een Nederlandse homofiele Nederlandse diplomaat in elkaar gerost, vliegtuig vol Hollanders de lucht uitgeschoten en het Srebrenica genocide niet erkend bij de VN, plus tal van andere pesterijtjes en handelsembargo’s, maar dat terzijde.

Lees vooral dit wat Peter Mertens heeft opgesomd over de familierelaties, politiek cliëntelisme, vriendjespolitiek, verwevenheid en belangenverstrengeling van die Verhofstadt. De werkelijkheid is zelfs een stuk smeriger dan je kan voorstellen en die vurige toespraak totaal in een ander daglicht zet. Lees en huiver naar deze openbrief: ‘Beste Guy Verhofstadt, van uw maandloon kunnen 40 Griekse families leven’

Maar het saillant detail is dat het applaus dat Tsipras kreeg na zijn duidelijke antwoorden op Verhofstadt twee keer zo lang was als die Verhofstadt kreeg na zijn achterlijke populistische speech.

Verhofstadt kreeg 20 seconden applaus, Tsipras meer dan dubbel zoveel.