Onzin?!

Foto (c) - Tirendo (06) Je hoort het weleens vaker: „Ah, die winterbanden, dat is allemaal verzonnen om de kas van de autobandenfabrikant te spijzen, in realiteit zijn er nauwelijks verschillen.” Is dat wel degelijk zo? Er worden nochtans talloze tests gedaan om aan te tonen dat het géén verkoopstruc is, maar dat winterbanden effectief nut hebben. De winterbanden schijnen een ander profiel en een andere rubbersamenstelling te hebben, waardoor ze ook meer grip hebben. Zo kunnen auto´s met winterbanden in de winter (d.w.z. temperaturen onder 7°C) beter hindernissen ontwijken, hebben ze een kortere remweg én kunnen ze beter optrekken op een glad wegdek – denk maar aan die steile en korte haarspeldbochten in de Alpen! Bovendien heeft de technologie er ook voor gezorgd dat de slijtage van winterbanden hoger ligt bij hogere temperaturen en bij zomerbanden geldt net het omgekeerde. Dus het afwisselen van de seizoensbanden lijkt wel zinvol, of niet?

 Wintersportliefhebbers: Dubbelchecken, please!

Ook al denk je dat het de moeite niet waard is om in winterbanden te investeren omdat je in Nederland woont (hoewel we nu en dan ook getuige zijn van een mooi sneeuwtapijtje ;-)), dan moet je er wel rekening mee houden dat winterbanden in sommige andere landen wél verplicht zijn. De wetgevingen onderscheiden zich weliswaar van land tot land. In Zwitserland geldt er enerzijds geen eenduidige winterbandenverplichting, maar kunnen er zware sancties volgen bij verkeersproblemen of ongevallen op winterse wegen. Anderzijds geldt in Oostenrijk wél een algemene winterbandenverplichting, namelijk van 1 november tot 15 april. Opgepast dus als je een wintersportliefhebber bent! Kijk alvast eens op deze website als je je er alsnog wil aanschaffen. Wie weet boek je nog een last-minute skivakantie en dan ben je beter “safe than sorry”. Zie het dus niet als een geldverspilling, maar als een investering in je leven ;-)!

2 gedachten over “Onzin?!”

  1. Heb zelf kunnen ervaren het verschil met en zonder winterbanden en ik kan wel zeggen Winterbanden zijn hun geld dubbel en dwars waard onwijs veel meer grip en veiliger. Zeker met optrekken en remmen dan praat je echt over een verschil tussen dag en nacht.

Reacties zijn gesloten.