Webloggers dood door uitputting

overleven.jpgDit artikel is gepubliceerd onder een CC BY-NC-SA licentie: sync.nl

Met webloggen kan veel geld worden verdiend. Maar de voortdurende druk van een mondiaal lezerspubliek dat 24/7 nieuwe stukken verwacht eist zijn tol, meldt de New York Times. De afgelopen maanden kregen drie bekende webloggers een hartaanval, in twee gevallen met een dodelijke afloop. Michael Arrington, oprichter van het succesvolle TechCrunch, maakt zich ernstige zorgen. “Dit is niet vol te houden.”

 

winnars-dutch-bloggies.jpg

Overleden
Twee weken geleden overleed de 60-jarige Russell Shaw van Zdnet. Enkele maanden daarvoor, in december vorig jaar, overleed zijn Zdnet-collega Marc Orchant op 50-jarige leeftijd. Diezelfde maand overleefde Om Malik van GigaOm maar net een hartaanval.

10 dollar
Veel webloggers maken lange dagen. De toppers kunnen veel geld verdienen, maar de subtop komt vaak maar nauwelijks rond. Op de topweblogs verdienen de meeste auteurs rond de 30.000 dollar per jaar, met uitschieters naar 70.000 dollar. Er zijn echter ook webloggers die slechts 10 dollar per artikel verdienen.

Vijf uur per nacht
“Soms wil ik gewoon even kunnen liggen,” zegt Matt Buchanan van het populaire gadgetweblog Gizmodo. Zijn slaapkamer doet dienst als kantoor. Hij slaapt gemiddeld vijf uur per nacht en heeft nauwelijks tijd om te eten. Om niet ondervoed te raken gooit hij vaak eiwitsupplement bij zijn koffie. Buchanan klaagt niet, hij houdt van zijn werk. “Een paar duizend mensen per dag lezen mijn teksten. Dat is erg leuk.” Maar het is ook slopend. Soms valt Buchanan achter zijn computer in slaap.

Lezersaantallen
“Dat is nu vier of vijf keer gebeurd,” zegt zijn baas Brian Lam. “Als Matt niet meer reageert dan weet ik dat hij flauwgevallen is.” Hij maakt zich grote zorgen over het risico op burnout van zijn auteurs. Lam dringt dan ook aan op pauzes, en zelfs vakanties. Maar het model van pay-per-click zorgt ervoor dat auteurs voortdurend worden afgerekend op lezersaantallen, volgens Lam. Dat gaat vaak ten koste van de journalistiek.

Nog niet dood
“Ik ben nog niet dood,” zegt Michael Arrington. Wel is hij de laatste drie jaar 15 kilo aangekomen en heeft hij een ernstige slaapstoornis ontwikkeld. Zijn huis is omgebouwd tot een kantoor voor vier werknemers. “Op elk moment van de dag, ook wanneer ik slaap, ben ik bang dat ik een verhaal misloop,” zegt Arrington. “Er komt een moment dat ik overspannen raak en opgenomen moet worden in een ziekenhuis.”

Dit artikel is gepubliceerd onder een CC BY-NC-SA licentie: sync.nl

2 gedachten over “Webloggers dood door uitputting”

Reacties zijn gesloten.